Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

‘Vrouwenvoetbal in 14 verhalen’ gelanceerd door Johan Cruyff Foundation

Het voetbalboek ‘Meidenvoetbal in 14 verhalen’ werd woensdag door de Johan Cruyff Foundation gelanceerd in Stadion Galgenwaard. In het boek zijn veertien verhalen opgetekend die de verandering van het Nederlandse voetballandschap laten zien. Daarnaast hoopt de Cruyff Foundation met het boek meer meiden en vrouwen te inspireren om ook te gaan voetballen.

In Utrecht werd de presentatie verricht door Barbara Barend, pionier op het gebied van vrouwenvoetbal. Toen de Nederlandse sportjournaliste als pupil bij SC Buitenveldert eens een training van Frank Rijkaard kreeg, was het nog ondenkbaar dat Nederland als gastland een eindtoernooi voor vrouwen zou organiseren. Deze zomer spelen de OranjeLeeuwinnen toch echt op 16 juli de openingswedstrijd van het EK. In Utrecht. In Stadion Galgenwaard, de plek waar de presentatie op de derde etage wordt afgetrapt met een anekdote over de legendarische nummer 14, Johan Cruyff.

“Johan Cruyff genoot van het vrouwenvoetbal en heeft dat ook bij Ajax doorgedrukt,” vertelt Barend. “Cruyff zei ooit: ik vind dat iedereen die dat wil, gewoon lekker moet voetballen,” vult Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation aan. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. Zo wordt bevestigd door Martine Prange, die samen met Martijn Oosterbaan aan het onderzoek ‘van vrouwenvoetbal tot vrouwenvoetbal’ heeft gewerkt.

Prange vertelt dat haar generatie veel weerstand ondervond als het aankwam op vrouwenvoetbal. “Bij mij in de klas was er niemand die de nieuwe Johan Cruyff wilde worden, behalve ik. Maar ik kon als meisje mijn droom niet waarmaken.” Merel van Dongen, Ajax speelster en Oranje international, is dan ook blij dat de generaties voor haar hard hebben gevochten voor het vrouwenvoetbal.

“Als klein meisje en Ajax-fan droomde ik ervan om bij Ajax te spelen, maar er bestond toen nog geen vrouwenteam. Inmiddels speel ik in het rood-witte shirt en kan aanstaande vrijdag mijn droom uitkomen,” vertelt Van Dongen, die op het punt staat om met Ajax het eerste landskampioenschap veilig te stellen. Het eerste exemplaar werd door Van Dongen overhandigd aan Mariken Leurs, plaatsvervangend directeur Sport bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In het boek zijn door Annemarie Postma verhalen opgetekend van onder andere Daphne Koster, Jaap Stam, Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija en Dries Boussatta. Als oprichter van de foundation zou Cruyff trots zijn geweest op een boek gevuld met 14 verhalen over voetbalsters van vroeger, nu én van de toekomst.

Schrijver: Jeroen Adriaanse
Fotografie: Cruyff Foundation

Het bericht ‘Vrouwenvoetbal in 14 verhalen’ gelanceerd door Johan Cruyff Foundation verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *