Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

IJsland maakt ondanks verlies rol van underdog meer dan waar

Vanavond speelde zich in het Koning Willem II stadion in Tilburg een replay af van de openingswedstrijd van het EK in 2009. In de destijds met 3-1 door Frankrijk gewonnen wedstrijd scoorde onder andere Camille Abily die vandaag in de basis begon.

De Franse ploeg onder leiding van Olivier Echouafni kwam sterk uit de startblokken toen diezelfde Abily met een steekpass aanvalster Eugénie Le Sommer wegstuurde. De IJslandse verdediging reageerde echter met een prima tackle.

Waar aanvankelijk werd verwacht dat de Françaises vol op de aanval zouden spelen, bleken de IJslandse vrouwen verdedigend goed opgesteld. Het grote gevaar kwam in de eerste helft vooral van de Franse linksbuiten Sakina Karchaoui die meerdere voorzetten afleverde op haar aanvallers.

IJsland loerde op een snelle uitbraak en zag deze zeldzaamheden fiks afgestopt worden door onder andere Wendie Renard die hiervoor de eerste gele kaart van de wedstrijd ontving. Na een half uur spelen leek Frankrijk een doorbraak te forceren toen Ingibjörg Sigurdardóttir stevig inkwam op Abily, die daarvoor geel kreeg, maar ook de daaropvolgende vrije trap trof geen doel.

De bijna vijfduizend toeschouwers in het stadion bestonden voor het merendeel uit IJslandse supporters. De gehele wedstrijd lieten zij zich van hun beste kant zien en vormden een flinke steun in de rug van hun speelsters. Toen na twee fantastische Viking Claps aanvalster Fridriksdóttir in de derde minuut van de extra tijd in de zestien werd neergehaald, schreeuwde het meegereisde publiek dan ook massaal om een penalty. De Italiaanse scheidsrechter Carina Vitulano wilde hier echter niets van weten.

Na rust kwam Frankrijk even fel uit de startblokken als in de eerste helft en zocht het nadrukkelijk naar de openingstreffer. Toch was het IJsland dat de eerste twee grootste scoringskansen voor haar rekening nam. Een belangrijk wapen hierbij kwam in de vorm van de verre inworpen van Sif Atladóttir.

Behalve een kopbal op de lat van Renard en een naast geschoten vrije trap van Abily wisten de Françaises niet door de IJslandse verdediging te breken, totdat Amandine Henry door invalster Elin Jensen werd neergehaald in het strafschopgebied. Le Sommer nam plaats achter de bal en schoot haar team in de 86e minuut naar een 1-0 overwinning.

Ondanks het verlies maken de  ‘Stelpurnar okkar’ in hun eerste wedstrijd van deze eindronde hun rol als underdog meer dan waar. Oostenrijk en Zwitserland zijn gewaarschuwd, want IJsland is een ploeg om serieus rekening mee te houden.

Tekst: Marjolein van der Veldt
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht IJsland maakt ondanks verlies rol van underdog meer dan waar verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *