Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Bert van Oostveen: “De vrouwen kunnen aan de bak”

Vanochtend was Bert van Oostveen te horen bij RTV Apeldoorn. De toernooidirecteur van het EK voor vrouwen sprak uiteraard over het naderende toernooi maar blikte ook terug op de Deventer Sportverkiezing van 2016, waar hij afgelopen vrijdag te gast was.

Gedurende deze jaarlijkse sportverkiezing van de gemeente Deventer, in de Deventer Schouwburg, worden verschillende sportprijzen uitgereikt. Zo zijn er natuurlijk ook de categorieën voor sportman en sportvrouw van het jaar. Aan het vrouwenvoetbal werd echter lange tijd geen tot weinig aandacht besteed. “Als we naar voetbal kijken, dan is het eigenlijk al honderdvijftig jaar een mannensport geweest en dat is gek. De helft van de maatschappij bestaat namelijk uit vrouwen. Het is volgens mij pas vanaf begin jaren 70 dat vrouwen mogen voetballen, mee mogen doen en lid kunnen worden van de KNVB. De afgelopen tien jaar heeft het vrouwenvoetbal, met name door een aantal stimuleringsprogramma’s, een grote vlucht genomen,” aldus Van Oostveen.

Het onderliggende thema van de avond was het WEURO 2017 en daarom was Van Oostveen aanwezig om, onder andere, de officiële UEFA Bokaal te overhandigen aan voorzitster Grace Brok. Hierdoor kregen de aanwezigen de kans om met deze felbegeerde beker op de foto te gaan. Er kon dus worden teruggekeken op een leuke avond. “Los van het feit dat het een prachtige schouwburg is, denk ik dat er dik vijfhonderd mensen waren, die alle sporters in het zonnetje zetten.”

Als toernooidirecteur hield Van Oostveen zich vooral bezig met het binnenhalen van het toernooi. “Voor mijn tijd zijn er een paar pogingen geweest om het binnen te halen. Dat is toen niet gelukt en ging het naar respectievelijk Finland en Zweden. Vorig jaar is dat wel gelukt en kregen we dus het toernooi toegewezen. Er waren ook zeven andere landen, die het ook graag wilden hebben. Dan wordt het heel erg abstract, want dan moet je allerlei contracten gaan maken met de gemeentes. We spelen in zeven verschillende steden. We hebben zeven verschillende stadions. De UEFA is de eigenaar van het toernooi en eigenlijk je opdrachtgever. Dus daar moet je ook afspraken mee maken. Dan komt er een loting in november en dan gaat het leven. Dan zie je inderdaad prachtige wedstrijden ontstaan,” benadrukte Van Oostveen.

Deventer is één van de zeven speelsteden en daarom was het sportgala ook een uitstekend moment om het EK nog even te promoten. “Elke zichzelf ontwikkelende en groeiende sport heeft een podium nodig. Wat is er dan mooier als je een heel groot toernooi hebt waar mensen kunnen schitteren? Het EK biedt zoiets en dat maakt het natuurlijk geweldig om zoiets te organiseren. Het is het grootste voetbaltoernooi na het WK. Het is ook het grootste vrouwen EK ooit; er komen maar liefst zestien landen naar Nederland. En als je heel eerlijk kijkt, we zijn niet zo heel erg groot land, is het ook het grootste voetbaltoernooi dat we tegenwoordig kunnen organiseren. In die zin is het een win-winsituatie.”

Uiteindelijk bleek de Adelaarshorst in Deventer een perfecte locatie te zijn. Niet alleen was de gemeente enthousiast over het toernooi. De stad zal namelijk ook meerdere (voetbal)activiteiten rondom het EK gaan organiseren. Bovendien lijkt er over het algemeen gekozen te zijn voor stadions die wat kleiner zijn. “Dit is een capaciteit die redelijk past bij de animo,” aldus Van Oostveen over de Adelaarshorst. “Je moet realistisch zijn. We hebben naar eerdere toernooien gekeken. Je weet dat je straks 31 wedstrijden hebt. Daar zijn wedstrijden bij die zullen stijf uitverkocht zijn en er zullen ook wedstrijden zijn die niet stijf uitverkocht zijn. Dat is overigens bij grote mannentoernooien ook zo hoor. Ik kan mij Nederland-Spanje herinneren tijdens het WK in Brazilië. Ook die was niet uitverkocht, dus daar heb je altijd mee te maken.”

Na de loting van het WEURO 2017, dat vorig jaar in november plaatsvond, gaf Van Oostveen al aan erg blij te zijn met de openingswedstrijd tegen Noorwegen. Nu werd aan hem gevraagd om in zijn glazen bol te kijken om zo de prestaties van de OranjeLeeuwinnen op het EK te kunnen voorspellen. “Ik ben altijd heel slecht in het voorspellen van dat soort dingen. Het toernooi heeft natuurlijk altijd een verrassing nodig en een goed presterende thuisploeg. We zitten in een lastige poule met België, Denemarken en Noorwegen. Daarna kruizen we poule B en daarin zitten Zweden en Duitsland. Dus dat zijn echt zware tegenstanders. Maar goed, als je iets wilt bereiken dan moet je van iedereen kunnen winnen. De vrouwen kunnen aan de bak!”

Bekijk de reactie van Bert van Oostveen op de loting hier terug:

 

Het bericht Bert van Oostveen: “De vrouwen kunnen aan de bak” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *