Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Lotte Vane: “Deze competitie is veel sterker”

Ondanks een duidelijke 7-1 overwinning op SV Bad Neuenahr grepen de voetbalsters van Borussia Mönchengladbach zondag naast het kampioenschap in de Junioreninnen Bundesliga. Toch kijken Lotte Vane uit Bakel en Imke Verbrugge uit Gemert met een goed gevoel terug op weer een seizoen in de Duitse competitie.

Hoe groot het stadion Borussia Park ook mag zijn (capaciteit voor ruim 54.000 toeschouwers), de schaduw is bij lange na niet voldoende om de 22 actrices enige verkoeling te bieden. De meidenteams van Borussia Mönchengladbach (BMG) en SC Bad Neuenahr spelen naast het stadion in de brandende zon hun laatste competitiewedstrijd. Ruim 200 toeschouwers op de tribune, niet slecht voor een wedstrijd voor jeugdteams onder zeventien jaar, hebben op het officiële trainingsveld van de mannenploeg wel de verkoeling gevonden en zien BMG met grote overmacht winnen.

In de ploeg van BMG spelen zeven Nederlandse meiden, waaronder Lotte Vane (16) en Imke Verbrugge (15). Voor het duo is het alweer het derde seizoen dat ze minimaal driemaal weeks richting Duitsland rijden om daar te trainen en te spelen. Van VV Bavos in de D-jeugd naar Borussia, Lotte Vane heeft er nog geen moment spijt van gehad. ,,Deze competitie is veel sterker”, zegt ze. Vader Otto steunt zijn dochter. ,,We hebben eerst alles logistiek geregeld, met hulp van de schoonouders is dat gelukt. Wij willen de droom van Lotte doen uitkomen. Dat is op een zo hoog mogelijk niveau voetballen. En ach, Mönchengladbach is maar drie kwartier rijden. Dat valt best wel mee.”

Scout van het meisjesvoetbal bij BMG is Hub Salden (74) uit Veghel. Hij werkte jarenlang als trainer bij KNVB district Zuid II, toen de bond vanwege zijn leeftijd de samenwerking opzegde. Tijdens een afscheidswedstrijd kwam Salden in contact met BMG. Eén dag later trad hij als scout in dienst van de club. Dat was zes jaar geleden, nu spelen er alleen al vijftien Nederlandse speelsters in de jeugdteams onder 17 en 16 jaar.

,,Waar moeten deze meiden in Nederland gaan voetballen? Het niveau in Nederland ligt een heel stuk lager. Je hebt er ook geen fatsoenlijke meisjescompetitie. Daarom wordt heel vaak voor BMG gekozen.”

Onder 18 jaar mag gezocht worden tot 50 kilometer van de grens. ,,Een regel van de UEFA”, zegt Salden. ,,Scouten in Nederland is ook uit nood geboren. In de Ruhrpot spelen teams als Essen, Duisburg, Keulen en Leverkusen op een hoog niveau. ,,Die clubs vissen met ons in dezelfde vijver. Wij hebben onze hengel ook richting Nederland uitgegooid. Er zit genoeg talent , maar dat wordt vaak niet gezien. Wij trainen vaker, naast het fysieke ook op techniek en taktiek. Veel speelsters komen hier beter tot hun recht.”

Veulens

Imke Verbrugge uit Gemert is ook voor het derde seizoen actief bij Die Fohlen (de veulens), zoals Borussia ook wel genoemd wordt. Verbrugge speelde altijd voor Gemert, voordat ze nota bene tijdens voetbaldagen van PSV gevraagd werd door Borussia. ,,Ik heb geen moment getwijfeld. Het is toch weer een kans om dichter bij het betaald voetbal te komen. Met steun van mijn vader Tommy en opa Harry (als chauffeurs, red.) krijg ik die kans.” Ze ziet meer mogelijkheden in Duitsland. ,, Een goed niveau , er heerst een goede sfeer en ik kan hier heel veel leren.”

Lotte Vane: ,,Ik voel me hier thuis. Ik zie BMG als mijn tweede thuis. Drie jaar geleden begon voor mij deze droom. Ik weet het nog precies, het was op 10 januari, negen dagen voor mijn verjaardag. Ik kreeg een brief van Hub of ik een proeftraining wilde komen doen. Ik vond dat helemaal te gek. Het was mijn leukste verjaardagscadeau. Voetbal is een deel van mijn leven. Ik doe er veel voor en moet er veel voor laten. Maar ik krijg hier de kans om aan topsport te doen.”

Bron: ed.nl
Fotografie: borussia.de

Het bericht Lotte Vane: “Deze competitie is veel sterker” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *