Marlous Pieëte vertrekt: “Wil nog een buitenlands avontuur aangaan”

Marlous Pieëte vertrekt aan het einde van dit seizoen bij Ajax. Na drie jaar gespeeld te hebben voor de club uit Amsterdam, hoopt ze haar voetbalcarrière een passend slot te kunnen gaan geven in het buitenland. In gesprek met vrouwenvoetbalnieuws.nl kan Pieëte na tien jaar gespeeld te hebben in de Eredivisie terugblikken op een rijk verleden.

Een decennium lang was Pieëte namens FC Twente en Ajax te bewonderen op de Nederlandse- en Belgische voetbalvelden met zo nu en dan een Europees uitstapje in het kader van de Champions League. “De afgelopen tien jaar heb ik in de Eredivisie eigenlijk alles al gezien en meegemaakt. Daarom wil ik nu gaan kijken of ik nog een buitenlands avontuur kan aangaan,” vertelt Pieëte over haar beslissing om haar contract niet te verlengen bij Ajax.

“Na de winterstop vond er een evaluatiegesprek plaats met de club en dan weet je ook dat in maart de gesprekken gaan volgen met het oog op volgend seizoen. Dan ga je dus al nadenken over wat je nu eigenlijk wilt. In maart zijn we in ieder geval vanaf het begin eerlijk naar elkaar toe geweest en heb ik ook gewoon uitgesproken dat ik erover twijfel om door te gaan bij Ajax.”

Uiteindelijk moest de knoop worden doorgehakt en kan Pieëte met een heel goed gevoel terugkijken op een rijke carrière in de Eredivisie, dat uiteindelijk een groot deel van haar leven is geworden. Een periode die ze nooit meer zal vergeten. “Tien jaar geleden durfde ik niet te dromen dat er überhaupt ooit een Eredivisie zou zijn voor vrouwen en nu speel ik inmiddels al tien jaar in zo’n competitie. Ik hoop dat de Eredivisie blijft groeien, want het blijft natuurlijk nog wel zo dat veel meiden de sport moeten combineren met ander werk of een studie. Maar als je kijkt naar het eerste jaar en nu, dan is het echt een wereld van verschil.”

“We begonnen op een achteraf veldje buiten de club en binnen twee á drie jaar krijg je een contractje met een vergoeding,” vervolgt de 27-jarige aanvalster. “Ik moest het eerst doen van mijn studiefinanciering en door zo’n contract krijg je er gelukkig een zakcentje bij. Daardoor kan je er in ieder geval voor zorgen dat je alleen je studie en het voetbal hebt en niet ook nog eens een bijbaantje in het weekend moet doen om rond te komen.”

“Ook is elk team in de Eredivisie wel echt een groot onderdeel van de club geworden en dat vind ik ook mooi om te zien. Het vrouwenvoetbal wordt in die zin steeds meer geaccepteerd, terwijl er tien jaar geleden echt nog gevochten moest worden tegen alle vooroordelen. Daar zijn we nu al wel echt een heel stuk verder in.”

Het mooiste moment beleefde Pieëte toen ze voor het eerst landskampioen werd met FC Twente. “Je werkt daar met het team zo lang naartoe. De jaren daarvoor lukte het net niet, dus als je uiteindelijk dan ook echt verdiend kampioen wordt, is heel mooi.”

Wat bij FC Twente lukte, is tot nu toe nog niet gelukt bij Ajax. Vorig seizoen verspeelde Ajax tegen FC Twente vlak voor het einde van de competitie het kampioenschap. “Dat is wel een van mijn dieptepunten geweest gedurende mijn tijd in de Eredivisie. Zo dichtbij zijn, maar het dan net niet halen. Ik hoop ook echt dat we dat dit seizoen goed kunnen maken. Het is namelijk heel erg mooi om onderdeel te mogen zijn van zo’n grote club als Ajax. Als vrouwen worden wij echt geaccepteerd binnen de club en als je ook ziet wat voor faciliteiten wij mogen gebruiken om onze sport te beoefenen, dan voel je je echt een topsporter.”

Toch komt aan al het goede een eind, want na Daphne Koster en Anouk Hoogendijk zal ook Pieëte volgend seizoen niet meer te bewonderen zijn op Sportpark de Toekomst. “De komende tijd ga ik nadenken over wat ik wil. Ik sta eventueel open voor een buitenlands avontuur. Australië lijkt mij heel erg gaaf maar of dat haalbaar is, zal de komende tijd duidelijk worden. Als zo’n kans niet voorbijkomt, ga ik mezelf waarschijnlijk verder ontwikkelen in mijn maatschappelijke carrière als fysiotherapeute. Het ligt er maar net aan wat er voorbij komt. Het moet in mijn plaatje passen.”

Schrijver: Jeroen Adriaanse
Fotograaf: Nienke van der Tak

 

Het bericht Marlous Pieëte vertrekt: “Wil nog een buitenlands avontuur aangaan” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.Formule1 Volg MAX VERSTAPPEN op INSTAGRAM! En maak kans op een officieel RED BULL SHIRT!! Formule1


Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!