Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special

Onder lenteachtige omstandigheden hebben de talententeams van de Buitenveldert Academie afgelopen zondag hun wedstrijden mogen spelen. Onder 15 moest het opnemen tegen stadgenoot FC IJburg uit Amsterdam Oost. De toeschouwers waren niet voor niets gekomen en kregen maar liefst 12 doelpunten te zien. Helaas trokken de meiden met 5 gescoorde goals aan het kortste eind, maar het had ook zomaar andersom kunnen zijn.

Onder 16 kreeg buurman AFC tegenover zich. De meiden verloren de wedstrijd mede door een paar discutabele beslissingen van de scheidsrechter. Dat was jammer want het team van trainer-coach Chantal de Ridder had echt meer verdiend. Onder 17 speelde een degelijke wedstrijd tegen Sporting Almere. Na 70 minuten voetballen stapte het team van trainer-coach Helene Heemskerk met een dik verdiende 3-1 zege van het veld en bereikte daarmee de 2e plaats in de rangschikking. Een bijzonder knap resultaat van het oudste talententeam van Buitenveldert, wat gaandeweg het seizoen steeds sterker en beter lijkt te worden. Hieronder volgen de verslagen.

FC IJburg JO15-3 – Buitenveldert Onder 15 7-5 (5-3)

De wedstrijd deed in eerste instantie denken aan Bulgarije-Nederland, er werd slap begonnen en binnen een mum van tijd stond Buitenveldert met 2-0 achter. Na 10 minuten kwamen de meiden wat beter in de wedstrijd. Een dieptepass van Elfi Maass op Elisha Kruize, die vervolgens goed en hard rakelings voorlangs schiet. Vlak daarna een mooie dieptepass van Katharina Collins op Elisha Kruize, die zo’n scherpe voorzet aflevert, dat de verdediger geen andere mogelijkheid ziet dan de bal in eigen doel te werken: 2-1. Lekker doorgaan zou je denken, op zoek naar die gelijkmaker, maar een minuut later ligt hij er al weer in bij Buitenveldert.

De grote centrale middenvelder van IJburg kan zo doorlopen en de 3-1 binnenschuiven. Een minuut of twintig gespeeld en de meiden leggen weer een mooie aanval op de mat. Een combinatie tussen Elfi Maas en Elena van de Pol, vervolgens komt de bal aan de rechterkant bij Elisha Kruize, die weer een goede voorzet aflevert waaruit Katharina Collins direct uit de draai schiet, maar helaas ligt de keeper van IJburg in de weg. Dan toch weer zo’n snelle aanval van IJburg waar Buitenveldert geen raad mee weet, eenvoudig lopen ze uit naar 4-1. Even dreigt er een afstraffing, maar zoals altijd blijven de meiden knokken en dat levert een vrije trap op vlak buiten de zestien meter. Isabel Carvalho van den Broek schiet de bal hard en zuiver in de linkerbovenhoek, een prachtig doelpunt!

Het spel gaat in die fase over en weer. IJburg komt weer goed door over de rechterkant, maar het gekrulde schot in de verre hoek wordt stijlvol gepakt door Lisanne Leussink. Even later rukt ‘die lange’ van IJburg weer op door het midden, maar deze keer wordt hij gestuit en in de tegenstoot verzendt Katharina Collins een vlijmscherpe pass op Elisha Kruize, die de bal rustig in de verre hoek schuift, een mooie aansluitingstreffer: 4-3. Toch gaan de meiden nog geen thee drinken bij die stand. De spits van IJburg mag op z’n dooie gemakkie door het Amsterdamse strafschopgebied wandelen en de 5-3 binnen schieten. Daarna zijn er nog een aantal kansen over en weer, maar de keepers aan beide kanten zorgen ervoor dat het bij ‘slechts’ 8 doelpunten blijft in de eerste helft.

Na rust brengt Mila Lagcher wat meer gif in de ploeg, resulterend in de eerste grote kans na rust waar Katharina Collins de rebound uit een schot van Chimène Nahar net niet binnen kan tikken. Aan de andere kant ziet Lisanne Leussink meer dan eens een speler alleen op haar af komen, maar ze verkleint het doel uitstekend door er goed op tijd uit te komen. Tien minuten gespeeld in de tweede helft, Sydney Blom wordt neergelegd. Elfi Maas schiet de toegekende vrije trap boven op de lat. Even later een krijgt Mila Lagcher uit een goed corner van Chimène Nahar de bal plots voor haar voeten en tikt hem over het doel. Dan gaat IJburg weer zaken doen, met twee goede passes snijden ze door de Amsterdamse defensie: 6-3. Vervolgens een scherpe dieptepass van Mila Lagcher op Elena van de Pol, maar die kan net niet goed afronden.

In de tegenaanval is het weer raak, dwars over het midden van het veld komt IJburg weer goed door en de meiden hebben er geen antwoord op: 7-3. Dan een mooi moment, Lisanne Leussink krijgt een terugspeelbal, ze trapt er over heen en de 8-3 lijkt in de maak, ware het niet dat deze topkeeper op fenomenale wijze haar fout goed maakt en de inzet van de spits van IJburg via de lat over tikt. Dat is het sein voor Buitenveldert om er nog maar eens een schepje bovenop te doen. Eerst is er een mooie aanval via Mila Lagcher, Elisha Kruize en Elena van de Pol, waarna Isabel Carvalho van den Broek de bal nog overschiet. Even later is het dan wel raak. Een mooi dieptepass van Elena van de Pol op Katharina Collins, die uitstekend door zet en de bal vervolgens knap binnen prikt. IJburg komt in het laatste gedeelte van de wedstrijd niet meer in het stuk voor. Elena van de Pol geeft een assist vanaf rechts, Katharina Collins schiet, keeper stopt, Elisha Kruize schiet, keeper stopt weer, Sydney Blom schiet: 7-5! Helaas is er geen tijd genoeg meer, maar als de wedstrijd nog 5 minuten langer had geduurd dan had uw verslaggever het nog willen zien. Na afloop sprak trainer-coach Lieselotte Wels over een gekke wedstrijd met veel goede, maar ook veel mindere momenten. Volgende week, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Buitenveldert Onder 16 – AFC JO15-4 1-2 (1-1)

Men zegt vaak dat de voetbalclub, de voetbalwedstrijd een afspiegeling is van de maatschappij. Alle rangen en standen, uitdossingen, BN’ers – niet BN’ers, gestudeerden – niet-gestudeerden, culturele achtergronden, jongeren en ouderen, mannen en vrouwen verzamelen zich langs de lijn, op en rond het veld en in de club. Verschillen doen er niet zo veel meer toe. En toch sta je raar te kijken wanneer een “hipster” grensrechter van de tegenpartij, in dit geval AFC, vanuit het niets tijdens de wedstrijd aan de basis staat van een opstootje en de boel zo opjut dat een keurig sportief en casual geklede toeschouwer met hippe zonnebril van dezelfde club ineens naar voren komt en roept dat ie best wil knokken. Geen sprake van dat trainer-coaches en elftalbegeleiding van Buitenveldert daar op in gingen, maar toch, je staat er bij, kijkt ernaar en gelooft je ogen en oren niet. Zo ongeveer het slechtste voorbeeld voor de jeugd denk je dan.

Het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant bromde een andere toeschouwer. Ongepast was dit voorval ook omdat AFC en Buitenveldert een leuke, spannende wedstrijd speelden waarin de jongens soms wat onhandig hun fysieke kracht gebruikten, maar er geen sprake was van onsportief gedrag. Over jongens en meiden gesproken: één van de speelsters van Buitenveldert vertelde na afloop dat haar directe tegenstander iedere keer wanneer hun handen elkaar per ongeluk raakten, hij zijn hand snel, schichtig, terugtrok. Alsof ie bang was. Daar hadden de meiden geen last van, integendeel, ze moesten er wel om lachen en gingen vol voor de winst. Buitenveldert speelde een goede wedstrijd en knokte tot het eind. Ze waren beter, qua veldspel, individueel technisch, fysiek gecontroleerder, maar……ze wonnen niet. In de eerste 4 minuten speelden de meiden twee grote kansen uit en in de 8e minuut verdiende het team een penalty toen Kana Kawaguchi werd gevloerd.

De scheidsrechter gaf tot onbegrip van alles en iedereen rondom het veld niet thuis. In de 5e en 11e waren er kansen voor AFC, en in de 12e minuut was het plotseling raak: 0-1 door getwijfel in de verdediging van Buitenveldert. Daarna hadden de meiden gedurende lange tijd het beste van het spel met als teleurstellend hoogtepunt de merkwaardige rol van de scheidsrechter: wederom onthield hij de ploeg een strafschop, nu in de 31e minuut.

Buitenveldert trok na rust vol ten strijde en in de 52e minuut was het dan eindelijk zover: Bloem Kreek bereikt met een prachtige lange bal vanuit het middenveld Robin van Donselaar, die vervolgens met een vloeiende beweging de keeper van AFC omspeelt en de bal in een leeg doel schuift. 1-1, volkomen verdiend. Buitenveldert trok daarna de wedstrijd helemaal naar zich toe en was klaar voor de overwinning. Totdat de 62e minuut aanbrak. Bij één enkele tegenaanval is de snelle spits van AFC de verdediging van Buitenveldert te machtig. Hij zet met zijn sterke lichaam een verdedigster van Buitenveldert in een stevig duel opzij, loopt door en tikt de bal langs de keeper: 1-2, tegen alle verhoudingen in. Ook nu durfde de scheidsrechter helaas niet in te grijpen door te fluiten voor een overtreding.

Na afloop van de wedstrijd waren de toeschouwers van zowel de uit- als de thuisclub aangenaam verrast en opgetogen over het goede spel en de inzet van de meiden en vertellen dat enthousiast aan de trainer-coaches van Buitenveldert. Ze hadden daar zondag alle redenen toe. In de wedstrijd tegen AFC waren er mooie, goed uitgevoerde combinaties te bewonderen, splijtende dieptepasses vanuit het middenveld waarmee de spitsen ineens vrij voor de keeper werden gezet, kwamen verdedigsters goed voor hun mannetje, werd er gedurende het grootste deel van de wedstrijd goed druk gezet en verrichtte keepster Daniëlle van den Bos een paar fabuleuze reddingen. Kansen genoeg voor de meiden, een aantal voor open doel, soms werd AFC gered door de keeper, niet altijd was het vizier van de spitsen goed gericht. Zelfs in de laatste minuten schoot Buitenveldert nog tegen de paal en werd de bal daarna door een verdediger van AFC van de lijn gehaald. Ook AFC had kansen, Buitenveldert had er alleen meer. Trainer-coach Chantal de Ridder was met name trots op het team vanwege de inzet tot het eind, de beleving en het goede spel. ”We hadden vandaag meer verdiend, maar helaas mocht het niet zo zijn. Dat is flink balen. Gelukkig kunnen wij half april revanche nemen in de uitwedstrijd”.

Buitenveldert Onder 17 – Sporting Almere JO15-3 3-1 (2-1)

Buitenveldert Onder 17 is in een felle strijd gewikkeld om de 2e plaats met Sporting Almere en NFC. Na het verlies van vorige week bij NFC kon Buitenveldert die plek weer herwinnen door te winnen van Sporting Almere. Net als vorige week tegen NFC was het in de openingsfase voor de meiden even zoeken naar de juiste manier om, om te gaan met de 4-4-2 van de tegenstander en vooral met de telkens inschuivende middenvelders. Dat maakte de eerste 10 minuten wat onrustig, overigens zonder dat Buitenveldert echt in gevaar kwam. Daarna kwam er meer rust in het spel en speelden de meiden veel op de helft van de tegenstander.

Het overwicht werd uitbetaald in de 1-0 van Nikki van Wees, die de bal uit een vrije trap van Fleur de Ligt van dichtbij vakkundig in het doel schoot. Sporting Almere legde zich niet bij de achterstand neer en zette iets meer aan. Dat leidde tegen het einde van de 1e helft tot de 1-1. Maar toen kwam de vechtlust van Buitenveldert naar boven. De meiden zetten er een tandje bij en dat leidde snel na de tegengoal tot de 2-1 van Chanté Dompig. Dan ga je lekker de kleedkamer in voor de limonade.

In de 2e helft had Buitenveldert duidelijk de overhand. Vrijwel alle duels op het middenveld werden gewonnen en Britt Roele ging met de aanvalslinie voorop in de strijd om keer op keer de verdediging van Sporting Almere onder druk te zetten. Voor de tegenstander was dat kennelijk zo frustrerend dat ze het gingen zoeken in steeds meer en grovere overtredingen, vanzelfsprekend begeleid door commentaar op de scheidsrechter en niet in de laatste plaats met hun coach als dirigent. De scheidsrechter liet zich niet gek maken en greep streng doch rechtvaardig in: maar liefst 2 spelers werden in de 2e helft voor 10 minuten naar de kant gestuurd. Als een tegenstander vooral daar energie in steekt, weet je eigenlijk al dat je zelf nog meer aan voetballen toekomt. En zo geschiedde.

De ruimtes werden groter en steeds beter wisten de speelsters van Buitenveldert elkaar te vinden. De bal ging snel rond en de jongens werden weggespeeld. Zo ook bij de aanvalsopzet die begon bij Britt Roele. Zij opende op Chanté Dompig, die haar doelpoging van richting veranderd zag door een voetje van een verdediger. Samantha Bon was alert doorgelopen en schoot simpel raak: 3-1. Wat deze wedstrijd vooral opviel was de strijdlust en inzet van de meiden. Steeds beter lukt het, het team van trainer-coach Hélène Heemskerk om 70 minuten lang voor de winst te gaan met alle energie die er is. Dat bracht veel snelheid in het spel, waar Sporting Almere alleen maar het verkeerde antwoord op had, namelijk onsportief gedrag. Met deze winst staat Buitenveldert weer op de 2e plaats.

Het bericht Meidenvoetbal: Buitenveldert Academie Weekend Special verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *