Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special

Afgelopen weekend zijn alleen de twee oudste talententeams van de Buitenveldert Academie in actie gekomen. Onder 16 speelde voor de competitie tegen koploper Blauw Wit JO15-1. Waar vooraf rekening werd gehouden met een nederlaag speelden de meiden een uitstekende wedstrijd, waarin zij helaas net aan het kortste eind trokken.

Een 3-4 verlies was helemaal geen schande, maar een gelijkspel of kleine overwinning had er zeker ingezeten. Onder 17 speelde zijn eerste wedstrijd in de knock-out fase van het KNVB bekertoernooi. Het team moest het opnemen tegen stadgenoot JOS/Watergraafsmeer JO15-1. Een op papier zware loting, maar de meiden hebben zich kranig geweerd. Weliswaar werd de wedstrijd met 3-1 verloren, maar het optreden van de scheidsrechter is hier mede debet aan geweest. Jammer dat hij het harde en grove spel van de jongens in de 2e helft veel te vaak onbestraft liet, merendeels in hun voordeel floot en ze daarmee eigenlijk aan de overwinning hielp. Hieronder volgen de wedstrijdverslagen.

Buitenveldert Onder 16 – Blauw Wit JO15-1 | 3-4 (2-3)

Na een aantal wedstrijden waarin Buitenveldert Onder 16 steeds net verloor – ondanks een goede inzet en veel teamspirit – had het dit weekend verdiend te winnen. Buitenveldert zette vanaf de eerste seconde druk met een team waarin uit het niets vijf nieuwe speelsters moeiteloos werden ingepast. Een kunststukje van trainer-coach Chantal de Ridder en een bewijs dat de Buitenveldert Voetbal Academie uitstekend functioneert: speelsters zijn getraind in dezelfde speelwijze, technisch goed onderlegd en in staat om zich aan te passen en meteen samen te spelen. 3-4 werd het echter tegen Blauw Wit JO15-1 in een enerverende wedstrijd die tot het eind toe spannend bleef. En dat met 6 doelpunten in de eerste 26 minuten! Fleur de Ligt scoorde in de 2e minuut 1-0 en in de 3e minuut 2-0, na eerst goed doorzetten en vervolgens met een prachtig schot vanaf de 16 meter. Blaw Wit leek niet voorbereid op zoveel tegenstand dicht bij het eigen doel. Na 7 minuten stond het al weer gelijk: in de 4e minuut werd het door een vrije trap net buiten de 16 meter 2-1 en in de 7e minuut stond het alweer gelijk door miscommunicatie in de verdediging van Buitenveldert. Onnodig was ook de 2-3 in de 12e minuut. Een speler van Blauw Wit pakte vlakbij het doel van Buitenveldert handig de bal af, slalomt krachtig langs een aantal verdedigsters en tikt binnen. Vanaf dat moment ontvouwde zich een boeiende strijd waarin Buitenveldert langzaam maar zeker de wedstrijd naar zich toe trok. Dit resulteerde na 26 minuten in de 3-3 na mooi schot van Sofie Witting. De ruststand was bereikt.

Na de rust was Buitenveldert feitelijk de bovenliggende partij, Blauw Wit kwam door de constante druk van de meiden niet meer in z’n spel. Met een degelijke verdediging, een goed spelend middenveld, snelle combinaties en gevaarlijke diepte passes werd er door Buitenveldert goed gevoetbald en werden vele kansen gecreëerd. Die leidden echter niet tot doelpunten en wat je dan vaker ziet gebeurde ook nu: Blauw Wit strafte een foutje van Buitenveldert genadeloos af en kwam zo tegen de verhouding in op voorsprong, 3-4. Na afloop waren de trainer-coaches van Buitenveldert teleurgesteld over het verlies want een gelijkspel of overwinning had zeker verdiend geweest. Er moet door veel speelsters nog gewerkt worden aan schotkracht en de omschakeling kan sneller, maar het team speelde om te winnen en de essentiële aspecten van het spel werden goed uitgevoerd. Er werd uitstekend druk gezet door alle linies, de tegenstander kwam daardoor niet in zijn spel, de tweede helft speelde zich vrijwel in zijn geheel af op de helft van de tegenstander en er werden vele kansen gecreëerd. Maar een oude voetbalwet zegt: wil je winnen dan moet je doelpunten maken. Onder andere door te zorgen dat schoten in de eerste plaats tussen de palen belanden.

JOS/Watergraafsmeer JO15-1 – Buitenveldert Onder 17 | 3-1 (0-0)

Buitenveldert Onder 17 was de poulefase van de bekercompetitie bij de jongens met drie overwinningen uit drie wedstrijden uitstekend doorgekomen. Nu stond de eerste wedstrijd in de knock out-fase te wachten. De speelsters begonnen de wedstrijd tegen JOS/Watergraafsmeer JO15-1 wat stroef. Daardoor kregen de jongens in de beginfase al wel wat kansen. Een bal op de paal was waarschijnlijk het signaal voor de meiden om echt wakker te worden. Vervolgens bleek Buitenveldert heel goed tegen JOS/Watergraafsmeer opgewassen. Elke aanval van hen liep stuk op de goed georganiseerde verdediging van Buitenveldert. Geleidelijk aan kantelde de wedstrijd en kwamen de meiden ook steeds meer aan aanvallen toe. Tot de rust leverde dat echter geen doelpunten op.

Na rust kwam JOS/Watergraafsmeer fel en agressief uit de startblokken. De meiden lieten zich daardoor even van hun stuk brengen. De tegenstander profiteerde gelijk van het gebrek aan concentratie en scoorde de 1-0. En weer waren de meiden flink wakker geschud. Dat leidde al na 5 minuten tot de gelijkmaker die, uit een prima combinatie tussen Jascha de Ruijter en Sophie Witting, door Lakeesha Eijken werd gescoord. Het was haar niet aan te zien dat ze net een week was afgemat bij het Nederlands elftal Onder 16, waar ze tijdens een toernooi in Portugal haar debuut in de basis maakte. Vervolgens ging Buitenveldert op jacht naar de overwinning. De jongens hadden daar maar één antwoord op: het maken van overtredingen. Het ging er op een gegeven moment zo agressief aan toe dat de scheidsrechter een speler van JOS/Watergraafsmeer met geel naar de kant stuurde. Toen diezelfde jongen na zijn afkoelingsperiode weer een pittige overtreding maakte, werd hij daar echter niet op aan gesproken. Een flinke fout van de scheidsrechter zoals er wel meer waren: rechtsbuiten Chanté Dompig werd ernstig gehinderd in de zestien, maar kreeg in plaats van een strafschop een vrije trap tegen. Centrale verdediger Tanisha Vermeer werd dusdanig geduwd dat zij haar verdedigende werk niet meer kon doen. Uit het vervolg werd gescoord. De meiden waren door het ruwe spel van de jongens en de gebrekkige leiding kennelijk toch geïntimideerd want vijf minuten voor tijd gaven ze de wedstrijd in een paar minuten uit handen. JOS/Watergraafsmeer scoorde 2x snel achter elkaar en bepaalde de eindstand op 3-1. Na afloop sprak trainer-coach Hélène Heemskerk haar teleurstelling uit over het matige optreden van de scheidsrechter. Zijn optreden, of beter gezegd niet optreden was er mede debet aan dat haar team nu is uitgeschakeld in het bekertoernooi.

Het bericht Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.


Formule1 Volg het FIFA ULTIMATETEAM op INSTAGRAM! En win een WEDSTRIJDSHIRT VAN JE CLUPPIE!! Formule1

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!