Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Anouk Hoogendijk: “Ik heb het plezier weer terug”

Iets meer dan drie jaar geleden stond Anouk Hoogendijk oog in oog met de Franse voetbaltrainer Arsène Wenger. De Nederlandse verdedigster stond op het punt om een avontuur aan te gaan bij Arsenal en werd vlak voor haar transfer in Londen met open armen ontvangen. Mede vanwege een hardnekkige blessure kan haar overstap echter niet bestempeld worden als een succes. Inmiddels speelt Anouk Hoogendijk weer bij Ajax, alsof er niks is veranderd. Toch heeft ze bergen moeten verzetten om te staan waar ze nu staat. “Op een gegeven moment dacht ik dat mijn lichaam gewoon op was na zoveel jaar topsport,” vertelt Hoogendijk tegen vrouwenvoetbalnieuws.nl.

Het is 2014 en het nieuwe jaar is nog maar net begonnen. Desondanks staat het leven van Anouk Hoogendijk al in januari op zijn kop. De Engelse topclub Arsenal heeft namelijk recentelijk laten weten gecharmeerd te zijn van Hoogendijk. Ze moet daar de verdediging gaan versterken. Toch heeft Hoogendijk er even over na moeten denken, omdat ze het lastig vond om Ajax in het midden van het seizoen te verlaten. “Arsenal was heel duidelijk. De club wilde mij heel graag hebben,” zegt Hoogendijk. “Toen hebben ze me wel aan het twijfelen gebracht. Arsenal is een mooie club en het is een kans die je eigenlijk niet kan afslaan.”

Uiteindelijk besloot Hoogendijk het avontuur aan te gaan en de oversteek te maken. De verwachtingen bleken echter te hooggespannen te zijn en een terugkerende blessure werkte ook niet in het voordeel van de Nederlandse verdedigster, die eigenlijk al in januari naar Arsenal had moeten vertrekken maar toen nog steeds geblesseerd was. In plaats van zes weken lag Hoogendijk er opeens een lange tijd uit. “Dat gaf mij veel stress, omdat ik heel graag fit daarnaartoe wilde en de voorbereiding mee wilde doen.”

In Zeist werd er hard aan haar revalidatie gewerkt. Toch sloot ze pas in maart aan bij haar nieuwe club en daardoor had ze dus de gehele voorbereiding gemist. “Dat is geen fijne start,” vertelt Hoogendijk over haar situatie. “Ze hadden me met veel verwachtingen gehaald; dat ze me echt nodig hadden. Maar toen ik daar kwam, bleek dat niet helemaal het geval te zijn. We hadden drie verschillende trainers in een hele korte tijd. Degene die er tijdelijk zaten wilde ook niks nieuws proberen, dus ik dacht bij mezelf dat het wel even zou gaan duren voordat ik hier een kans zou krijgen.”

Die kans kwam er uiteindelijk niet. Om haar plek bij het Nederlands elftal niet kwijt te raken, besloot Hoogendijk contact te zoeken met Ajax trainer Ed Engelkes. “Dan moet je toch ook wel even een stukje trots opzij zetten. Maar ik ben er gewoon heel blij mee, dat ik dat had gedaan.” Ed Engelkes reageerde namelijk erg positief toen Hoogendijk vroeg of een terugkeer mogelijk zou zijn. “Het was wel heel spannend toen ik hem opbelde, want hij was op vakantie. Ik viel meteen met de deur in huis en vroeg of er nog plek voor me was. Ik wist namelijk dat de selectie eigenlijk al een beetje rond was. Maar ze wisten natuurlijk dat ik voor een seizoen getekend had en dat ik misschien in de winterstop terug zou komen. Dus Ed gaf aan dat hij me liever nu dan in de winterstop terug zou hebben.” Zodoende kon Hoogendijk in juli – een kleine zes maanden nadat bekend werd dat ze naar Arsenal zou vertrekken – weer bij Ajax aansluiten.

Toch geeft Hoogendijk aan geen spijt te hebben van haar keuze om naar Arsenal te vertrekken. “Ik denk dat als ik het niet had gedaan dat ik dan wel spijt zou hebben. Dan zou ik altijd het gevoel hebben van wat nou als ik daarnaartoe was geweest. Ik heb op een hoog niveau getraind; op een heel mooi complex. Daarnaast is het altijd leerzaam om in een ander land te trainen en ik trainde en speelde met hele goede speelsters – Kelly Smith bijvoorbeeld – uit verschillende landen. En je leert vooral te waarderen wat je hier in Nederland hebt. Je mist natuurlijk toch je vrienden, je familie en je land. Als je dan weer terugkomt, dan waardeer je weer extra dat je gewoon mensen kan zien wanneer je zelf wilt en dat je die weer om je heen hebt.”

Alhoewel er volgens Hoogendijk geen sprake is van “een wereld van verschil” tussen de Engelse en de Nederlandse competitie, legt ze uit dat de wedstrijden in Engeland wel echt elke week pittig zijn. “Het is fysiek, want iedereen is fit en sterk. Het tempo ligt ook over het algemeen redelijk hoog,” aldus Hoogendijk, die ervan overtuigd is dat het huidige Ajax in staat zou zijn om het ook de Engelse top lastig te maken.

Terug op het oude nest – gedurende het seizoen 2014/2015 – bloeide Hoogendijk in ieder geval weer helemaal op. Ze kreeg veel speelminuten en was belangrijk voor haar ploeg. Na een goede start sloeg het noodlot vorig seizoen voor Hoogendijk toch weer toe. Een op het oog onschuldige bovenbeenblessure kwam constant terug en achtervolgde Hoogendijk eigenlijk het gehele seizoen. “Elke keer als ik weer fit leek, ging het meteen weer mis. Ik heb gewoon bijna het hele seizoen in mijn eentje moeten trainen en dat is zo saai. Je gaat niet op een teamsport omdat je het zo leuk vindt om in je eentje in het krachthonk te zitten of rondjes te lopen om het veld, terwijl de rest leuk een partijvorm aan het spelen is.”

Al met al werd het, vooral mentaal, een zware periode. “Ik stelde me steeds op zes weken in en binnen een week kwamen er weer zes weken bij. Elke keer als je weer hoop had, ging het weer mis. Ook moet je het elke keer aan de buitenwereld uitleggen, want de supporters denken dat je weer fit bent. Dan ga je je schuldig en ellendig voelen.”

Vervolgens ging Hoogendijk ook twijfelen aan haar fysieke gesteldheid. Ze dacht zelfs aan stoppen. Toch, na veel gesprekken te hebben gevoerd met de medische staf en familie en vrienden, besloot Hoogendijk door te gaan en verlengde ze vorig jaar – in mei – haar contract met een seizoen. Die keuze pakte goed uit. Met Ajax heeft Hoogendijk, die weer helemaal fit is, dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en maakt ze veel speelminuten. “Nu heb ik gewoon het plezier weer terug. Dat vond ik het allerbelangrijkste; dat ik weer dat gevoel heb gehad. Ik had echt na een paar wedstrijden zoiets van stel dat ik nou geblesseerd raak, dan weet in ieder geval weer hoe leuk voetbal is.”

Toch speelde de inmiddels 31-jarige verdedigsters aan het begin van dit seizoen nog enigszins met de handrem erop. “In het begin ben je nog wel een beetje op je hoede met trainen. Vorig jaar, toen ik er elke keer niet aandacht, kwam het telkens weer terug. Nu vroeg ik me steeds af voor hoelang het nog goed zou gaan. Op een gegeven moment merk je dat die gedachten uit je hoofd gaan en dat je weer vrij wordt. Dat je weer de duels in kan knallen en zorgeloos op het veld staat. Ook als je weer een aantal wedstrijden hebt gespeeld, voel je je weer wat zekerder.”

De prestaties van Anouk Hoogendijk bleven niet onopgemerkt. De voormalig bondscoach Arjan van der Laan besloot al direct na de start van het huidige seizoen contact op te nemen met de verdedigster. “Na de eerste wedstrijd belde de bondscoach al op en dat was veel sneller dan ik had verwacht. Dat is natuurlijk heel erg leuk. Maar ik stond uiteindelijk eigenlijk meer op de stand-by lijst dan dat ik er daadwerkelijk bij zat.”

Uiteindelijk voelde Hoogendijk zich niet meer goed bij de rol die ze had, waardoor ze drie weken geleden besloot om aan te kondigen dat ze geen deel meer zal gaan uitmaken van het Oranje van bondscoach Sarina Wiegman. “Ik vond die stand-by lijst een hele vervelende positie, want soms is een ja of een nee makkelijker. Dat geeft meer duidelijkheid.” Vanwege het feit dat Hoogendijk op de stand-by lijst stond, moest ze gedurende de tijd dat de OranjeLeeuwinnen weg waren toch beschikbaar blijven. “Je kan niks inplannen, want je moet elk moment maar oproepbaar zijn. Dat was lastig. Ik had liever een duidelijk antwoord, want ik had het gevoel dat ik gewoon niks kon met mijn leven in die weken. Natuurlijk is spelen voor het Nederlands Elftal het mooiste wat er is. Maar aangezien ik de laatste tijd in deze positie zat, dacht ik van nee dit is gewoon niet wat ik wil. Dan hak ik liever nu die knoop door en doe ik het liever gewoon goed bij de club.”

En bij Ajax gaat het op dit moment uitstekend. Bij een eventueel kampioenschap zal de ploeg tevens de Champions League ingaan. Hoogendijk heeft een aflopend contract in Amsterdam maar benadrukt dat ze die niet zou verlengen puur vanwege de eventuele kans om in de Champions League te spelen. “Ik geloof dat wij in april of voor de play-offs een gesprek hebben. Ik voel me fitter dan dat ik me in jaren heb gevoeld. Ik moet er gewoon van overtuigd zijn dat ik nog een compleet jaar door wil.”

De Amsterdammers liggen in ieder geval op koers om Ed Engelkes, die na dit seizoen zal vertrekken, een prijs als afscheidscadeau mee te geven. Alhoewel zijn opvolger nog niet bekend is, stookt voormalig Ajax verdediger John Heitinga het vuurtje alvast een klein beetje op wanneer hij langsloopt in de kantine op de Toekomst. “Je moet haar vragen wie ze volgend jaar als hoofdtrainer wil hebben,” benadrukt Heitinga, die net doet alsof hij wel interesse zou hebben in die positie. Anouk Hoogendijk schat dat echter anders in en geeft aan dat hij die ambitie niet heeft. “Die wil meer in de mannenwereld blijven, geloof ik.”

Tot slot hoopt Hoogendijk – ondanks dat ze aankomende zomer niet in een shirt van Oranje te bewonderen zal zijn – wel dat ze op welke manier dan ook een rol zal kunnen gaan spelen rondom het EK. “Ik ga natuurlijk het EK volgen en wie weet ligt er een rol daaromheen voor mij.” De 103-voudig international reageert positief wanneer er gevraagd wordt of ze een eventuele rol bij de NOS als analist zou zien zitten. “Dat zou mij heel leuk lijken, want ik ken die meiden natuurlijk wel allemaal supergoed en ik weet alles van het team. Dit is gewoon het moment om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten in Nederland,” aldus Hoogendijk, die denkt dat het toernooi een succes zal gaan worden ondanks dat Nederland zich in een moeilijke poule bevindt. “Ik denk echt dat Nederland kan stunten en zeker in eigen huis.”

Het bericht Anouk Hoogendijk: “Ik heb het plezier weer terug” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *