Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special

Onder 15 wist gisteren als enige van de drie talententeams van de Buitenveldert Academie zijn wedstrijd te winnen. Het team moest om 9.30 uur al aftrappen tegen en in een mistig en waterkoud Weesp. De 7-1 overwinning maakte voor de verkleumde toeschouwers gelukkig een hoop goed. Onder 16 speelde tegen een fysiek sterk RKDES JO15-2. De jongens uit de polder waren behoorlijk uit de kluiten gewassen en de meeste duels werden door de meiden verloren. Zo ook de wedstrijd.

Het werd uiteindelijk 3-0 voor de ploeg uit Kudelstaart. Onder 17 moest het opnemen tegen NFC JO15-1. De meiden hadden moeite met het regelmatig doorschuiven van één van de twee Amstelveense centrale verdedigers, waardoor ze op het middenveld steeds een ”vrouwtje” te kort kwamen. In de rust werd dit probleem tactisch aangepakt door in de 2e helft compacter te gaan spelen en meer in de zone te dekken, waardoor de meiden de grip op het middenveld weer terug kregen. Ondanks deze aanpassing, die de meiden overigens heel goed oppakten, werd de wedstrijd helaas nipt met 4-3 verloren. Hieronder volgen de wedstrijdverslagen.

FC Weesp JO15-3 – Buitenveldert Onder 15 1-7 (1-3)

De tweede wedstrijd van de voorjaarscompetitie uit tegen FC Weesp, nog donker en vroeg, maar vooral mistig. De bardienst in de kantine werd nog geïnstrueerd toen de meiden van Onder 15 al moesten vertrekken. De wedstrijd is, ondanks het vroege tijdstip, overtuigend gewonnen door Buitenveldert. Behoudens een snelle achterstand in de 12de minuut tegen fysiek redelijk grote jongens zijn de meiden nooit echt in de problemen geweest en konden ze alle situaties voetballend oplossen. In de 14de minuut begon het voetbal zich meer op de helft van FC Weesp af te spelen met een kans van Elfi Maass, dit keer nog net naast geschoten. Twee minuten later echter scoorde diezelfde Elfi Maass in de verre hoek, rechts naast de keeper.

In de 19de minuut was het alweer Elfi Maas die met een “lobachtige pass” de bal over de verdediging naar Katharina Collins speelde, die met eenzelfde actie de bal over de keeper wipte voor de 1-2 voorsprong. Daarna ging het spel wat heen en weer tot in de 29ste minuut Elena van de Pol, met een steekbal door het midden, vrij voor de keeper werd gezet en de bal eenvoudig rechts van de keeper binnen kon schieten. Met een terechte 3-1 voorsprong voor Buitenveldert en waarschijnlijk ook voor de neutrale kijker een leuke 1e helft om te zien.

De technische staf was nog niet geheel gerust op de tweede helft en het was een kwestie van of zeer snel de 1-4 te scoren en alle nog mogelijke hoop bij de jongens te ontnemen, dan wel de eerste tien minuten goed zien door te komen. De meiden werden echter direct na rust aan een kadootje geholpen. Een afstandsschot van de nummer 9, Katharina Collins, werd slechts half verwerkt door de keeper en de bal rolde alsnog tergend langzaam de goal in. We kunnen eigenlijk wel stellen dat de wedstrijd nu gespeeld was. Een mooie voorzet van Elisha Kruize werd net voorlangs getikt door alweer Katharina Collins. Elisha Kruize zorgde met een hard schot uit de draai in de linkerbenedenhoek voor de 1-5, na aangeven van Mila Lagcher. Vijf minuten later kreeg diezelfde Elisha Kruize de bal van Elena van der Pol om af te maken, maar strandde op de keeper van Weesp. In de rebound was het echter Mila Lagcher die de 1-6 op het scorebord zette. De laatste goal kwam voort uit een corner, hard en laag genomen door Chimène Nahar en het was weer Elisha Kruize die de bal laag in de hoek binnen tikte. Het was niet zo dat FC Weesp helemaal geen dreiging had. Af en toe kwamen de jongens er gevaarlijk uit, maar de verdediging en keepster Lisanne Leussink stonden goed en solide vandaag. Trainer-coach Lieselotte Wels was na afloop dan ook tevreden met het vertoonde spel van haar team en zeker met de uitslag. Een 7-1 overwinning smaakt tenslotte naar meer.

Buitenveldert Onder 16 – RKDES JO15-2 0-3 (0-1)

In een boeiende wedstrijd heeft Onder 16 afgelopen zondag met 0-3 verloren van een tegenstander die met name fysiek sterker was en adequater handelde. Voetballend ging het gelijk op al moet gezegd dat waar de speelsters van Buitenveldert net over de kruising, de tegenstander de bal juist in de kruising schoot. De meiden wisten het goede spel van de afgelopen weken te continueren door voortdurend op de bal te jagen, druk te zetten en het spel snel te verplaatsen.

Het was een dynamische wedstrijd waarin het spel op en neer golfde, het veld dan weer groot dan weer klein werd gemaakt en de verschillende linies goed stonden en samenwerkten. In de omschakeling bleek Buitenveldert vaak gevaarlijk met snel uitgespeelde tegenaanvallen. Waarom verliest het team dan zo’n wedstrijd vraag je je af. Trainer-coach Chantal de Ridder gaf na afloop aan dat de afstemming tussen de speler aan de bal en de speelsters zonder de bal verbetert kan worden. Speelsters zonder bal moeten duidelijker zijn in het aangeven wat ze van de speelsters aan de bal verwachten. Dat was deze wedstrijd onvoldoende, waardoor er in het spel onduidelijkheden en slordigheden slopen. Tel daar bovenop dat de spelers van RKDES veelal zo lang waren dat een speelster van Buitenveldert drie passen moest zetten waar een speler van RKDES er maar één nodig had, en het beeld van deze wedstrijd wordt langzamerhand compleet.

Een fysiek sterke ploeg van grote “kerels” staat goed georganiseerd, speelt bij tijd en wijle hard, niet persé onsportief, schuwt de duels niet, rent in hoog tempo over het veld, handelt snel, is effectief in de afwerking en verslaat zo een meidenteam dat regelmatig laat zien goed te kunnen combineren en te kunnen voetballen en daarmee ook gevaarlijk is voor het doel van de tegenstander. De meiden gingen de duels wel degelijk aan – gebruikten hun lichaam goed zoals dat zo mooi heet – maar moesten daarbij vaak het onderspit delven.

De cijfers van de wedstrijd tonen een regelmatig verloop van het duel. Uit een corner in de 9e minuut scoort RKDES de 0-1 met een kopbal (een Toornstraatje merkte een toeschouwer alert op). In de 37e minuut (2 minuten na rust) valt de 0-2 door een snel uitgevoerde combinatie in de 16 meter van Buitenveldert en in de 56e minuut valt pardoes de 0-3 met een degelijke knal van 20 meter in de kruising van Buitenveldert. De meiden wisten daar gevaarlijke aanvallen via Kamille Boorn, Aylin Yavuz en Robin van Donselaar tegenover te zetten met best wel aardige kansen. Die gingen er echter jammer genoeg deze keer niet in. Trainer-coach Chantal de Ridder was na afloop tevreden over de inzet en beleving van haar team. De meiden bleven doorknokken tot het eind, ook na de 0-3 achterstand. Volgende week wacht buurman AFC. Dat zijn altijd wedstrijden om naar uit te kijken.

Buitenveldert Onder 17 – NFC JO15-1 3-4 (0-1)

Buitenveldert Onder 17 begon met goed voetbal aan alweer de 3e wedstrijd in de voorjaarscompetitie. De meiden wilden ook wel wat laten zien na de nederlaag tegen De Dijk, een inhaalwedstrijd van de najaarscompetitie, die afgelopen donderdagavond nog is gespeeld. Het was een rare wedstrijd die ze uiteindelijk met 7-5 verloren. Met goed positiespel en in een hoog tempo was het eerste kwartier gisteren tegen NFC voor Buitenveldert. Toen de jongens uit hun eerste de beste aanval direct scoorden kantelde de wedstrijd. De meiden hadden er moeite mee dat NFC in de omschakeling altijd één van hun twee centrale verdedigers lieten meekomen. Die stond dan op de positie van hun tien, die op zijn beurt weer was doorgeschoven als extra aanvaller. De meiden hadden het hier moeilijk mee, maar hielden zich redelijk staande.

In de tweede helft stond Buitenveldert veel beter. Alle aanvallers waren iets ingezakt en de buitenspelers stonden wat naar binnen geknepen waardoor NFC het overwicht op het middelveld verloor en Buitenveldert vanaf het middenveld veel makkelijker kon omschakelen. Knap dat de meiden dit zo goed oppikten. Helaas werd het uit een corner al snel 0-2. Desondanks kwam Buitenveldert veel meer in de buurt van het doel van NFC. Na een goede aanval leidde dit tot de 2-1 van Veerle Louwrier die uit de rebound van flinke afstand mooi wist te scoren. De meiden hadden de aansluiting gevonden, alleen was dit niet van lange duur. Met een snelle aanval wist NFC de 1-3 te maken. Buitenveldert deed er nog een schepje bovenop want ze merkten dat ze in de tweede helft eigenlijk beter waren. Chante Dompig onderstreepte dat door met een prachtige kopbal de 2-3 te scoren. Weer echter beantwoorden de jongens dat onmiddellijk met een tegenaanval waaruit ze de 2-4 scoorden.

In de laatste vijf minuten van de wedstrijd wist Buitenveldert van geen opgeven: Lakeesha Eijken scoorde uit een prima individuele actie de 3-4. De meiden gingen voor de laatste minuten met een extra middenvelder spelen om nog meer druk te zetten. Helaas zat de gelijkmaker er net niet meer in. Trainer-coach Helene Heemskerk baalde van de nederlaag, maar moest haar team wel een compliment geven over de veerkracht die de meiden hadden getoond. De koppies bleven omhoog en het team knokte zich steeds weer terug in de wedstrijd.

Het bericht Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *