Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

VIOD kiest beste team allertijden

eeuw

Tijdens het 50-jarig jubileum heeft VIOD het beste elftal allertijden bij de vrouwen als de heren gekozen en tevens ook de beste voetballer en voetbalster allertijden. Op de woensdag reikte voorzitter Jouke Dantuma het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Vijftig tinten blauw’ uit aan oprichter Johannes van der Schaaf. Ruim vijftig jaar geleden nam hij namens het toenmalig dorpsbelang het initiatief om een sportvereniging in Driesum op te richten.

In het boek Vijftig tinten blauw verwoordt auteur Jouke H. Dantuma de geschiedenis van voetbalvereniging VIOD op boeiende wijze in 50 verhalen. Het is absoluut niet alleen leesvoer voor voetballiefhebbers. De auteur weet in een aantal verhalen en portretten ook een fraai tijdsbeeld neer te zetten. In twee hoofdstukken besteedt Dantuma, tevens clubarchivaris, aandacht aan het beste elftal allertijden bij zowel de vrouwen als de heren. Een anonieme commissie is de uitdaging aangegaan op basis van een aantal vooraf gestelde criteria. De gekozen spelers moesten een afspiegeling zijn van 50 jaar VIOD. Dit betekende dat de beste voetballers uit zowel de beginperiode, middenperiode als de afgelopen vijftien jaar voor dit elftal van de halve eeuw dienen te worden geselecteerd. Niet de positie maar de linie is als uitgangspunt genomen. Bij de vrouwen viel de keuze op: achterste rij v.l.n.r. Joukje van der Meer (keepster), Diny Bouius, Irma Wijbenga, Jettie Elzinga, Diny Bouius, Janny Bouius en Kyara en Ylga van Ligten die posthum de beste trainer allertijden Gideon van Ligten vertegenwoordigen. Voor v.l.n.r. Grytsje Jongsma, Froukje Schaafsma, Tsjikke Boersma, Elissa Halbesma en Linda Visser. Het beste elftal allertijden bij de vrouwen speelden tegen oud-Be Quick. VIOD won zeer overtuigend met 4-0.

Op donderdagavond was er een grote kwis in de tent, o.l.v. Bouke Koning.

Deze kwis bestond uit een drietal rubrieken: sport, muziek en algemeen. Er hadden zich maar liefst zestien teams opgegeven. Uiteindelijk werd het team Eppie en de sekken de glorieuze winnaar. Dit team bestond uit captain Durk Wiersma en zijn sekken Marjan Wiersma, Anneke Reiding en de broers Romke en Doede Wielstra.

Op vrijdag was er een groot voetbalspektakel voor de jeugd met o.a. bubble -, en sumovoetbal, stropdassenschieten en levendtafelvoetbal. ’s Avonds was het de beurt aan de revue-ploeg. Onder de bezielende leiding van Sytse Bijlsma heeft een groep amateurtoneelspelers uit Driezum en Wâlterswâld bijna twee jaar lang geoefend om de historie van VIOD en een aantal ‘beruchte’ leden op vaak humoristische wijze neer te zetten. Met name de sketches waar de Wardy-wandelmeiden op het toneel verschenen, bij de discussie over het vrouwenvoetbal, de douchescene en van de twee moeders die hun voetbalkroost aanmoedigen, leidde tot grote lachsalvo’s.

Op zaterdag was de VIOD-reünie. Na de ontvangst en de lunch konden de reünisten deelnemen aan dezelfde voetbalspelletjes als de jeugd de dag ervoor. Daarna werden er twee documentaires over respectievelijk het

vrouwen/meisjes- en heren/jeugdvoetbal op een groot scherm in de feesttent vertoond. De gehele geschiedenis van VIOD kwam in beelden voorbij. De successen van de vrouwen 1 en heren 1 kwam uitgebreid aan bod. Maar ook bijzondere leden en de beide beste elftallen ooit passeerden de revue.

Bijzondere beelden van Jouke F. Dantuma (Lytse Jouke) uit de periode dat hij met Cambuur in de eredivisie voetbalde, o.a. tegen Ajax, ontbraken niet.

Jouke F. Dantuma en Grytsje Jongsma werden uitgeroepen tot de beste speler en speelster van de afgelopen 50 jaar. Tussen beide films door werden o.a.

Matty Bouius, Durk Bijlstra en Romke R. Wielstra tot Leden van Verdiensten benoemd. Alle drie hebben zich ook verdienstelijke gemaakt voor het vrouwenvoetbal in Driezum en Wâlterwâld.

Het vierdaagse feest werd afgesloten met een lopend warm- en koud buffet gevolgd door een spectaculair optreden van de VIOD-band. Vooral Joukje Smeding (VIOD VR2) viel op als leadzangeres. Samen met Tseard Visser (gitaar), Tsjam Wiersma, Rafaela Dijkstra, Martine Koopmans, Baukje de Vries en Alie Veenstra (alleen zang) speelde de VIOD-band het zeil van de tent.

Als toegift werd het VIOD-lied nogmaals gezongen. DJ Bert Wielstra sloot de avond in stijl af met dampende muziek. De jubileumcommissie bestaande uit Ilse van den Berg, Trynke Koning, Andries Koning, Romke R. Wielstra, Jan Dantuma en Jouke H. Dantuma kan terugzien op een geslaagd jubileumfeest.

Voor meer foto’s zie www.viod-driezum.nl. Zowel het boek als beide films over het heren/jeugd voetbal en vrouwen/meisjesvoetbal zijn te koop bij Jouke H. Dantuma (tel. 06-23949836).

 

Het bericht VIOD kiest beste team allertijden verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.