Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Manon Melis: “Maar laten we niet te snel te veel willen”

Gespartel op het veld. Of schietende oma’s. Ondanks de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal blijft het commentaar snoeihard. Manon Melis (30) legt aan de vooravond van het EK uit waarom vrouwenvoetbal wel leuk is.

Johan Derksen probeert bij Voetbal Inside te scoren met opmerkingen als: daar staan enkel huisvrouwen in de mandekking. En: dat meisje schiet als een oma. Anderen reppen van gespartel op de grasmat en voetbalsters met de draaicirkel van een vrachtwagen. Oud-prof Manon Melis, met 59 treffers topscorer aller tijden van Oranje en binnenkort te zien als analist bij de NOS, kent de riedel na een carrière van dertien jaar bijna uit haar hoofd. „Soms denk ik: whatever, er zullen altijd mensen zijn die lullig doen over vrouwenvoetbal. Andere keren raken die opmerkingen mij en ga ik er tegenin.”

Wat is jouw weerwoord bij zulke uitspraken?

„Dat voetballende mannen ook nooit constant boeien. Hoe vaak is een eredivisiewedstrijd niet hartstikke saai? Bovendien zie ik daar op het veld ook spelers met de motoriek van een maaimachine. Daarnaast probeer ik uit te leggen dat door fysieke verschillen het tempo bij de vrouwen nu eenmaal lager ligt. En dat de sport pas de laatste jaren een fantastische ontwikkeling doormaakt. Het wordt steeds professioneler, de aandacht groeit. Tien jaar terug had ik niet durven dromen van live uitgezonden wedstrijden. Dat gebeurt nu wel. Maar laten we niet te snel te veel willen.”

Waarom wekt juist vrouwenvoetbal zulke heftige reacties op?

„Misschien omdat het de grootste sport is. Er zijn mensen die het voetbal als een van de laatste mannenbolwerken zien en zij willen dat koste wat kost zo houden. Over hockeyende en tennissende dames wordt een stuk milder geoordeeld, omdat we dat langer gewend zijn. Verder zie je dat mannen – zoals Manolev in Voetbal Inside – ook belachelijk worden gemaakt en worden afgekraakt. Echt niet grappig. Als voetballer moet je sterk in je schoenen staan.”

Wat kunnen voetballende vrouwen goed?

„Ze spelen over het algemeen gedisciplineerd en zijn tactisch sterk. Daarnaast zijn er verschillende meiden met individuele klasse voor wie je naar het stadion komt. Lieke Martens beschikt over een prachtige dribbel, Vivianne Miedema schiet ze er makkelijk in. De Noorse Ada Hegerberg is een heel technische voetbalster, net als de Deense Pernille Harder. Verder klagen vrouwen minder bij de scheidsrechter. Het gaat er sportiever aan toe. Natuurlijk: ik ben echt weleens neer getrapt en ik heb mijn kaak op drie plekken gebroken toen ik de knie van de keepster in mijn gezicht kreeg. Toch zijn de overtredingen minder hard. En elkaar onterechte kaarten aansmeren, dat komt bijna niet voor.”

Vrouwen rollen minder over de grond bij een tackle, mannen zijn veel grotere dramaqueens

Voor de topper van het jeugd-EK wordt nu 70 miljoen euro geboden. Welke transferbedragen gaan er in het vrouwenvoetbal om?

„Voor de absolute top misschien een keer een bedrag van 10.000 euro, maar meestal verkast een speelster voor niets van de ene naar de andere club. Ook qua salaris wordt er vrij weinig betaald. Ajax en Twente komen nog met een paar honderd euro per maand per speelster. Maar in veel gevallen is er alleen sprake van een reiskosten- of een onkostenvergoeding. Veel meiden hebben er dan ook een baantje naast of ze studeren nog. Wat je wel ziet: sponsors als Nike en Adidas gaan vaker met speelsters in zee.”

Wat verdiende jij bij de topteams in Zweden?

„Dat zeg ik niet. Ik kon er wel goed van leven. Bij de mannen liggen de bedragen en transfersommen op straat. Maar ik had het echt niet in de kleedkamer met anderen over mijn salaris. Mijn collega’s evenmin. Ik voetbalde vooral omdat ik het leuk vond en omdat ik de beste wilde zijn. Ik ben retefanatiek.”

Nederland viel bij het handbal ook voor speelsters als Tess Wester en Estavana Polman. Hoe belangrijk zijn uiterlijk en imago?
„De prestaties staan op nummer 1. Maar boegbeelden zijn handig om de populariteit van een sport op te vijzelen. Kijk naar de zwemsters van het olympische team, Tess en Estavana bij het handbal en iedereen kent en waardeert wielrenster Marianne Vos. Leuke, enthousiaste, sympathieke mensen met wie je meeleeft. Zien ze er goed uit, dan is dat extra meegenomen. Anouk Hoogendijk was jarenlang die blikvanger voor het vrouwenvoetbal, maar zij is gestopt. Lieke Martens is een talentvolle speelster, zij ziet er goed uit, dus wie weet kan zij die rol overnemen.”

Hoe ver komt Nederland?

„We zitten in een zware poule met Noorwegen en Denemarken. Overleven we dat, dan kunnen we traditioneel sterke landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland treffen. Maar het thuisvoordeel zou voor een verrassing kunnen zorgen.”

Bron: Dagblad Noorden

Het bericht Manon Melis: “Maar laten we niet te snel te veel willen” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *