Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Voorbeschouwing | Groep A: Denemarken – België

Op zondag 16 juli wordt in stadion De Vijverberg in Doetinchem de tweede wedstrijd van dit Europese Kampioenschap gespeeld. Om 20.45 uur nemen de groepsgenoten van Nederland, Denemarken en België het tegen elkaar op.

Denemarken is op basis van de onderling gespeelde wedstrijden flink in het voordeel tegen België. De Denen wonnen maar liefst acht van de tien ontmoetingen en speelden er één gelijk. Logischerwijs blijft er één wedstrijd over en die schreven de Red Flames op hun naam. Het aantal doelpunten liegt er ook niet om: De Denen scoorden er dertig, de Belgen zetten daar zeven tegenover.

België debuteert als land op een EK waar Denemarken al jarenlang een zekerheidje is en zelfs de halve finale wist te bereiken in zowel 2001 als 2013. De geschiedenis wijst uit dat debutanten hun eerste wedstrijd op een EK vaak slecht doorkomen. Zo verloor bijvoorbeeld IJsland vorig EK met 3-1 van Frankrijk. Gelukkig voor de Belgen is de geschiedenis van het Deense team met betrekking tot eerste wedstrijden op een Europees eindtoernooi niet denderend. De afgelopen drie toernooien werd de openingswedstrijd twee keer gelijkgespeeld en één keer verloren.

De sterspeelster aan Deense kant is Pernille Mosegaard Harder de 24-jarige aanvalster heeft maar liefst 84 caps voor Denemarken achter haar naam staan en scoorde in meer dan de helft van haar nationale optredens: 45 doelpunten in totaal. De kleine aanvalster scoort ook voor haar club VfL Wolfsburg aan de lopende band. In januari 2017 kwam de spits over van Linköping en wist in zeventien wedstrijd al acht keer het net te vinden. Met haar ploeg won ze dit seizoen zowel de landstitel als de beker en staat ze in deze wedstrijd lijnrecht tegenover haar Belgische ploeggenoot Tessa Wullaert.

Wullaert is direct de speelster aan Belgische zijde die in de gaten moet worden gehouden. De, ook voor VfL Wolfsburg uitkomende, middenvelder verkeert in uitstekende vorm. Zo mocht zij dit seizoen als eerste Belgische speelster de Gouden Schoen voor beste voetbalster van het jaar in ontvangst nemen. De 24-jarige speelster voert met 29 doelpunten de all time topscoorsterslijst van haar land aan en kwam in totaal 52 keer in actie voor de Red Flames.

Gezien de klasse van het Deense team is de verwachting dat deze ploeg de drie punten binnen zal slepen. Toch moet debutant België niet onderschat worden. Het nationale team heeft een lange weg moeten afleggen om eindelijk op een eindronde uit te mogen komen en zal daardoor extra gemotiveerd zijn een goede prestatie neer te zetten.

Tekst: Marjolein van der Veldt
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Voorbeschouwing | Groep A: Denemarken – België verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *