Blokhuis: “WEURO 2017 gaat voor grote impact zorgen.”
Leoni Blokhuis, succesvol zaakwaarneemster met een hart voor het vrouwenvoetbal. Wij van Kick & Report mochten haar een aantal vragen stellen over het leven als zaakwaarnemer en de opkomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal.
Dit jaar won u de Freelancer of the Year award. U bent dus zeer succesvol bezig. Zouden wij u de Mino Raiola van het vrouwenvoetbal kunnen noemen?
Haha nee ik denk het niet, wij verschillen nogal van visie en hebben daarnaast een andere plan van aanpak. Bovendien heeft hij meer ervaring op een heel ander niveau en met andere bedragen. Maar als het gaat om spelers durf ik wel te zeggen dat ik ook de betere speelsters van het Nederlandse vrouwenvoetbal onder mijn hoede heb.
Heeft u zelf vroeger gevoetbald en hoe werd er destijds door uw ouders op gereageerd?
Ik heb zelf helaas niet gevoetbald ondanks dat ik het wel wilde. Ik mocht destijds ook niet van mijn ouders op voetbal. In het begin van de jaren 90 waren voetballende meisjes niet zo normaal als dat het nu is. Ik was wel gedreven en fanatiek dus toen ben ik gaan hockeyen. Soms zeg ik gekscherend dat als ik wel op voetbal had gemogen, je mij vorige zomer op het WK in Canada zag spelen haha.
Als zaakwaarnemer valt er meer te verdienen in het mannenvoetbal. Denk bijvoorbeeld aan het bedrag dat Mino Raiola heeft verdiend bij de transfer van Paul Pogba naar Manchester United. Waarom koos u toch voor het vrouwenvoetbal?
Geld is voor mij geen drijfveer. Je moet dingen doen omdat je het leuk vindt, ook al was mannenvoetbal wel mijn ambitie. De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal vond ik uiteindelijk veel uitdagender en dat past beter bij mij. Ik draag de sport ook een warm hart toe en zet mijn schouders er ook echt onder, om je een voorbeeld te geven; ik heb transfers door laten gaan waar ik helemaal niks aan heb verdiend, dat kun je je toch niet voorstellen in het mannenvoetbal?
U heeft ooit in een interview met de NOS verteld dat u vrouwelijke speelsters beter kan lezen. Wat is het grootste verschil tussen vrouwelijke en mannelijke spelers?
Vrouwen beslissen vaak op basis van hun gevoel, mannen zijn een stuk rationeler. Natuurlijk heeft het er ook mee te maken dat ik zelf een vrouw ben. Het verschil is trouwens ook dat mannen veel sneller financieel onafhankelijk zijn, zelfs na hun carrière hoeven zij zich niet veel zorgen te maken. Vrouwen kunnen dat niet, zij werken vaak naast hun sport of doen nog een studie waardoor ze na hun sportieve carrière nog een baan kunnen krijgen. Het mooie is dat vrouwen op basis van sportieve keuzes kunnen kiezen omdat de salarissen in het vrouwenvoetbal niet heel afwijkend zijn. Dit is in het mannenvoetbal dagelijkse kost, daar wordt een keuze voornamelijk gemaakt op basis van geld.
U heeft veel speelsters onder u hoede waaronder het toptalent Vivianne Miedema. Hoe gaat zoiets in werking? Komt zij naar u toe of benaderde u haar voor een samenwerking?
Onze samenwerking begon nu alweer drie jaar geleden. Echter was mijn voorbereiding naar haar toe veel eerder begonnen. Zij was natuurlijk op dat moment, en nog steeds, één van Nederlands grootste talenten. Dat was vanzelfsprekend heel interessant en voor mij de reden om de eerste stap te zetten. Na een aantal gesprekken besloot zij om met mij in zee te gaan. Maar de laatste tijd verandert dat proces omdat ik zelf steeds meer bekendheid genereer. Zo komen er tegenwoordig wekelijks verzoeken van speelsters binnen die met mij willen samenwerken.
Mede dankzij u is vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport in Nederland. Toch zijn er enorme verschillen in media-aandacht tussen de mannen en vrouwen. Betreurt u dat?
Ja en nee. Uiteindelijk is het inherent aan de ontwikkeling van de sport. Maar het vrouwenvoetbal krijgt een steeds betere positie. In aanloop naar WEURO 2017 merk je bijvoorbeeld al dat er meer media-aandacht is. Er worden steeds meer achtergrondverhalen gemaakt en speelsters/teams worden ook vaker uitgelicht. Het magazine Voetbal International heeft ook al twee keer een vrouwen special toegevoegd, dus het is groeiende!
De media-aandacht voor het vrouwenvoetbal zit inderdaad in een groei, maar ondanks de successen en WEURO2017 zijn er alsnog grote verschillen in bijvoorbeeld de kijkcijfers. Hoe denkt u dat dat komt?
Het is te verklaren. Neem bijvoorbeeld het WK 2015 in Canada. De Oranje Leeuwinnen plaatste zich voor de eerste keer ooit op een WK, een unicum. Die wedstrijden werden echter wel gespeeld in de Nederlandse nacht. De meeste Nederlanders hebben ook gewoon een baan, dus als je al weinig affiniteit had met de sport dan was dit geen reden om ’s avonds op te blijven. Bovendien konden de mensen via een samenvatting ook op de hoogte blijven van de prestaties. Na de eerste gewonnen groepswedstrijd zag je nog wel een piek en gingen er ook meer mensen kijken naar de tweede wedstrijd.
Goede speelsters vertrekken steeds vaker uit de Nederlandse competitie. Vindt u dat niet zonde en denkt u niet dat dit ten koste gaat van de Eredivisie Vrouwen?
Het mes snijdt aan twee kanten. Als je als Nederlandse voetbalster het wilt schoppen tot professioneel niveau in een professionele omgeving, dan word je haast gedwongen om Nederland te verlaten. Bij FC Twente of Ajax valt dit nog wel mee, maar bij de andere clubs moet je naast het voetballen ook gaan werken om nog rond te komen. Om dan nog stappen te kunnen maken moet je eigenlijk wel naar het buitenland vertrekken. Aan de andere kant is het ook jammer dat die kwaliteit ten koste gaat aan onze competitie. In Engeland gaan ze daar erg goed mee om. Daar geeft de FA (Engelse voetbalbond, red.) geld aan internationals als ze blijven voetballen in de Engelse competitie. Het voordeel daarvan is dat de kwaliteit van de Engelse competitie hoger ligt en dat Engelse meisjes daardoor hun idolen kunnen bezichtigen wat weer meer bezoekers trekt.
WEURO 2017 komt eraan, wat voor gevolgen heeft dat denkt u voor het Nederlandse vrouwenvoetbal?
Dat het EK in ons eigen land wordt gehouden levert enorm veel voordelen op. Ik ga er ook vanuit dat dit toernooi de meeste impact ooit zal hebben. Het is in de buurt, er wordt op normale tijden gespeeld waardoor ook de mensen thuis de wedstrijden live op televisie kunnen kijken. Nederlandse voetbalsters zullen waarschijnlijk met hun team in het stadion gaan kijken waardoor er meer dynamiek ontstaat. Dit toernooi zal een enorme boost veroorzaken aan meisjes die zich gaan aansluiten bij een voetbalvereniging, de sport kan hierdoor nog meer gaan groeien en ook de populariteit zal gaan stijgen.
Of het vrouwenvoetbal daardoor de ‘volgende stap’ kan gaan maken?
Dat is ook afhankelijk van de prestaties van het team. Neem maar als voorbeeld het Nederlandse handbal succes op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zij wisten het tot de halve finale te schoppen! Nederland zag een strijdend team vol met leuke meiden. Dames die niet helemaal zijn vastgestrikt door mediatrainingen. Zij waren puur en bezorgden ons een Oranje-gevoel. Of je nou van handbal hield of niet, iedereen keek het. Als onze Oranje Leeuwinnen dat weten te bereiken, dan kan er zeker iets moois gebeuren!
bron: kickandreport.nl
Het bericht Blokhuis: “WEURO 2017 gaat voor grote impact zorgen.” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.