Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Portugal revancheert zich tegen Schotland

Vanavond zochten Schotland en Portugal op Het Kasteel naar eerherstel. Beide ploegen verloren hun eerste wedstrijd tegen respectievelijk Engeland en Spanje. In Rotterdam werd het sterke positiespel van de Portugezen uiteindelijk met een 1-2 zege beloond.

In de tweede minuut was het direct raak toen Carole Costa aan Portugese zijde een gele kaart ontving voor het neerhalen van Lisa Evans. De daarop volgende vrije trap van Caroline Weir eindigde hard in de muur. De ploeg van Francisco Neto probeerde voetballend onder de Schotse druk uit te komen, maar de fysieke kracht en het zogeheten ‘kick and rush’ voetbal van Schotland bleek de Portugezen in de beginfase te machtig.

Ook in het vervolg van de eerste helft bleven de Schotten de dominerende ploeg. Lange ballen van achteruit leverden het nodige gevaar op voor de Portugese defensie, die zich ternauwernood standhield. Geheel tegen het spelbeeld in kwam Portugal in de 27e minuut op voorsprong. Na een snelle counter via Diana Silva was het uiteindelijk Carolina Mendes die na een fatale verdedigingsfout van Vaila Barsley de 0-1 binnenschoot. Na het doelpunt nam Portugal direct het voortouw en hield het tot het rustsignaal een ruim veldoverwicht.

In de tweede helft zocht Portugese ploeg opnieuw met veel voetballende oplossingen naar een tweede doelpunt. Het positiespel vormde een groot contrast met wat de Schotse ploeg op de mat legde en leverde ook direct een aantal kansen op.

Waar Portugal in het eerste bedrijf tegen de verhoudingen in scoorde, nam Schotland deze eer in de tweede helft voor haar rekening. Via een één-tweetje zocht invaller Erin Cuthbert de ruimte in het Portugese doelgebied en rondde in de 68e minuut strak af in de verre hoek. De Portugezen zaten echter niet bij de pakken neer en namen nog geen vijf minuten na de gelijkmaker revanche. Een doorgekopte bal bereikte de rappe invalster Ana Leite die haar eerste balcontact direct in een doelpunt kon omzetten.

In de 88e minuut kreeg Schotland nog een opgelegde kans via Caroline Weir, maar haar bal spatte op de lat uiteen. De Hongaarse scheidsrechtster Katalin Kulcsár trok vervolgens nog een gele kaart voor de Portugese keepster Patricia Morais wegens tijdrekken en beboette kort daarna Cláudia Neto voor te hard inkomen. De Schotse vrouwen deden er alles aan om nog een doelpunt te forceren, maar uiteindelijk bleek Portugal deze wedstrijd net een maatje te groot en wacht er zo een roemloos einde van hun eerste EK-debuut.

Opstellingen

Schotland: Gemma Fay; Vaila Barsley, Ifeoma Dieke, Rachel McLauchlan (82′ Joanne Love), Kirsty Smith, Rachel Corsie; Lisa Evans, Leanne Crichton, Caroline Weir, Fiona Brown (67′ Hayley Lauder); Lana Clelland (54′ Erin Cuthbert)

Portugal: Patricia Morais; Silvia Rebelo, Carole Costa, Dolores Silva (90+1 Laura Luis), Ana Borges; Amanda da Costa, Tatiana Pinto, Vanessa Marques; Cláudia Neto, Carolina Mendes (70′ Ana Leite), Diana Silva (76′ Suzane Pires)

Wedstrijdverloop

0-1 27′ Carolina Mendes, 1-1 68′ Erin Cuthbert, 1-2 72′ Ana Leite

Tekst en foto: Marjolein van der Veldt

Het bericht Portugal revancheert zich tegen Schotland verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *