Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Hoe werkt de Eredivisie play-off precies?

Na afloop van de anderhalve competitie in de Eredivisie Vrouwen wordt in twee poules van 4 teams een play-off gespeeld. Hoe werkt het precies?

Op basis van de ranglijst ná 21 speelrondes zal een poule met de bovenste 4 teams worden gerealiseerd en een poule met de onderste 4 teams.

Wanneer twee of meer teams op de ranglijst ná 21 speelrondes een gelijk aantal wedstrijdpunten hebben en in aanmerking komen voor deelname aan de bovenste of onderste poule van de play-off, is het doelsaldo bepalend. Is het doelsaldo gelijk, dan is het aantal doelpunten ‘voor’ beslissend. Is ook het aantal doelpunten ‘voor’ gelijk, dan is het totale resultaat van de eerste twee onderlinge competitiewedstrijden beslissend waarbij de in een uitwedstrijd gescoorde doelpunten dubbel tellen. Is ook het totale resultaat gelijk dan wordt een beslissingswedstrijd of een beslissingsreeks gespeeld.

Punten gehalveerd

De teams nemen bij aanvang van de play-offs de helft van het aantal behaalde wedstrijdpunten van de ranglijst ná 21 speelrondes mee, waarbij halve punten naar boven worden afgerond. Het doelsaldo wordt niet meegenomen en is bij aanvang van de play-offs voor ieder team weer gelijk. In de play-offs wordt een hele competitie (6 wedstrijden) tegen elkaar gespeeld, waarbij de teams twee keer tegen elkaar spelen.

Het team dat in de play-off met de bovenste 4 teams na afloop van de play-off de meeste wedstrijdpunten heeft behaald is kampioen van de Eredivisie Vrouwen seizoen 2016/’17. Daarbij geldt dat indien twee of meer teams bij een gelijk aantal wedstrijdpunten in aanmerking komen voor de titel, eerst gekeken wordt of er voor deelname aan de play-off sprake was van het afronden van behaalde punten uit de competitie van 21 speelrondes. Het team dat géén afronding van punten heeft gehad zal tot kampioen van de Eredivisie Vrouwen worden uitgeroepen.

Doelsaldo

Als er géén afronding van punten heeft plaatsgevonden, is het doelsaldo van de play-off competitie bepalend. Is het doelsaldo gelijk, dan is het aantal doelpunten ‘voor’ beslissend. Is ook het aantal doelpunten ‘voor’ gelijk, dan is het totale resultaat van de eerste twee onderlinge wedstrijden uit de competitie van 21 speelrondes beslissend, waarbij de in een uitwedstrijd gescoorde doelpunten dubbel tellen. Is ook het totale resultaat gelijk dan wordt een beslissingswedstrijd of een beslissingsreeks gespeeld.

De vaststelling van het speelschema in de play-off wordt niet bepaald door loting of op basis van de ranglijst in de competitie ná 21 speelrondes. De wedstrijden zullen op vrijdagavond of op zaterdag gespeeld worden. Dit wordt in onderling overleg (Play-off clubs, NOS, wedstrijdzaken KNVB) vastgesteld en zullen plaatsvinden in de periode vanaf vrijdag 21 april tot en met zaterdag 27 mei 2017.

Het bericht Hoe werkt de Eredivisie play-off precies? verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *