Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Zwitserse selectie tijdens EK te gast bij RVW

Afgelopen week werd bekend dat de Oostenrijkse vrouwenselectie Stadion de Wageningse Berg als uitvalsbasis had gekozen voor het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal dat deze zomer in Nederland wordt gehouden. Maar ook ‘buurland’ Zwitserland en Denemarken zijn onder de indruk van de voetbalvelden en vooral de rust van de Veluwezoom. Beide selecties hebben Sportpark Wilhelmina in Heelsum als thuisbasis verkozen.

De Zwitserse bondscoach Martina Voss-Tecklenburg en in haar kielzog teammanager Sonia Testaguzza, de Nederlandse teambegeleider Anton Scholts en KNVB-vertegenwoordiger Willem-Friso Woudenberg, kwamen hoogstpersoonlijk ‘hun’ accommodatie bekijken. Ze werden rondgeleid en bijgepraat door RVW-voorzitter Dick van Deest.

Al weken geleden werden de contacten gelegd tussen de Zwitserse voetbalbond, de KNVB en RVW, maar voor er daadwerkelijk knopen konden worden doorgehakt en de contracten, volgens de UEFA-bepalingen- en richtlijnen werden getekend was er heel wat mailverkeer geweest en telefoontjes gepleegd. Maar afgelopen week plofte het lijvige contract, compleet met de handtekeningen van Bert van Oostveen (Toernooidirecteur) en Jan Dirk van der Zee (Bestuurder Stichting EK-vrouwen) dan eindelijk in de RVW-postbus. Dit tot grote opluchting van voorzitter Dick van Deest.

,,Ik werd vorig jaar al door de KNVB benaderd of RVW-gastheer voor een van de deelnemende landen wilde zijn. Ik was direct enthousiast, vond het een mooie gelegenheid om als club positief in het nieuws te komen en zag zeker mogelijkheden. Vervolgens heb ik mijn medebestuursleden ingelicht en ook zij waren enthousiast. En zo is het spreekwoordelijke balletje gaan rollen.”

Tevredenheid

Delegaties van IJsland, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland wonnen informatie in over Sportpark Wilhelmina en kwamen al eens in Heelsum kijken. Uiteindelijk werd de Zwitserse belangstelling concreet en brachten deze week ‘een bliksembezoek’ aan Doorwerth waar zij ‘hun’ hotel bekeken en vervolgens ook het hoofdveld, clubhuis en kleedkamers van RVW. De aanblik van het ruime clubhuis gaf al een beetje ‘een Zwitsers-chalet-gevoel’. En ook de catacomben, met de onlangs prachtig verbouwde kleedkamers stemden tot tevredenheid. Ook omdat er voldoende ruimte was voor het ijsbad, dat onderdeel uitmaakt van de Zwitserse materialen.

Eind prima platz

Maar het belangrijkste was natuurlijk het veld. Hoewel daar gedurende het seizoen en na weer eens een fikse regenbui nog weleens kritiek op is van de bespelers en hun tegenstander, vond bondscoach Voss-Tecklenburg het ‘ein prima Platz’. Zeker nadat Henk van den Brink, sportcoördinator-uitvoerder bij de gemeente Renkum, haar had verzekerd dat na de laatste competitiewedstrijd, het veld ruim twee maanden de tijd had om te herstellen en uiteraard tot in de puntjes voor de Zwitserse vrouwen geprepareerd zal worden.

Duits international

De sympathieke bondscoach (49), geboren in het Duitse Duisburg, voelde zich al snel thuis in ‘de RVW-omgeving’ en onder het genot van een kop koffie zat ze ook al snel op de praatstoel. ,,Ik ben in Duisburg gaan voetballen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Mijn moeder vond meisjesvoetbal maar niks. Toen ik 15 was ben ik stiekem een keer gaan meetrainen bij RBC-Duisburg. Ik heb het uiteindelijk wel opgebiecht en toen ging mijn moeder toch nog overstag.”

En vanaf dat moment ging het snel met de voetbalcarrière van Voss-Teckelenburg. ,,We wonnen in mijn eerste jaar de Duitse beker en ook werd ik opgeroepen voor het Duitse elftal, waarin ik 125 interlands heb gespeeld. In die periode wonnen we vier keer het WK.” Ook werd ze maar liefst drie keer Duits voetbalster van het jaar. Vervolgens werd ze trainster. ,,Eerst van de mannen bij mijn club RBC-Duisburg en daarna (sinds 2012) als bondscoach van Zwitserland.” Onder Voss speelde de Zwitserse selectie tot nu toe 66 interlands, waarvan er 36 werden gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 24 verloren. Afgelopen jaar kwalificeerde Zwitserland zich voor het WK en nu dus ook, voor het eerst, voor een EK. ,,We speelden in de kwalificatie tegen Italië, Tsjechië, Noord-Ierland en Georgië en wonnen alle acht wedstrijden.”

Op de fiets

Nog voor de bondscoach en haar gevolg weer richting haar thuisbasis, het Duitse Staelen, vlak over de grens bij Kleef, (‘Daar heeft mijn man Hermann een bouwonderneming’) ging, gaf ze nog even aan een prima groep te hebben, die echt goed kan voetballen en het zeker naar de zin zal gaan hebben in Heelsum en omgeving. ,,Het is hier prachtig. We gaan straks lekker op de fiets van het hotel naar het veld hier, waar we lekker kunnen trainen. Het begint al te kriebelen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin.” Nog snel informeerde ze bij voorzitter van Deest of er bij RVW ook meisjes voetbalden. Toen dat bevestigd werd, sprak ze de wens uit dat die dan ook bij haar trainingen zouden komen kijken. ,,Daar kunnen ze echt nog wel wat van leren.” Vervolgens werden handen geschud, mailadressen en telefoonnummers uitgewisseld en met een hartelijk ‘Auf wiedersehen’ (voorlopig) afscheid genomen om op 14 juli weer terug te keren. De Zwitserse vrouwen zijn ingedeeld in Poule C.

Het wedstrijdschema:

Datum Aanvang Thuis Uit Stad
19.07.2017 18.00 uur Oostenrijk Zwitserland Deventer
24.07.2017 18.00 uur Ijsland Zwitserland Doetinchem
26.07.2017 20.45 uur Zwitserland Frankrijk Breda

 

 

Inmiddels werd duidelijk dat ook de Deense vrouwenselectie naar Sportpark Wilhelmina zal komen. Zij hebben Hotel Klein Zwitserland als thuisbasis gekozen en gaan trainen op het hoofdveld van Redichem.

bron: hoogenlaag.nl

Het bericht Zwitserse selectie tijdens EK te gast bij RVW verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *