HBSS spelers redden leven van assistent-scheidsrechter

Ze liepen net het veld af na de eerste helft, toen ze zagen dat er paniek was op het naastgelegen veld. De grensrechter van Sportclub Monster lag op de grond. Het vrouwenteam van de Schiedamse voetbalclub HBSS handelde meteen. ,,Hij had weer een hartslag voordat de ambulance er was.”

Renate MacPherson

Het was een lastige wedstrijd tegen EBOH uit Dordrecht. ,,Het was rust”, vertelt Renate MacPherson (50). ,,We kwamen het veld af en ik zag iemand van de vereniging aan komen rennen. Ik zag paniek in haar ogen. ‘EHBO!’, riep ze. Ik heb wel eens een cursus gedaan, dus ik riep ‘Manon, kom mee!’. Met een clubje vrouwen rende ze naar het andere veld.

Ze dacht eerst dat het om een kind ging, omdat op het veld ernaast jongens (onder dertien) aan het spelen waren. ,,Maar er lag een man op de grond. Ik zag meteen dat het foute boel was. Hij was paars aangelopen. Manon Klapwijk voelde zijn pols. Die had hij niet meer. Ik heb hem goed neergelegd en zij begon meteen met reanimeren. Ze gaf samen met een teamgenote hartmassage.”

Een ander teamlid kreeg van iemand een AED in handen gedrukt. ,,Ik heb samen met haar de plakkers vastgemaakt. We hebben hem een schok gegeven en moesten toen weer hartmassages doen. De tweede schok was al niet meer nodig, want toen had hij een pols. En vrij snel daarna kwam de ambulance.”

Dankbaar

De hulpdiensten namen de man, een grensrechter van Sportclub Monster, over. ,,Ze hebben ons gistermiddag gebeld. In het ziekenhuis is de man gedotterd. En er is een stent geplaatst. Hij maakt het goed. Volgens het ziekenhuis hebben we alles goed gedaan.”

Joop Bruers, de voorzitter van Sportclub Monster, bevestigt vandaag dat de man het goed maakt. ,,We zijn de dames van HBSS heel erg dankbaar. Die man zijn leven is gered. Onze spelertjes waren heel erg ontdaan, maar het is gelukkig allemaal goed afgelopen.”

De vrouwen zelf stonden te trillen op hun benen toen de ambulance vertrok, zegt MacPherson. ,,Op het moment zelf merk je dat niet zo, dan gaat alles automatisch. We dachten er niet over na. Gelukkig hebben we in het team een aantal meiden dat in de zorg werkt. Achteraf dacht ik: stel dat het niet gelukt was? Maar dat is natuurlijk onzin. Als we niets hadden gedaan, had die man het niet overleefd.”

De rust duurde zaterdagmorgen iets langer dan normaal voor HBSS Vr1. ,,We moesten nog een helft spelen. Nee, we hebben niet gewonnen. We verloren met een doelpunt verschil, helaas. Maar onze dag kon niet meer stuk.

bron: AD.nl

Het bericht HBSS spelers redden leven van assistent-scheidsrechter verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.


Formule1 Volg het FIFA ULTIMATETEAM op INSTAGRAM! En win een WEDSTRIJDSHIRT VAN JE CLUPPIE!! Formule1

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!