Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Hoogendijk: “Ik zal gewoon mijn mening geven”

Deze zomer schuift Anouk Hoogendijk tijdens het EK bij de NOS aan als analist. Dit doet de 103-voudig international samen met Daphne Koster en Manon Melis, twee andere boegbeelden van het vrouwenvoetbal. In een exclusief gesprek met vrouwenvoetbalnieuws.nl vertelt Hoogendijk meer over haar werkzaamheden gedurende het Europese eindtoernooi.

Terwijl de OranjeLeeuwinnen onder veel belangstelling begonnen aan de een-na-laatste open training voor de start van het EK, keek Hoogendijk eens goed om haar heen in de studio van de NOS. In de ruimte stond slecht een desk en lag er een bal verdwaald in een hoek. Toch was het overduidelijk dat dit de plek is waar straks het EK besproken gaat worden; de kleuren van het WEURO2017 voeren namelijk de boventoon in de studio.

Niet in Zeist, maar in Hilversum dus. Hoogendijk zette een paar maanden geleden een punt achter haar interlandloopbaan. Die beslissing hield in dat er gelijk een streep gezet kon worden door het EK. Toch staat er alsnog een drukke sportzomer op haar te wachten. “Ik ben nog steeds blij met mijn keuze. Nu ben ik er ook alsnog bij, maar dan op een andere manier. Ik heb er heel erg veel zin in om als analist aan de slag te gaan. Bovendien ga ik voor de ING twee filmpjes opnemen met de vlaggendraagsters en ballenmeisjes,” vertelt Hoogendijk, die daarnaast ook columns gaat schrijven voor het AD.

De laatste keer dat Hoogendijk op uitnodiging van de NOS in de studio zat, leerde ze meteen een wijze les: laat de snacks, letterlijk en figuurlijk, links liggen. Toen ze vorig jaar samen met Marlous Pieëte te gast was, ontstond er een verhitte discussie met Rafael van der Vaart en Maxim Hartman in de hoofdrol. De ‘frikandelgate’ werd een hit op het internet en achtervolgde beide mannen de gehele zomer.

“Ik denk dat zoiets nu niet zal gaan gebeuren,” reageert Hoogendijk, die weet hoe het is om op TV te verschijnen. “Zenuwachtig ben ik dus niet. Ik vind het gewoon heel erg leuk om dit samen Manon Melis, Daphne Koster en Rivkah op het Veld te gaan doen. Bovendien is het vrouwenvoetbal natuurlijk ook bekend terrein voor mij. Ik ken de meiden; heb met sommige zelfs nog tot een paar weken geleden samengespeeld.”

Ondanks dat ze de speelsters van de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman goed kent, wordt van Hoogendijk wel verwacht dat ze objectief blijft. Dat is voor de voormalig speelster van Ajax geen probleem. “Dat hoort ook gewoon. Daarnaast kan natuurlijk niet iedereen tijdens een wedstrijd goed spelen. Als je gewoon eerlijk aangeeft dat iemand haar dag niet had, dan betekent dat alleen maar dat ze normaal gesproken wel meer laat zien. Maar het ligt niet in mijn aard om iemand tot de grond af te branden. Echter zal ik wel gewoon mijn mening geven. Op mijn manier.”

“Wij weten natuurlijk als geen ander wat het Nederlands elftal eigenlijk sinds 2009 heeft willen laten zien,” vervolgt Hoogendijk. “Daar zal ik met name op gaan letten. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe dat nu gaat uitpakken, want ik verwacht toch best wel veel van Oranje. Het is ook interessant om te zien of de sterspeelsters straks daadwerkelijk zullen gaan shinen op het EK.”

Zo zullen Koster en Hoogendijk zeer waarschijnlijk iets meer op de verdediging gaan letten, terwijl Manon Melis zich goed kan verplaatsen in speelsters als Vivianne Miedema en Lieke Martens; de aanvalsters. “Deze zomer staat in het teken van de OranjeLeeuwinnen. Ik hoop in ieder geval dat ze door de poulefase komen en Nederland gaan overtuigen met hun spel. Dat verdienen de speelsters.”

Schrijver: Jeroen Adriaanse
Fotograaf: Jeroen Adriaanse 

Het bericht Hoogendijk: “Ik zal gewoon mijn mening geven” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *