Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special

Vijf punten was de buit afgelopen weekend voor de drie talententeams van de Buitenveldert Academie. Onder 15 oefende tegen FC Aalsmeer JO15-3. De 1e helft was matig, maar in de 2e helft lieten de meiden bij vlagen uitstekend voetbal zien met een verdiend gelijkspel als resultaat. Onder 16 moest het opnemen tegen Jong Holland JO15-1 uit Alkmaar. Hier een omgekeerd beeld van de wedstrijd. De meiden speelden een prima 1e helft, maar vergaten dat in de 2e helft voort te zetten en lieten de jongens terug in de wedstrijd komen.

Ook dit duel eindigde in een gelijkspel, waar na afloop iedereen mee kon leven. Onder 17 is flink uit zijn slof geschoten tegen Waterwijk JO15-3 met als absolute uitblinker Sophie Witting. Zij wist maar liefst 5x het net te vinden en had een belangrijk aandeel in de uiteindelijke 9-1 overwinning. Na deze veegpartij zal de terugreis van de jongens naar Almere waarschijnlijk wel heel stil zijn geweest. Hieronder volgen de wedstrijdverslagen.

FC Aalsmeer JO15-3 – Buitenveldert Onder 15 2-2 (1-1)

Onder het eerste lentezonnetje van het jaar werd er afgetrapt voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen de jongens van Aalsmeer Onder 15-3. Misschien lag het aan dat lekkere zonnetje dat Buitenveldert nog niet helemaal wakker was in het begin van de wedstrijd, via een snelle aanval over de linkerkant komt Aalsmeer al in de derde minuut op voorsprong: 1-0. Na een minuut of 10 krijgt Buitenveldert een eerste kans, steekpass Elisha Kruize op Katherina Collins die de bal langs de keeper prikt maar een verdediger van Aalsmeer kan nog net voor de lijn redding brengen. Een kwartier gespeeld, Aalsmeer komt weer door over de linkerflank en met een bekeken schot in de verre hoek, vanaf rand strafschopgebied, wordt het 2-0.

Het dreigt een moeilijk middagje te worden maar we weten dat Buitenveldert nooit opgeeft en altijd blijft knokken, ook al draait het even wat minder. Er komen dan ook kansen, Pien Appels opent goed op Elisha Kruize, prima voorzet op Katherina Collins, maar die staat randje buitenspel. Vlak daarna, Elisha wipt de bal prachtig over haar tegenstander heen, haar schot in de korte hoek wordt gestopt door de keeper. Aan andere kant laat Lisanne Leussink ook zien wat ze in huis heeft: een schot van Aalsmeer dreigt halfhoog in de linkerhoek te verdwijnen maar ze tikt hem eruit. Even later pareert ze tot twee maal toe schoten van Aalsmeer, de laatste op de doellijn. Het loopt al met al niet zo erg lekker in de eerste helft.

In de tweede helft laat Buitenveldert meteen zien dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld is. Tweede minuut na rust, mooie steekbal Tamara la Vega, lage voorzet Chimène Nahar, ingetikt door Mila Lagcher, prachtige aanval: 1-2. Buitenveldert wordt beter maar moet wel blijven opletten. Na balverlies op het middenveld kan een speler van Aalsmeer alleen op keeper af en Lisanne Leussink doet wat ze meestal doet in zo’n geval: de bal stoppen. Vlak daarna is Aalsmeer weg over links, er volgt een schuiver in de hoek maar Lisanne is weer op haar post. Langzamerhand krijgt een fantastisch strijdend Buitenveldert meer en meer de overhand en dat resulteert in kansen. Eerst is Isabel weg over rechts maar haar voorzet is net te scherp en gaat aan iedereen voorbij. Vlak daarna een inworp van Zoë el Baz, Elfi Maass draait weg van haar directe tegenstander en geeft een steekpass op Mila Lagcher, wiens inzet nog wordt gekeerd maar Sydney Blom is er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te tikken: 2-2. Er blijft goed gecombineerd worden in deze fase van de wedstrijd, de uitstekend ingevallen Tamara la Vega speelt Elfi Maass in, Isabel Carvalho van den Broek krijgt de bal in de loop mee, haar schot wordt gekeerd waarna een kopie van de gelijkmaker dreigt te ontstaan als Mila Lagcher voor de rebound gaat, de keeper kan nog maar net voorkomen dat de bal erin rolt. Heel af en toe komt Aalsmeer er nog gevaarlijk uit maar dan is daar altijd nog onze voortreffelijke keeper, die voorkomt dat er nog een rood/groen doelpunt kan vallen. In de laatste seconden krijgt Buitenveldert nog de kans om de overwinning weg te kapen.

Elena van de Pol, goed op dreef op de rechtervleugel in de tweede helft, wipt de bal over de keeper heen, maar jammer genoeg ook op de lat, waarna de scheidsrechter meteen affluit. Illustratief voor de wilskracht en de energie waarmee Buitenveldert de wedstrijd speelt: er liggen drie jongens van Aalsmeer uitgeput op de grond bij te komen. Onvermoeibaar jaagt de verdediging op de aanvallers van de tegenpartij, de middenvelders sleuren het hele veld over en de aanvallers houden de verdediging van Aalsmeer constant aan het werk. Trainer-coach Lieselotte Wels sprak na afloop van een matige eerste helft, die werd gecompenseerd door een prima tweede helft, met een verdiend gelijkspel als resultaat. Laat die meiden van Alliance ’22 maar komen zondag!

Buitenveldert Onder 16 – Jong Holland JO15-1 3-3 (2-1)

Goed beginnen is een kunst en die verstaan de meiden van Buitenveldert Onder 16 de laatste tijd. De scheidsrechter had de fluit nog niet uit zijn mond gehaald of na 50 seconden stond het gisteren tegen Jong Holland JO15-1 al 1-0. En het was een aanval uit het boekje die op veel bijval van de trainer-coaches van Buitenveldert kon rekenen. Terecht: Kamille Boorn speelde zich op het middenveld goed vrij, gaf een splijtende pass op linksbuiten Chimène Nahar, die met een messcherpe voorzet rechtsbuiten Suus de Bakker, die flitsend naar binnen sneed, in de gelegenheid stelde genadeloos af te werken: 1-0. Kom er maar eens om, zo’n aanval, zo efficiënt uitgevoerd. Na 2 minuten had het zelfs 2-0 kunnen zijn: eenzelfde soort aanval, weer een prachtige voorzet van links, en met eenzelfde energie schiet de weer naar binnenkomende Suus de bal nu voor een leeg doel over.

Dat is voetbal: niet altijd wat je hoopt, het blijft immers mensenwerk, wel vaak verrassend. De jongens uit Alkmaar stonden erbij en keken ernaar. En dat terwijl ze getergd het veld in kwamen. De wedstrijd in Alkmaar was namelijk in 2-2 geëindigd en dat zat ze toen helemaal niet lekker. In de 18e minuut kwamen de meiden zelfs op een 2-0 voorsprong. Een schot van Bloem Kreek werd van richting veranderd, waardoor de keeper kansloos was, 2-0. Nu moesten de jongens aan de bak. Toen gebeurde jammer genoeg wat je vaker ziet in wedstrijden tussen jongens en meiden: spelen de meiden goed, combineren ze flitsend, komt de tegenstander er eigenlijk niet aan te pas, dan schakelen de jongens over op fysiek harder spel. En je hebt dan een scheidsrechter nodig die kan en wil zien en durft in te grijpen. Dat was echter niet het geval, de scheidsrechter deed er alles aan om niet als thuisfluiter te kunnen worden aangeduid. Duwen, trekken, hard erin gaan met een gestrekt been, juist wel doortrappen, been te hoog, bal uitgespeeld door Jong Holland – Jong Holland gooit in enzovoort, enzovoort. Maar de scheidsrechter gaf niet thuis. Het leidde allemaal tot veel onbegrip en ongenoegen bij speelsters en toeschouwers. Het ging zelfs zover dat een overtreding die door Buitenveldert ruim buiten de eigen zestien werd gemaakt, na appelleren van Jong Holland en tot stomme verbazing van alles en iedereen werd bestraft met een penalty, die werd benut. Dit na een fase van 25 minuten waarin Jong Holland zich gaandeweg in de wedstrijd vocht. De laatste 10 minuten waren geen kansen te noteren en ging Buitenveldert met een 2-1 stand de rust in.

Na de rust begonnen de meiden met een grotendeels nieuwe opstelling. Onoplettendheid in de verdediging van Buitenveldert – en een fraai hakballetje van een aanvaller van Jong Holland – betekende in de 38e minuut de 2-2. De meiden kwamen niet meer tot flitsend aanvalsspel, verloren steeds meer grip op het middenveld en de tegenstander speelde stug op de winst. De tweede helft had na verloop van tijd een hoog frummelgehalte: duwen, trekken, technisch niet al te best, echt mooi was het niet. Gelukkig deden de meiden er alles aan om de 2-1 stand te verdedigen.

Dit lukte aardig, maar helaas was het in de 63e minuut toch raak voor de bezoekers: een speler van Jong Holland zette door, soleerde frummelend door de verdediging van Buitenveldert en scoorde de 2-3. De ontlading bij de spelers en staf van Alkmaar was opmerkelijk groot. Het leek alsof ze zojuist kampioen waren geworden. Niets was alleen minder waar. De meiden richtten zich op, Robin van Donselaar werd bij een mooie aanval overduidelijk gehaakt in het strafschopgebied en Kamille Boorn schoot in de 66e minuut de penalty voor Buitenveldert onberispelijk binnen: 3-3. Beide teams gaven in de slotfase nog wel aan voor de winst te willen gaan waarbij de trainers van Jong Holland luidruchtig aangaven dat ze de wedstrijd graag zo snel mogelijk beëindigd wilden zien. Jammer genoeg kon Buitenveldert in de laatste minuut een snel uitgevoerde counter niet te bekronen met een doelpunt. Eindstand: 3-3. Trainer-coach Chantal de Ridder was na afloop voornamelijk tevreden over het goede spel voor rust met goed opgezette aanvallen en kansen. De tweede helft verliep rommeliger, maar zij kon het team een compliment geven voor de strijdlust. Al met al weer een goede, leerzame wedstrijd voor Buitenveldert Onder 16. Dit belooft wat voor volgende week. Dan gaan de meiden op bezoek bij Zeeburgia JO15-3.

Buitenveldert Onder 17 – Waterwijk JO15-3 9-1 (5-0)

Om nog mee te blijven doen in de voorjaarscompetitie moest Buitenveldert winnen van Waterwijk. Ruim een maand geleden hadden de meiden nog met 3-2 van deze tegenstander verloren. Makkelijk zou het dus niet worden. Buitenveldert begon scherp aan de wedstrijd. Waterwijk werd voortdurend onder druk gezet en de meiden wonnen vrijwel alle duels. Bovendien zat er veel beweging in de linies zodat er bij elke aanval meerdere aanspeelpunten waren. En niet in de laatste plaats had Sophie Witting haar oude vorm weer terug. Zij was met 5 doelpunten zonder meer woman of the match. Niet alleen door haar doelpunten maar ook door haar goede samenspel en het onvermoeibare doorjagen. Na 11 minuten stond het al 4-0, met 3 doelpunten van Sophie en 1 van Samantha Bon. Het laatste kwartier van de 1e helft zakte de wedstrijd een beetje in. Toch hielden de meiden de volledige controle en gaven 5 minuten voor rust weer meer energie. Dat werd gelijk uitbetaald in nog een doelpunt van Sophie Witting.

Na rust was Buitenveldert heel even wat minder scherp. Slechte communicatie in de verdediging leidde in de 16 tot een overtreding en een penalty. Hoewel keepster Larissa Haagsma een ster is in het beïnvloeden van de tegenstander bij penalty’s en er ook al menigeen heeft tegengehouden, was ie dit keer onhoudbaar. Het bleek de enige opleving van Waterwijk dat steeds matiger ging spelen. Een wereld van verschil met de wedstrijd die ze van Buitenveldert wonnen, alsof er een heel ander team in het veld stond. Met 5-1 is een wedstrijd meestal wel gespeeld. Maar de meiden namen hier geen genoegen mee. Het was mooi om te zien dat Buitenveldert steeds beter ging spelen. Dat leidde tot nog 4 doelpunten: Fleur de Ligt, Noor Verhaar en wederom Sophie Witting scoorden met mooie afstandsschoten en Chanté Dompig rondde prima af in en 1 tegen 1 situatie. De uitslag had groter kunnen uitpakken als Buitenveldert minder buitenspel had gestaan. Dat gebeurde wel wat te vaak. Door deze mooie overwinning zijn de meiden opgeklommen van de 5e naar de 2e plaats en in poule. Trainer-coach Helene Heemskerk was na afloop tevreden en vond dat haar team het uitstekend had gedaan. Op naar volgend weekend. Dan wachten de jongens van stadgenoot DWS.

Het bericht Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.


Formule1 Volg het FIFA ULTIMATETEAM op INSTAGRAM! En win een WEDSTRIJDSHIRT VAN JE CLUPPIE!! Formule1

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!