Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Voorbeschouwing | Groep A: Nederland-Noorwegen

Op zondagavond 16 juli barst het Europees Kampioenschap in Utrecht los met de openingswedstrijd tussen Nederland en Noorwegen. Als gastland mag Oranje het dan opnemen tegen de runner-up van het vorige EK, Noorwegen.

Ondanks dat Noorwegen op het vorige EK de finale haalde, zijn zij dit jaar geen topfavoriet. Toch zal het voor Nederland een zware wedstrijd worden waarin iedereen op zijn top moest spelen, want Noorwegen is een jong, talentvol team wat niet zo snel te verslaan is. Omdat de nummers elf en twaalf van de wereldranglijst zeer aan elkaar gewaagd zijn, is het lastig om op voorhand een duidelijke winnaar aan te wijzen.

Uit de vorige dertien officiële ontmoetingen tussen beide landen stapte Noorwegen maar liefst tien keer als winnaar van het veld. Nederland kwam twee keer tot een gelijkspel en wist maar één keer te winnen. Tijdens het vorige EK kwamen de twee landen elkaar ook tegen in de groepsfase, Noorwegen won toen met 1-0.

Lieke Martens is één van de speelsters van Nederland om in de gaten te houden. Martens speelde afgelopen seizoen voor FC Rosengård (Zweden), waar zij in elke wedstrijd (elf in totaal) in de basis stond en zeven keer tot scoren kwam. Met een transfer naar FC Barcelona zet zij na de zomer een belangrijke vervolgstap in haar carrière. Martens debuteerde in 2011 tegen China in Oranje en speelde tot dusver 73 interlands waarin zij 30 keer tot scoren kwam. In haar huidige vorm is deze fenomenale vleugelspeelster een gevaar voor elke verdediging.

Noorwegen zet hier spits Ada Stolsmo Hegerberg tegenover. De sterspeelster van het Noorse team komt uit voor Champions League-winnaar Olympique Lyonnais. De 22-jarige wordt gezien als een van de beste speelsters van de wereld. Zo heeft ze voor Noorwegen 63 interlands mogen spelen waarin zij maar liefst 38 keer tot scoren kwam. Ze doet het niet alleen goed wanneer zij voor haar land speelt. Met haar team Lyon pakte zij afgelopen jaar, als vaste basisspeler, de ‘treble’. Haar kracht is doen waar ze goed in is: doelpunten maken. De 1.77 lange en kopsterke speelster is ontzettend slim in positie kiezen voor het doel en met een Hegerberg in topvorm is het de vraag wie haar van scoren kan afhouden.

De openingswedstrijd tussen Nederland en Noorwegen kent geen favoriet, beide teams zijn aan elkaar gewaagd. Dit maakt de openingswedstrijd nog meer beladen, want de winnaar van deze wedstrijd kan er zeer waarschijnlijk met de groepswinst ervandoor gaan. Een groot voordeel aan Nederlandse zijde is het uitverkochte stadion vol Oranje-fans. maar de Noren zijn het best wanneer er niet veel van ze verwacht wordt. Kortom het wordt een zeer spannende wedstrijd met twee teams die het spel willen maken in een wedstrijd waar ook veel op het spel staat. Het valt dan ook te bezien hoe beide teams hiermee omgaan.

Schrijfster: Lindsay de Swart
Fotograaf: Nienke van der Tak

Het bericht Voorbeschouwing | Groep A: Nederland-Noorwegen verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *