Wartburgia scoort goed in KNVB onderzoek
In een vierdelige reeks blikken we deze week op KNVB.nl terug op het amateurseizoen 2016/’17, in cijfers. In deel drie: het percentage meiden en vrouwen.
Meiden en vrouwen, ze zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetbal. Sterker, ieder seizoen neemt hun aantal steeds verder toe en de grens van 150.000 vrouwelijke voetballers is inmiddels gepasseerd.
Het vrouwenvoetbal groeit harder dan het totale ledenaantal van de KNVB (4,73% om 0,36%), zo bleek uit het laatste jaarverslag. Dat betekent dat op steeds meer velden van amateurclubs een gemĂȘleerd gezelschap te vinden is. Twee verenigingen in Nederland zijn op dat vlak absolute uitschieters en hebben zelfs meer vrouwen dan mannen op de ledenlijst staan: Wartburgia en sc ’t Gooi. Op hun totale ledenbestand hebben zij respectievelijk 54,07% en 53,57% vrouwelijke leden in huis.
Ten opzichte van het totaal aantal voetballers, zijn in de Friese gemeente Leeuwarderadeel de meeste vrouwelijke voetballers; 25,5%. Een goede tweede is de Betuwse gemeente Neerijnen, waar 24,2% van de voetballers vrouwelijk zijn. De minste kans dat je een vrouwelijke voetballer op het veld ziet staan heb je in de gemeente Waalre; slechts 2,1% is daar een vrouw.
Wartburgia
Wartburgia is van oudsher een vereniging die het vrouwenvoetbal altijd heeft omarmd. Begin jaren tachtig begon de Amsterdamse club met een vrouwenelftal dat meteen op niveau presteerde, en al snel volgden meerdere teams. Dat is altijd zo gebleven. “Omdat er hier al veel vrouwen voetballen, op allerlei niveaus, heeft dat een aanzuigende werking”, weet wedstrijdsecretaris Stephanie Klein. Bovendien is het verloop klein. Speelsters die jarenlang het roodzwart op hoog niveau hebben verdedigd, blijven daarna de club trouw in lagere elftallen.
Gemoedelijke sfeer
De fifty-fifty verdeling man-vrouw komt de algehele sfeer binnen de vereniging ten goede, vindt Klein. “Er heerst hier bij Wartburgia gewoon altijd een gemoedelijke sfeer. Niet een typisch voetbalsfeertje, maar meer een mengeling van allerlei typen mensen. Jong en oud, man en vrouw; iedereen gaat met elkaar om. Eigenlijk vind je doorsnee Amsterdam bij ons in de kantine. Bezoekende teams voelen zich hier ook altijd meteen thuis. ‘We komen vaker bij jullie voetballen’, horen we vaak na afloop.”
Eigenlijk vind je doorsnee Amsterdam bij ons in de kantine
De focus op sportpark Drieburg lag lange tijd voornamelijk op de vrouwentak die al jaren meedraait in de nationale top. De mannenteams voetbalden vooral voor de gezelligheid en kregen minder aandacht. Inmiddels is dat veranderd, zeker na de promotie van het jonge eerste selectieteam vorig seizoen naar de 3e klasse.
Nieuwe aanwas
Dit seizoen handhaafden de mannen zich op dat niveau, tot grote vreugde van de rest van de vereniging. “Daardoor krijgen we ook weer nieuwe, jonge spelers erbij”, aldus wedstrijdsecretaris Klein. “Voor komend seizoen hebben we alweer 65 aanmeldingen van mannen in de leeftijd tussen 18 en 23 jaar. Dat zijn drie teams. Daar zijn we heel erg blij mee, want voor een club zonder jeugdafdeling dreigt altijd het gevaar van ‘vergrijzing’. Ook het eerste vrouwenteam presteerde goed, met een plek in de middenmoot van de Topklasse.”
Met steeds meer meisjes die gaan voetballen, is de ledensamenstelling van Wartburgia en sc ’t Gooi misschien wel het toekomstbeeld voor andere amateurclubs in het land. Net zo veel mannen als vrouwen op de clubs, zoals bijvoorbeeld bij hockeyverenigingen het geval is. Wartburgia juicht die ontwikkeling alleen maar toe. “Bij ons werkt het namelijk prima. Wij zijn erg blij met de sfeer bij onze club.”
Bron: Knvb.nl
Het bericht Wartburgia scoort goed in KNVB onderzoek verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.