Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

René Roord over talentontwikkeling: “Daar zit een idee achter”

FC Twente was afgelopen seizoen niet in staat om Ajax aan het wankelen te brengen. De club uit Amsterdam veroverde zodoende voor het eerst in de clubgeschiedenis de titel en daarmee kwam een einde aan de hegemonie van FC Twente, die de afgelopen vier jaar het landskampioenschap pakten.

Na vier succesvolle seizoenen was de selectie van Tommy Stroot niet meer hongerig genoeg om wederom een titel te winnen. “Dat proefde je afgelopen seizoen. Als je dat constateert, moet je daar vervolgens op inspelen én dat hebben we dan ook gedaan,” vertelt René Roord, technisch manager van FC Twente, exclusief tegen vrouwenvoetbalnieuws.nl.

Volgens Roord ontbrak dan ook in eerdere berichtgevingen de nodige nuance. Het is namelijk een bewuste keuze geweest om door te selecteren in wat nog steeds een succesvol elftal is. “Tegen speelsters als Kristina Erman, Lenie Onzia, Maruschka Waldus en Eshly Bakker hebben wij aangegeven dat we het contract niet gingen verlengen. Om meer balans in de selectie te krijgen, hebben wij voor een mix van ‘routiniers’ en talentvolle speelsters gekozen,” aldus de technisch manager.

“Bovendien viel het vertrek van Jill Roord niet tegen te houden. Daarnaast had Lineth Beerensteyn feitelijk een doorlopend contract, maar toen meldde Bayern München zich. Op dat moment gaat het om de speelster en dus hebben wij meegewerkt aan de transfer, waarvoor wij een transferbedrag hebben gekregen.”

Ondertussen werden Ashleigh Weerden en Joëlle Smits toegevoegd aan de selectie en maakten onder andere ook Nicky Evrard, Anne Bhagerath, Lois Niënhuis en Myrthe Moorrees de overstap naar FC Twente. De club werd vervolgens wederom overvallen door een uitgaande transfer: “Plotseling vertrok Danique Kerkdijk naar Bristol City. Toen hebben we direct Kika van Es gehaald,” geeft Roord aan.

“Met Evrard, Moorrees, Spitse, Van Es, Roetgering, Ellen Jansen en Renate Jansen hebben we nog steeds zeven geroutineerde basisspeelsters in de selectie. Op het laatst vertrekken dan helaas ook nog Munsterman en Worm naar Everton. Zo’n kans wilde ik ze niet ontnemen. Dat zij de overstap graag willen maken, snap ik ook heel goed.”

Als gevolg van de drukke transferzomer is de selectie van Tommy Stroot enigszins uitgedund. “Maar qua gedachtegang is er niks veranderd binnen de club. Dat de selectie nu in getallen wat kleiner is, komt vooral omdat wij meewerken met de uitgaande transfers. We zijn nog wel bezig op de buitenlandse markt. We willen namelijk nog twee speelsters toevoegen aan de selectie. Met een van die speelsters is er inmiddels al een mondeling akkoord bereikt.”

Bovendien heerst er binnen FC Twente nog steeds de wens om talenten uit de regio aan de club te binden. Bente Jansen, die sinds het seizoen 2016-2017 deel uit maakt van de eerste selectie, is daar een voorbeeld van. “We proberen ook via een circuit van oefenwedstrijden ervoor te zorgen dat regionale talenten minuten kunnen maken in het shirt van FC Twente.”

Dit seizoen zal er dus ook gewoon weer gestreden gaan worden voor de bovenste plaats. “Die doelstelling is onveranderd. Kijkend naar onze huidige selectie zou het gek zijn als ik wat anders zou zeggen. Het is een bewuste keuze om uitzonderlijke talenten zoals Smits en Weerden binnen de selectie door te laten stromen. Daar zit een idee achter.”

Schrijver: Jeroen Adriaanse
Fotograaf: Nienke van der Tak

Het bericht René Roord over talentontwikkeling: “Daar zit een idee achter” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *