Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Een Oranje Leeuwinnen Fan Beleving

20161201_fan_belevingIngezonden artikel: Tijd is de grote vriend voor Van der Laan na nederlagen Oranje Leeuwinnen.

Soms is de tijd je grootste vijand, maar met nog een kleine 8 maanden te gaan tot het EK in eigen land is juist de tijd een vriend van bondscoach Arjan van der Laan.

Een mooie testcase voor WEURO2017 speelde zich gisteravond af in het Koning Willem 2 stadion in Tilburg. Nederland verloor nipt van Engeland, nummer vijf op de FIFA ranglijst. De organisatie kon hiermee alvast een keer warmdraaien voor het EK, juni volgend jaar, in eigen land.

Het grote enthousiasme op de tribune verbloemde het gegeven dat er nog het een en het ander dient te gebeuren willen de Oranje Leeuwinnen het gestelde doel, het bereiken van minimaal de halve finale, bereiken. Acht maanden voor de start van het EK heeft bondscoach Arjan van der Laan nog tijd nodig om zijn perfecte puzzel gelegd te krijgen.

Negen dagen waren de internationals in trainingskamp om de twee wedstrijden tegen België en Engeland te spelen. Ontnuchterend zijn de twee nederlagen wellicht wel, maar met nog 8 maanden voor de boeg lijkt er nog weinig aan de hand. Blessures teisterde gisteren de samenstelling van de ploeg, maar dat neemt niet weg dat van der Laan nog steeds moeilijke keuzes moet maken.

De nipte nederlaag tegen de Engelsen werd overschaduwd door een ongelukkige blessure na tien minuten van Renee Sleegers. De eerste berichten zijn niet goed en er werd direct na de wedstrijd al gevreesd voor haar EK deelname. Bondscoach Arjan van der Laan bracht Ellen Jansen en niet Jill Roord. Een opvallende keuze want waar hij startte Lieke Martens als een valse spits in een soort 4-4-2, schakelde hij weer door op 3-4-3 met Martens in een aanvallende rol op het middenveld. Nederland kon ondanks verzorgd spel aanvallend geen vuist maken. Bij voorzetten van Shanice van der Sanden was er geen stootkracht voorin. En op de linkerflank liep het aanvalsspel wat moeizamer. Daarnaast waren er met Tessel Middag en Sherida Spitse twee middenvelder die allebei als schakelspeler te weinig diepgang in hun spel toonden. Door de afwezigheid van Danielle van der Donk ontbrak de drive vanuit het middenveld naar voren.

De vergelijkbare Jill Roord heeft nog niet het volledige vertrouwen om die plek direct in te nemen maar ze heeft nog 8 maanden om op de deur te blijven kloppen. Kiest van der Laan voor een meer verdedigend blok en ruimte voor de backs, of een aanvallender middenveld met bijv. Sleegers, Spitse van der Donk en een wat behoudendere opstelling van de backs. De keuzes voor het perfecte middenveld met ook nog Jansen en Dekker in de wachtkamer lijkt een key element voor Van der Laan richting zijn perfecte elftal voor het EK.

Voorin lijken na de wedstrijd tegen Engeland de keuzes wel duidelijk. Van de Sanden en Martens zijn wanneer in vorm ongenaakbaar op de flanken met Vivianne Miedema als het gedroomde eindstation. Die extra klasse ontbrak gisteren na enkele goede acties op de flanken van Van de Sanden toen Nederland niet wist af te ronden. Beerensteyn is een goed alternatief op de flanken, maar interessant is wie Van der Laan als stand-in ziet voor Miedema. Ellen Janssen, Renate Jansen, Eshly Bakker of kloppen Lewerissa of Van de Bighelaar nog aan de poort?

De verdediging lijkt soms de achilleshiel van dit Oranje. De ruimte achter de verdediging en het pure verdedigende vermogen zijn zwakheden die soms blootgelegd worden. De back posities werden gisteren ingevuld door van Dongen en van Lunteren. Zij speelde naar behoren maar zeker van Lunteren blijft een echte middenvelder. Maar heel veel smaken zijn er niet om uit te kiezen. Van der Gragt heeft al wel progressie geboekt bij Bayern Munchen, verdedigt als een beest en zelfs zo bleek gister, als stormram inzetbaar. Aanvoerder en boegbeeld Mandy van den Berg moet alle zeilen bijzetten om aan te haken bij van der Gragt maar zal haar organiserend vermogen moeten uitbuiten om zo de verdediging goed te blijven neerzetten. De plaats onder de lat wordt ook een pittige keuze. Beide doelvrouwen spelen bij een topclub maar waar Sari van Veenendaal een vaste keuze is bij Arsenal heeft Loes Geurts (PSG) die basisplek nog niet afgedwongen. Kwalitatief ontlopen ze elkaar niet veel al hebben ze beide een andere stijl.

Het enige doelpunt van gisterenavond viel overigens totaal onverwacht. Maar gaf ook weer aan dat een ogenblik van verslapping dodelijk is op dit niveau. Iedereen leek vooruit te denken, toen de bal vanuit het middenveld gegeven werd, en Van de Gragt en Van de Berg verslagen werden op snelheid. Een achilleshiel van het centrale duo wanneer de bal achter de verdediging wordt gelegd.

De twee nederlagen van de afgelopen oefenreeks geven Van der Laan en zijn staf voldoende huiswerk. Ze hebben de tijd als grote vriend in het vinden van het juiste recept voor een succesvol EK volgend jaar.

Een prachtige uitdaging!

Stijn Sleeuwenhoek

Het bericht Een Oranje Leeuwinnen Fan Beleving verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *