Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Ajax ontvangt FC Twente in topper

Sportpark de Toekomst zal vanavond het strijdtoneel zijn voor de competitiewedstrijd tussen Ajax en FC Twente. De twee teams troffen elkaar al twee keer eerder dit seizoen. Op de Toekomst won Ajax nipt met 1-0 en op Sportpark Slangenbeek eindigde een vermakelijke wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

De coach van FC Twente, Tommy Stroot, heeft goede gevoelens overgehouden aan de laatste confrontatie. “De allereerste wedstrijd tegen Ajax verloren wij met 1-0. Dat was ook terecht. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax waren wij echter al de betere ploeg en hadden wij eigenlijk de overwinning moeten pakken. Toen heb ik het team al goede stappen zien maken en dat geeft ons veel zelfvertrouwen in aanloop naar deze wedstrijd,” aldus Tommy Stroot.

Volgens de Duitse veldmeester is er nu meer duidelijkheid in de samenwerking tussen de verdediging en de aanval. Ter illustratie noemt hij de omschakeling. “Daar hebben we meer duidelijkheid in en op het veld wordt er ook beter gecommuniceerd. Dat zorgt ervoor dat wij meer kansen creëren. Die moeten wij nu alleen nog maar zien af te maken. Dat hebben wij in de laatste wedstrijd tegen Ajax nog niet goed gedaan.”

Net zoals Twente heeft Ajax onder leiding van Ed Engelkes ook stappen gemaakt. De Amsterdammers hebben dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en staan al sinds de start van de competitie bovenaan. Toch liep het vorige week tegen sc Heerenveen niet zoals gepland. Ed Engelkes wilt echter niet spreken van een moeizame wedstrijd. “Het was een wedstrijd waarin we tot de 66e minuut op de goal moesten wachten. Dat is dat dan maar zo. Het gaat erom dat je de wedstrijd uiteindelijk wint. We weten van de ploegen waar wij tegen spelen dat die van de koploper willen winnen. Dus ze zullen allemaal net even twee stappen harder lopen. Daar heb je mee te dealen.”

Tegen Heerenveen kwam Anouk Hoogendijk door de blessure van verdedigster Merel van Dongen naast Daphne Koster in het centrum te staan. Dit was een bewuste keuze en de verwachting is dan ook dat Ajax ook tegen Twente voor deze oplossing zal gaan kiezen. “Iedereen met uitzondering van Merel [van Dongen], Soraya [Verhoeve] en Vita [van der Linden] is aanwezig,” bevestigt Engelkes.

In aanloop naar de wedstrijd tegen FC Twente gaf Ajax spits Marjolijn van den Bighelaar aan dat het team afgelopen week op de training verschillende tactische manieren van spelen heeft uitgeprobeerd. “We hebben een plan a en uiteindelijk ook een plan b. Op het moment dat de dingen toch even anders lopen dan dat we verwachten, moeten we wel kunnen schakelen,” aldus Ed Engelkes, die ervoor kiest om alle opties open te houden. “Dat is gewoon vaste prik bij ons.”

Aan de andere kant verliep voor FC Twente de wedstrijd van vorige week vlekkeloos. Tegen Achilles ’29 werd er kinderlijk eenvoudig met 7-0 gewonnen. Sherida Spitse liet zien dat zij de aangewezen persoon is om de lijnen uit te zetten en de ploeg aan te sturen vanuit de omschakeling. Tommy Stroot is blij met de komst van de Oranje international. De coach ziet haar als een absolute meerwaarde voor zijn ploeg. “Ze brengt ons nog een stap omhoog.”

Toch blijft de fysieke gesteldheid van Marthe Munsterman, die vorige week niet inzetbaar was, een klein heikel puntje. “Ze heeft nog een beetje last van haar bovenbeen. Ik denk dat we kunnen haar wel inzetten maar het blijft echter altijd de vraag hoeveel risico we daarmee willen nemen,” geeft Tommy Stroot aan.

Ajax kan bij winst op Twente een goede stap zetten richting de titel. Het zou voor Ed Engelkes een mooi afscheidscadeau zijn. De coach van Ajax zal namelijk aan het einde van dit seizoen de club gaan verlaten. De selectie wil dan ook graag de titel voor hun trainer binnenhalen. ”Het is natuurlijk mooi als ze dit kunnen gebruiken om het aan mij op te dragen maar dan zou ik een aantal mensen om mij heen veel te kort doen. Uiteindelijk doen de spelers het zelf en heb ik een hele grote staf met mensen om mij heen, die mij ondersteunen en assisteren.”

Uiteraard wacht natuurlijk eerst de kraker tegen FC Twente. “Het is de bedoeling dat we gewoon ons eigen spel spelen. Wij vinden dat Twente zich maar aan ons moet aanpassen. Natuurlijk weten we wat Twente aan kwaliteit heeft. Daar hebben wij respect voor, maar geen ontzag,” benadrukt Ed Engelkes, die met zijn ploeg ook tegen FC Twente aanvallend voetbal wil gaan spelen. “We moeten een doelpunt meer maken dan zij. Dan hebben wij het goed gedaan.”

 

Het bericht Ajax ontvangt FC Twente in topper verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *