Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Ajax geeft FC Twente stof tot nadenken

Na een eenvoudige zege tegen Achilles ’29 heeft FC Twente bij en tegen Ajax, net zoals aan het begin van dit seizoen, opnieuw een misstap begaan. Op de Toekomst wonnen de Amsterdammers met 1-0 van FC Twente, waardoor Ajax een forse tik uitdeelt in de strijd om de titel.

Toen het wedstrijdformulier uit de printer rolde, ontstonden er al snel enkele discussies in de goedgevulde kantine. De coach van Ajax, Ed Engelkes, had er namelijk voor gekozen om Kelly Zeeman, als linker centrale verdedigster, naast Daphne Koster te positioneren en Liza van der Most als rechtsback. Hierdoor moest Anouk Hoogendijk genoegen nemen met een plek op de reservebank. Bovendien startte Lucienne Reichardt als centrale middenveldsters en Inessa Kaagman als rechtsbuiten. Bij FC Twente bleek Marthe Munsterman nog niet fit genoeg om te starten. Wellicht dat dit een bewuste keuze was van Tommy Stroot om zo de balans op het middenveld te bewaren.

Uiteindelijk moest het natuurlijk allemaal op het veld gaan gebeuren. De thuisploeg schoot na de aftrap onmiddellijk uit de startblokken. In de derde minuut legde Marjolijn van den Bighelaar aan voor het eerste schot van de wedstrijd. Niet veel later zette Van den Bighelaar een aanval op door de bal te verplaatsen naar Inessa Kaagman, die op haar beurt Chantal de Ridder wegstuurde. Wat volgde was een schot op doen en een scrimmage in het zestienmetergebied, waarna het gevaar voor FC Twente geweken was.

Ajax gaf hiermee echter direct een signaal af en FC Twente wist eigenlijk niet zo goed hoe ze daarop moesten reageren. De ploeg van Tommy Stroot kwam moeilijk in de wedstrijd, waardoor de koploper gedurende de eerste helft de beste kansen kon creëren. In de 39e minuut werd een lage voorzet van Chantal de Ridder gemist door Van den Bighelaar. De mee opgekomen linksback Davina Philtjens kon hierdoor de bal oppikken op de rand van het zestienmetergebied. Haar schot zeilde echter over de rechter kruising.

Vlak voor het einde van de eerste helft kwam Ajax dan toch op een verdiende voorsprong. Desiree van Lunteren ging op het middenveld de combinatie aan met Inessa Kaagman, die vervolgens met een dieptepass Van den Bighelaar kon wegsturen. Oog in oog met Jade Adan faalde de spits van Ajax niet en zo scoorde ze alweer haar tiende doelpunt van het seizoen.

Aan het begin van de tweede helft leek FC Twente te zijn wakker geschud. De verdediging van Ajax stond echter uitstekend en ook keepster Eli Sarasola reageerde alert op een directe vrije trap van Sherida Spitse. De uitploeg begon de druk wel steeds meer op te voeren. Op het moment dat Sarasola leek te zijn gepasseerd, was daar Inessa Kaagman die net op tijd de bal van de lijn wist te koppen.

In de eindfase kregen Ajax en Twente over en weer nog enkele kleine kansjes. De trotse koploper bleef echter standhouden. Doelpogingen van Renate Janssen en Eshly Bakker resulteerde desondanks niet in de gelijkmaker, waardoor Ajax onder winterse omstandigheden uiteindelijk als winnaar van het veld stapte. Dankzij deze belangrijke overwinning op FC Twente verstevigt Ajax wederom de koppositie. Ondanks het feit dat FC Twente na de rust aan de deur klopte, is de ploeg er tegen Ajax nooit in geslaagd om hun normale niveau te halen. Hierdoor neemt ADO Den Haag – na een 1-0 overwinning tegen PSV – de tweede plaats van de ploeg van Tommy Stroot over.

 

 

 

 

Het bericht Ajax geeft FC Twente stof tot nadenken verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *