Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Trainer Vaissaire vaart zijn eigen koers bij Smerdiek

martin-smerdiekZijn dochter Griffith trok hem over de streep. Martin Vaissaire moest vorig jaar goed nadenken toen hij als trainer zijn jawoord aan de voetbalsters van Smerdiek gaf. Vaissaire (53) hikte met name tegen de verre uitwedstijden aan. “Je bent de hele zaterdag van huis.”

Daarnaast was hij ook lekker bezig met de jeugd van Steenbergen, de club waar hij als voetballer met circa twintig seizoenen in de hoofdmacht bij de iconen hoort. Hij kon er de ontwikkeling van zijn zoon Diego op de voet volgen.

Natuurlijk voelde hij zich ook aangesproken door het verhaal van Wim Scherpenisse, de technisch manager van het vrouwenvoetbalbolwerk in de streek. Maar het was Griffith, dit seizoen met vijf goals topscorer van het team, die de doorslag gaf. “Nu ben ik aan de beurt, zei ze.”

Het eerste jaar bij Smerdiek was geen onverdeeld succes. De ploeg speelde het hele seizoen tegen degradatie uit de eerste klasse en redde het vege lijf uiteindelijk via de nacompetitie. “Gelukkig maar, anders zouden er misschien geen spelers meer van buitenaf komen. De club heeft tenslotte een naam opgebouwd.”

Concurrentie

Het bekersucces maakte veel goed. Maar toch, door de smalle selectie was het niet prettig werken voor Vaissaire. “Soms stond ik met zes of zeven meiden op de training, dat schiet niet op.” Dit seizoen is alles anders. De trainer heeft een selectie van pakweg zestien jonge vrouwen tot zijn beschikking. “Iedereen voelt de concurrentie. Wie niet traint, weet het nu. We hebben een basis van zeven of acht speelsters. De rest moet vechten voor een plekje.”

De meiden komen overal vandaan, van Vlissingen en Kloetinge tot Etten-Leur. Geroutineerde krachten van eigen bodem als Anne Hage en Anouk Fase hebben voor het tweede team gekozen. Vaissaire: “Ik had ze er graag bij gehad. Maar in noodgevallen zijn ze beschikbaar.”

Sportief gezien lijkt er dit seizoen weinig aan de hand op Haestinge. Smerdiek staat stevig in de middenmoot en heeft zelfs de toppers Odysseus’90, Reiger Boys en Klarenbeek nog in zicht. Dochter Griffith is belangrijk voor het team. Natuurlijk is het voor Vaissaire bijzonder om met haar te werken. “Ik heb er geen problemen mee en zij ook niet. Niemand vindt het een punt. Het zou anders zijn als ze slecht zou voetballen. Dan zou er misschien anders tegenaan gekeken worden door haar medespeelsters. Maar het team kan niet zonder haar.”

Ook op organisatorisch gebied heeft Vaissaire zich voor dit seizoen laten gelden. Op zijn verzoek wordt er thuis vroeger afgetrapt. “Vorig jaar moest het team steeds worden aangevuld met speelsters die bij het tweede al een wedstrijd in de benen hadden. Nu is het andersom. En omdat we vroeger klaar zijn, is er meer tijd voor de kantine. Daardoor maak je meer deel uit van de vereniging. Meiden die verder weg wonen, kunnen nu ook blijven hangen.”

Wim Scherpenisse

Vaissaire vaart bij Smerdiek zijn eigen koers, hoewel technisch manager Wim Scherpenisse bekend staat als een man die er graag bovenop zit en moeilijk kan delegeren. De twee mannen staan op goede voet met elkaar. Vaissaire lacht. “We hebben een groepsapp waarin de technische staf ook ideeën over de opstelling en de manier van spelen met elkaar deelt. Ik kijk er wel op, maar trek me er niets van aan.”

Soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan en vraagt Scherpenisse of hij iets kan doen met de selectie. “Vorige week heeft hij de spitsen nog extra getraind. Dat vind ik prima. Wim is een gouden vent die hier al dertig jaar zit.”
Ook met de gevoeligheden in het vrouwenvoetbal heeft Vaissaire leren omgaan. “Natuurlijk was het even omschakelen. Jongens kunnen elkaar in de wedstrijd uitschelden en zijn naderhand weer vrienden. Vrouwen zijn misschien nog wel directer en bij hen blijft het allemaal langer hangen.”

Martin Vaissaire heeft vertrouwen in het seizoen dat zaterdag wordt vervolgd met een bekerwedstrijd tegen de vrouwen van MZC’11. In de competitie is het doel duidelijk. “We willen hoe dan ook de nacompetitie halen.”
We hebben een groepsapp. Ik kijk er wel op, maar trek me er niets van aan.

bron: Blendle

Het bericht Trainer Vaissaire vaart zijn eigen koers bij Smerdiek verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *