Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Voorbeschouwing | Groep D: Engeland – Schotland

Op 19 juli is De Galgenwaard in Utrecht het toneel voor de 25e ontmoeting tussen Engeland en Schotland. Het is tevens de eerste keer dat beide landen tegen elkaar spelen op zo’n groot eindtoernooi. Ze werden wel al zes keer met elkaar geconfronteerd tijdens een kwalificatie.

Engelands’ beste EK prestatie dateert uit 2009, waar zij na een 2-1 winst in de halve finale op het Nederlands vrouwenelftal, in de finale stuitten op de huidige titelhouder Duitsland. Deze wedstrijd verloren ze met 2-6. Voor Schotland is het echter de eerste keer dat ze op een eindtoernooi verschijnen.

Van alle ontmoetingen tussen deze buren won Engeland 21 keer, Schotland twee keer en werd één keer gelijk gespeeld. De twee keren dat Schotland wist te winnen, dateren echter alweer van een tijdje geleden: 1977 en 2011 om precies te zijn. Het gelijkspel was het resultaat van hun laatste ontmoeting, tijdens de Cyprus Women’s Cup in 2013. Het werd toen 4-4. Het doelpuntensaldo tussen beide landen staat met 79 tegen 14 duidelijk in het voordeel van Engeland.

Engelands’ laatste EK optreden in 2013 was dramatisch. Ze werden laatste in hun poule en eindigde als één na laatste op het toernooi. Huidig bondscoach Mark Sampson heeft dan ook wat herstelwerkzaamheden moeten verrichten. En met succes, want in 2015 werden ze derde op het WK. Sampson kiest op internationaal niveau vaak voor verdedigend spel. En dat heeft de ‘Lionesses’ geen windeieren gelegd. Sinds 2014, is het in meer dan 35 wedstrijden, geen enkel team gelukt om meer dan 2 doelpunten te scoren tegen Engeland. Dit succes is met name te danken aan de uitstekende kwaliteiten van keepster Karen Bardsley en de verdedigsters Steph Houghton en Lucy Bronze. Maar ook het middenveld is sterk en veerkrachtig met speelsters als Fara Williams, Jordan Nobs, Jill Scott en Jade Moore.

De openingswedstrijd van dit EK mag Engeland spelen tegen rivaal Schotland. De aanval van debutant Schotland zou Engeland nog wel eens aan het wankelen kunnen brengen. Engeland zal dus op haar hoede moeten zijn. Echter, Schotland moet het doen zonder de doelgerichte Kim Little, die vanwege een blessure is uitgeschakeld. Ondanks deze aderlating beschikt Schotland over aardig wat potentieel. Maar of dit voldoende is om dit jaar voor verrassingen te zorgen is nog maar de vraag. De verwachting is dan ook dat Engeland wederom met de winst naar huis gaat.

Tekst: Judith Williams
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Voorbeschouwing | Groep D: Engeland – Schotland verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *