Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special

Nadat de teams van de Buitenveldert Academie vorig weekend onder lenteachtige omstandigheden hun wedstrijden konden afwerken hadden de toeschouwers gisteren hun winterjassen weer hard nodig. Regen en een stevige wind maakten het daarnaast ook nog eens lastig voetballen voor de meiden. Onder 15 speelde een uitstekende 1e helft tegen FC Weesp. Bij rust stond het team van trainer-coach Lieselotte Wels al met 4-0 voor. In de 2e helft ging het allemaal wat moeizamer, maar uiteindelijk wonnen de meiden hun wedstrijd met 4-2. Onder 16 moest het in de polder opnemen tegen het Kudelstaartse RKDES. Op een echte ouderwetse grasmat trokken de meiden helaas aan het kortste eind. De rood-zwarten wonnen met 2-0, maar ondanks dat had het team van trainer-coach Chantal de Ridder prima partij geboden. Onder 17 trof in NFC JO15-1 een geduchte tegenstander. Thuis hadden de meiden met 4-3 verloren en ook nu wisten de jongens met slechts één doelpunt verschil de wedstrijd te winnen. Die overwinning kwam met name tot stand door het ‘kick and rush’ voetbal wat NFC speelde. Een tactiek waar het team van trainer-coach Hélène Heemskerk duidelijk moeite mee had. Hieronder volgen de wedstrijdverslagen.

Buitenveldert Onder 15 – FC Weesp JO15-3 4-2 (4-0)

Vanochtend was het weer even andere koek. Niets mooi weer, niets even uitslapen, gewoon 8.30 uur aan de bak en grotendeels in de regen met een gure wind. Maar Onder 15 stond de eerste helft goed, de meiden liepen goed, de ballen vielen goed, alles was goed. Misschien wel de beste helft van dit seizoen. Na 5 minuten een mooie combinatie op links en vervolgens kon Mila Lagcher op snelheid op de keeper af voor de 1-0. Deze goal werd helaas afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Een paar minuten later; Elisha Kruize nu de bal op rechts, passeerde de keeper met een mooi beweging, maar schoot helaas net voorlangs. De volgende mooie combinatie; Elfi Maass naar Katharina Collins door naar Elisha Kruize met een hard schot door de keeper van Weesp tot corner verwerkt. Eigenlijk was het éénrichtingsverkeer. Het eerste doelpunt kon niet uitblijven, een kwestie van tijd. In de 18de minuut kreeg Katharina Collins een mooie steekbal door de verdediging op rechts, passeerde de keeper en maakt het af met een schot in de linkerhoek, 1-0. Een paar minuten daarna verscheen de 2-0 op het scorebord door Elfi Maass. Elfi kreeg de bal in het midden en op de zestien schoot ze links in de hoek. Katharina Collins tekende in de 27ste minuut de 3-0 aan, een echte spitsengoal. FC Weesp liet zich ook af en toe zien. Pien Appels schatte een hoge bal verkeer in. De doorgeschoten bal werd opgepakt door FC Weesp met een uitbraak en mogelijkheid voor 3-1, maar Lisanne Leussink voorkwam dit. Daarna nog een mooie redding van Lisanne. Daar waar FC Weesp even gas gaf, kregen wij de ruimte om 4-0 te maken in omschakeling en counter van Elisha Kruize.

Rust en een prima 1ste helft. Kregen de meiden de ruimte van FC Weesp om echt goed te spelen, of speelde Buitenveldert gewoon echt goed en vond het team de ruimte? De wedstrijd voelde in ieder geval als gespeeld. In de tweede helft was het toch even aanpoten. Eigenlijk waren de eerste 10 minuten voor FC Weesp, waarbij Lisanne Leussink moest laten zien dat zij er niet voor niets stond. Maar ook Buitenveldert had hier en daar kansen. In de 10de minuut een mooie harde voorzet van links door Chimène Nahar voor het doel langs en op een paar centimeter na gemist door Mila Lagcher om de bal erin te lopen. In de 25ste minuut waren we net even te lief achterin, waardoor FC Weesp na een uitbraak de 4-1 scoorde. Op een corner op de lat na van Buitenveldert was het FC Weesp dat de meiden in de slotfase onder druk zette, resulterend in een tweede tegendoelpunt wat de eindstand op 4-2 bracht. Trainer-coach Lieselotte Wels was na afloop dik tevreden over het vertoonde spel van haar team in de 1e helft. In de 2e helft liep het allemaal wat moeilijker, maar een echte verklaring daarvoor kon zij echter ook niet vinden.

RKDES JO15-2 – Buitenveldert Onder 16 2-0 (0-0)

Welkom in Kudelstaart, de polder, de twaalfde man en een typisch Hollandse zondagmorgen: vlak en kaal landschap, weilanden, kassen, een prachtige degelijke voetbalaccommodatie te midden van andere sportcomplexen, gezond eten in de kantine, warm aangeklede toeschouwers en als twaalfde man een stevige, koude en harde wind die zich gedurende de hele wedstrijd nadrukkelijk deed gelden. Met als gevolg dat het verfijnde combinatiespel van Onder 16, ondanks een uitstekende inzet en goed teamwork, wat moeilijker dan in andere wedstrijden tot zijn recht kwam.

Bewondering krijg je op zo’n morgen voor het team, de trainer-coaches en de teamleider. Ze staan er toch maar weer met z’n allen. Rijk worden ze er niet van en gelukkig is dat niet het belangrijkste. Beleving en idealisme, daar lijkt het om te gaan. Naast de verbetering van voetbaltechnische vaardigheden wordt er gewerkt aan teamspirit, elkaar steunen, denken en handelen binnen een systeem, taken uitvoeren, verantwoordelijkheid en initiatief nemen, tegenvallers incasseren, opstaan en doorgaan. Niet altijd gaat het spel goed, soms juist wel en wordt er gewonnen of gelijkgespeeld, soms helemaal niet en wordt er verloren. Maar wat of hoe dan ook, team, coaches en elftalbegeleiding gaan door en werken aan verbetering. Alle waardering daarvoor. Buitenveldert speelde goed in Kudelstaart, in de eerste helft net iets beter dan in de tweede.

Gezien het spel had de ploeg verdiend te winnen. Er werd druk gezet, degelijk verdedigd en geïntervenieerd op het middenveld en er waren veel goed uitgespeelde kansen. Toch verloren de meiden. Deze keer was niet het fysieke surplus van de jongens de oorzaak (je vraagt je af waarom sommigen in de polder op zo’n jonge leeftijd toch zo ongelooflijk lang en uit de kluiten gewassen zijn). Een paar keer net niet op tijd verdedigend ingrijpen en een verkeerd gericht vizier van de aanvalsters in combinatie met ongetwijfeld de straffe wind, maakten dat Buitenveldert goals tegen kreeg en kansen niet wist te verzilveren. De doelpunten van de thuisploeg vielen direct na rust, in de 38e minuut de 1-0 en in de loop van de tweede helft, in 50e minuut, de 2-0. Na de 2-0 zette Buitenveldert nog een keer aan: achterin werd er één op één gespeeld en risico genomen. De meiden bleven er voor gaan, hadden het betere van het spel en er waren voldoende kansen om de stand om te draaien. Ondanks het verlies was trainer-coach Chantal de Ridder na afloop tevreden over de beleving en de inzet van haar team. Volgende week wacht AFC uit. Wanneer de ploeg dan weer zo’n inzet toont kan AFC een geduchte tegenstander verwachten die vol op de winst zal en kan spelen.

NFC JO15-1 – Buitenveldert Onder 17 2-1 (0-1)

Om bovenin mee te blijven draaien moest er vandaag wat goed gemaakt worden tegen NFC. De heenwedstrijd ging namelijk met 3-4 verloren. De meiden hadden het toen knap lastig met het ‘kick and rush’ voetbal van de jongens. Dit rugby-voetbal waarbij de bal dus hard naar voren wordt geknald en ongeveer alle tegenstanders naar voren rennen in de hoop de bal te bemachtigen is ook knap lastig te verdedigen. Dat bleek wel in het eerste deel van de wedstrijd die onrustig en rommelig verliep. Een harde wind hielp ook niet mee aan een goede passing en opbouwend voetbal. Merkwaardig genoeg schoten de jongens van NFC vrijwel elke bal die ze onderschepten hard over de zijlijn zodat Buitenveldert ruim de tijd om op adem te komen en vooral weer goed in positie te gaan staan. Over en weer werden er echter weinig kansen gecreëerd. Buitenveldert gaf vrijwel niets weg, maar kon aanvallend ook geen vuist maken. Toch kwamen de meiden halverwege de 1e helft op voorsprong uit een perfect geplaatste vrije trap van Fleur de Ligt.

In de 2e helft zette NFC nog een tandje bij. Buitenveldert werd teruggedrongen, maar gelukkig waren er door de harde wind erg veel ballen die ver van het doel over de achterlijn vlogen. Ondertussen leidden de meiden voorin en op het middenveld veel balverlies. Teveel duels werden verloren en teveel ballen matig ingepasst. Daardoor werd de druk op de verdediging steeds groter. Toch viel de gelijkmaker van NFC niet uit een onmogelijk snelle counter. De aanvaller van NFC werd maar matig aangepakt waardoor hij redelijk makkelijk van korte afstand raak kon schieten. De wedstrijd kantelde wat. Buitenveldert wist aanvallend weinig te brengen, op een goede actie van Chanté Dompig en een gevaarlijke vrije trap van Fleur de Ligt na. Terwijl iedereen zich al neerlegde bij een gelijkspel maakte NFC een paar minuten voor tijd de winnende goal: een strak schot dat de keeper helaas niet wist te pakken. Trainer-coach Hélène Heemskerk baalde na afloop dat haar team vlak voor tijd een gelijkspel uit handen gaf. In ieder geval weer een goed leermoment voor de meiden om een wedstrijd in de slotfase op slot te kunnen gooien en daarmee een gelijkspel of overwinning veilig te stellen.

Het bericht Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *