Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Pia Sundhage stopt als bondscoach van Zweden

20161129_pia_sundhageHet was eigenlijk de bedoeling om na Rio 2016, de Olympisch Spelen, te stoppen als bondscoach.

Ze won daar het zilver en kreeg daardoor toch nog een verlenging aangeboden tot en met het EK in Nederland. Maar na het EK 2017 (WEURO2017) stopt ze als bondscoach en er is verder nog niks bekend wat ze daarna gaat doen. Ze was vanaf 2012 al in dienst bij de Zweedse voetbalbond.

Haar opvolger is Peter Gerhardsson en is geen onbekende voor de Zweden. Zijn doelstelling is om met Zweden te kwalificeren voor het WK 2019 in Frankrijk en heeft een contract tot en met het EK 2021. De in 1959 geboren ex voetballer is nu actief als trainer/coach van BK Häcken en won daarmee de Zweedse beker.

Sundhage was als speelster vooral actief in eigen land maar had in 1985 een kort uitstapje bij SS Lazio. Ze maakte haar debuut als 15 jarige voor de nationale elftal en scoorde 71 doelpunten met 146 caps achter haar naam. Als speelster was ze actief op het WK ’91 en ’95 en de OS van ’96. Ze was UEFA topscorer van ’84 en scoorde haar eerste internationale doelpunt op Wembley tegen Engeland waarin het zelfs 0-2 wist te winnen. Ze heeft als coach een CV met heel veel ervaring die ze in Zweden wist op te doen maar ook in de VS en China.

Ze werd als 4x kampioen van Zweden en won evenmaal de beker én won 5 keer de NordicCup! Ze speelde 3x de UWCL finale en won 1x keer waarbij de 4e keer ze 3e wist te worden. En als coach van de VS: 2x goud op OS, finale WK 2011, 5x een internationaal toernooi zoals de Algarve Cup. En met Zweden won ze dus afgelopen zomer het zilver! En de individuele prijzen: coach van het jaar van de VS in ’03 en beste coach FIFA in ’12.

Het bericht Pia Sundhage stopt als bondscoach van Zweden verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *