Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Rob Reijenga (ADO Den Haag) zegt waar het op staat

robKrachtenbundeling Eredivisieclubs kan vrouwenvoetbal verder brengen

Na drie seizoenen BeNe League en zes Eredivisie-jaargangen begint het Nederlandse vrouwenvoetbal nu aan het tiende seizoen met een topcompetitie. Als een van de Eredivisie-pioniers heeft Rob Reijenga, secretaris van ADO Den Haag Vrouwen, in negen jaar veel ten goede zien veranderen. Zo plaatste het Nederlands elftal zich voor het eerst voor EK- en WK-eindrondes en zijn ook sommige vrouwenwedstrijden nu goed voor goed gevulde stadions. Tegelijkertijd stelt hij vast dat er kansen zijn gemist. Om het Nederlandse vrouwenvoetbal in staat te stellen verder te professionaliseren, vindt hij een krachtenbundeling van de acht Eredivisieclubs belangrijk.

Als hij de ontwikkeling van ADO Den Haag Vrouwen beziet, dan is Rob Reijenga blij met wat er in negen jaar is bereikt. Een belangrijke mijlpaal vindt hij de start van het beloftenteam Jong ADO Den Haag twee jaar terug. “Gezien de prestaties is dat een enorme verbetering geweest. Niet alleen is het team twee keer naeen gepromoveerd, inmiddels zijn ook al acht speelsters doorgeschoven naar de A-selectie. Dat is een aantal dat in het mannenvoetbal niet meer mogelijk is.” De positieve ontwikkeling van speelsters vindt hij een compliment waard voor de technische staf. “Die slaagt er elke keer weer in een goede selectie samen te stellen, met een neusje voor talent uit Zuid-Holland. Een van onze doelstellingen voor de komende jaren is dat wij het liefst werken met meiden uit onze eigen regio.”

Ook in andere opzichten is er in de Residentie de afgelopen jaren het nodige bereikt. “Het belangrijkste is dat het vrouwenvoetbal is geprofessionaliseerd en onze organisatie nu meer uitgebalanceerd is. Waar wij hard voor hebben moeten vechten, is dat wij nu spelen en trainen in ons Kyocera Stadion, een groot goed.” Met één landstitel, drie KNVB-bekers en twee Champions League-deelnames timmerden de vrouwen van ADO Den Haag ook met prestaties aan de weg. “En wij hebben in de regio veel  goodwill voor het vrouwenvoetbal gekweekt. Zo hebben wij nu meer dan 2.500 volgers op Twitter en kreeg onze Facebook-pagina ruim 4.200 likes. Door de jaren heen hebben wij ook de grootste aanhang opgebouwd. Zo trokken onze laatste wedstrijden hier tegen Ajax 6.250 en 3.700 toeschouwers, de wedstrijd Nederland-Zwitserland in het Olympisch Kwalificactie Toernooi 7.000 en de WK-play-off Nederland-Italië ruim 13.000.”

Gemiste kans

Afgaand op de prestaties heeft ook het Nederlands elftal baat gehad bij de oprichting van een topcompetitie in 2007. Rob Reijenga roemt de derde plaats bij de allereerste deelname aan een EK-eindronde in 2009 onder bondscoach Vera Pauw. “Het spel vonden mensen misschien niet zo aantrekkelijk, maar je moet het mannenvoetbal nu ook niet vergelijken met de glorietijden van Ajax en Feyenoord.” Jammer vindt hij wel dat Nederland vier jaar later in Zweden al in de poulefase sneuvelde. Plaatsing voor de WK-eindronde vorig jaar was weer een mooie presentatie, “al had dit team volgens mij verder kunnen komen dan de achtste finales.”

Dat Nederland de Olympische Spelen op het nippertje niet bereikte, beschouwt Rob Reijenga als een grote gemiste kans. “Als je ziet wat de hockeysters, volleybalsters en handbalsters in Rio hebben gepresteerd, dan hebben zij misschien geen goud gehaald, maar wel garant gestaan voor strijd met veel plezier, vuur en emotie. En het is ook tekenend dat zes van de acht gouden medailles voor Nederland door vrouwen werden behaald. Wij hebben aangeboden het Nederlands elftal alle kwalificatiewedstrijden voor de Spelen in ons Kyocera Stadion te laten spelen. De gemeente Den Haag wilde dat uitgebreid ondersteunen, maar toen puntje bij paaltje kwam bleek het kwalificatietoernooi al te zijn vergeven aan Rotterdam, zonder dat wij daarin waren gekend. Belangrijkste reden daarvoor was dat op die manier de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Rotterdam zou worden gesteund. Zo word je als Eredivisieclub eigenlijk gestraft voor je ambitie en daar heb ik moeite mee. Ook vraag ik mij af of het voor de speelsters van het Nederlands elftal niet beter was geweest alle wedstrijden plus trainingen op één en dezelfde plek af te kunnen werken.”

Eigen plek

Met de eerste EK-eindronde in Nederland van volgend jaar in het vooruitzicht beginnen acht clubs komende vrijdag aan het zevende seizoen Eredivisie. “Samen met de KNVB doen wij ons best om de competitie verder te verbeteren. Sinds begin dit jaar vergaderen de Eredivisieclubs ook regelmatig zonder de KNVB om te kijken wat wij kunnen doen om de Eredivisie verder te professionaliseren. Daarvoor is in ieder geval belangrijk dat wij als een eenheid optreden om de Eredivisie een eigen plek te geven, zoals de mannen ook hebben gedaan met hun Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. Natuurlijk blijven de clubs hun eigen belangen houden, maar je denkt ook over dezelfde dingen na.”

Een belangrijke wijziging in de competitie-opzet dit seizoen is dat na 21 wedstrijden play-offs worden gespeeld door de nummers 1 tot en met 4 en 5 tot en met 8. De helft van de al behaalde punten tellen in die play-offs mee. “Dit is gedaan om de competitiewedstrijden aantrekkelijker en interessanter voor de media te maken. De NOS heeft al gezegd dat zij dit seizoen aandacht aan de Eredivisie wil besteden.”

Het bericht Rob Reijenga (ADO Den Haag) zegt waar het op staat verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.