Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Marianne van der Schoor (DTS Ede) aan het woord

marianne-goedTopscorer ook zonder doelpunten belangrijk voor DTS Ede

Marianne van der Schoor heeft dit seizoen tien keer gescoord in de Topklasse en is op weg om voor het tweede seizoen op rij de topscorerstitel te bemachtigen. “Met haar snelheid en inzicht is ze een echte meerwaarde voor haar team.”

In de jeugd voetbalde Van der Schoor-van Brummelen, zoals ze voluit heet, voor VRC in Veenendaal. Daarna ging ze via DTS Ede naar FC Twente. Bij FC Twente speelde ze twee seizoenen en won ze de landstitel.  Toen volgde de overstap naar PEC Zwolle, waar ze in drie seizoenen 72 wedstrijden speelde en 39 maal scoorde.

Na het derde seizoen besloot Van der Schoor te stoppen met profvoetbal, en ging zij terug naar DTS Ede. Waar zij vorig seizoen de titel mee won in de Topklasse, het hoogste amateurniveau. Dat jaar werd ze ook  topscorer met zeventien doelpunten.

Vorig weekend speelde DTS Ede thuis tegen RKHVV voor de KNVB Beker. Beide teams zijn actief in de Topklasse. Wie op de tribunes van de thuisspelende ploeg vraagt wie de topspeelster van de ploeg uit Ede is, zal vrijwel altijd hetzelfde antwoord krijgen: Marianne van der Schoor. “Ik weet dat ze makkelijk scoort, en erg snel is”, zegt een jong-bejaarde man met een DTS-sjaal om zijn hals.
Tijdens het positiespel in de warming-up laat de 24-jarige aanvaller duidelijk van zich horen. Meer dan haar teamgenoten laat zij haar stem over het sportcomplex schallen. “Kaats! In je rug! Opendraaien!”

Cruijff

De wedstrijd is pas een paar minuten oud als de tenger gebouwde Van der Schoor een harde tackle moet incasseren. De rechtsback van RKHVV laat merken dat Van der Schoor een zware middag tegemoet gaat. Ondanks meerdere tackles blijft de donkerblonde aanvaller rustig, zoekend naar de ruimte die achter de verdediging ligt. Steeds wanneer de bal het middenveld in komt, staat Van der Schoor op de lijn van buitenspel, wachtend op de steekpass die haar kan lanceren. Ze blijkt geen speelster die aanmerkingen heeft op de scheidsrechter. Ze wordt niet boos op haar directe tegenstander, coacht voortdurend haar teamgenoten en zwerft af en toe over het veld. Vaak staat zij met één arm geheven, wijzend naar haar ploeggenoten. Het beeld dat zo bekend is van Johan Cruijff.

Mien te Selle, oud-trainster van DTS Ede, zegt over haar: “Haar snelheid is misschien wel haar grootste wapen. Met name in het vrouwenvoetbal is het echt een meerwaarde als je als speelster een grote versnelling in huis hebt. En daarbij is ze ook nog eens heel doelgericht. Ze is zeker erg belangrijk voor dit team. Marianne heeft in haar tijd als profvoetballer ontzettend veel geleerd. Met die ervaring helpt ze het team enorm.”

De hele wedstrijd blijft Van der Schoor zoeken naar een gaatje in de verdediging. Van nature is ze rechtsbenig, maar voorzetten geeft ze net zo makkelijk met links. Steeds weer dribbelt de vleugelspeelster over de linkerflank van het veld. Altijd met volledige controle over de bal. Afwisselend neemt ze de bal met haar rechter- en haar linkervoet mee. Naarmate de wedstrijd vordert, wordt de sfeer op het veld grimmiger en worden de tackles harder. Van der Schoor gaat daar niet in mee. Ze blijft coachen, wijzen, dribbelen en roept dat DTS vooral niet mee moet gaan in het fysieke spel van de tegenstander. “Gewoon blijven voetballen, meiden!”

Klasse

Na de wedstrijd zegt trainer Linda Helbling over haar: “ Marianne weet altijd de controle te houden over de bal. Ze is heel balvaardig. En heeft ook altijd het overzicht in het spel. Ze is zó snel dat het soms tegen haar werkt. Om haar af te stoppen begaan tegenstanders vaak tackles. Ze moet veel schoppen incasseren.”

DTS wint de wedstrijd tegen RKHVV met 3-1 door twee doelpunten in de laatste minuten van de wedstrijd. Van der Schoor heeft niet gescoord, maar laat wel haar klasse zien. Met nog tien minuten te spelen, loopt de sterspeelster aan de linkerkant het vijandelijke strafschop gebied in. Uit haar ooghoek ziet ze de eerste verdediger naderen. Ze weet dat die te vroeg een sliding in zet. Snel maakt ze een lichaamsschijnbeweging en laat zo de bal subtiel voor de inkomende verdediger langs rollen. Zonder de bal aan te raken behoudt de linksbuiten toch de controle. Vlak voor de achterlijn kleeft de bal weer aan haar voet. Ze lokt een tweede verdediger naar zich toe en speelt de bal met de buitenkant van haar voet naar een teamgenoot, die vrij staat ter hoogte van de penaltystip. De actie mondt niet uit in een doelpunt, maar haar snelheid, balcontrole en spelinzicht bracht zij samen in één moment van luttele seconden.

Door: Marius Brugman

Het bericht Marianne van der Schoor (DTS Ede) aan het woord verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *