Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Nederland door naar kwartfinale

Op roze maandag kleurde Tilburg vandaag Rood Oranje, want in het Willem II stadion moesten de Belgische Red Flames het opnemen tegen de Oranje Leeuwinnen. Dankzij doelpunten van Sherida Spitse, Lieke Martens en Tessa Wullaert eindigde de derby in 1-2 winst voor Nederland.

Een gelijkspel was voor Nederland genoeg om de kwartfinales te bereiken. Onze Zuiderburen zouden dan echter afhankelijk zijn van het resultaat tussen Noorwegen en Denemarken. Zij waren dan ook gebrand op winst. Maar dan zou de afloop voor Nederland weer minder gunstig kunnen zijn. Kortom, er stond een spannende pot op het programma.

Oranje kon rekenen op Lieke Martens die eerder geblesseerd raakte. In de achterhoede waren wel wat wisselingen. Zo kon Stefanie van Gragt ten koste van Mandy van de Berg rekenen op een basisplaats en stond ook Liza van der Most in de basis.

De eerste minuten speelde het spel zich vooral op Nederlandse helft af en oogden de Leeuwinnen wat gespannen. In de vijfde minuut kreeg Shanice van de Sanden de bal mee maar schoot te onnauwkeurig. Daarna ging Nederland aanvallender voetballen. Er volgden nog twee voorzetten van Van de Sanden, maar er stonden geen teamgenoten klaar. In de elfde minuut wederom een voorzet, maar Martens schoot over.

Ondertussen lieten de toeschouwers in het uitverkochte stadion luid en duidelijk van zich horen. Op dit duel van de lage landen waren bijna net zoveel Belgische als Nederlandse fans afgekomen.

Dat de strijd er niet alleen vanaf de tribunes verhit aan toe ging bleek wel in de dertiende minuut toen Maud Coutereels en Anouk Dekker via een kopduel met elkaar in botsing kwamen. Coutereels bleef enige tijd liggen en Dekker ging naar de kleedkamer, maar uiteindelijk konden beiden de wedstrijd hervatten.

In de 26e minuut werd Jackie Groenen neergehaald in het strafschopgebied. Sherida Spitse herhaalde wat zo ook tegen Denemarken deed en zette via een penalty Nederland op 0-1 voorsprong.

Vijf minuten later een vrije trap voor België, maar deze belandde in de Nederlandse defensie. Niet veel later wederom een tevergeefse vrije trap na een overtreding van Dekker die hiervoor geel kreeg. Daarna volgde nog wat kansen voor de Leeuwinnen, maar dit leidde in de eerste helft niet meer tot een doelpunt.

Zo’n vijf minuten na rust een mooie aktie van Martens met een pass naar Miedema, maar wederom kon deze superspits de bal niet richting het net krijgen. Even later geel voor Deloose na een duel met Martens. Nederland kon deze echter niet benutten en zag even later een bal van Janice Cayman rakelings over het doel gaan.

In de 59′ minuut een misser van Sari van Veenendaal waardoor Wullaert uit het niets scoorde en de Belgen weer in het spel bracht door de stand op 1-1 te zetten. Niet veel later werd België wederom gevaarlijk na een overtreding van Van de Donk op Wullaert. Ze kreeg geel maar Nederland kwam goed weg toen de eveneens gegeven vrije trap net niet tussen de doelpalen kwam. De eerder wat stiller geworden Belgische fans lieten weer massaal van zich horen. De strijd was nog niet gestreden.

In de 74e minuut volgde echter een mooie voorzet van Groenen waardoor Martens zelf op het doel afging en Nederland op 1-2 voorsprong zette. Twee minuten voor tijd volgdegeel voor van de Gragt na een overtreding op Coryn, maar de vrije trap ging over. Met niet veel later een redding van Odeurs en in de 90e minuut een kans voor België. En zo werden de laatste minuten in Tilburg zeer spannend. Maar de strijdlust van de Red Flames ten spijt, moesten ze genoegen nemen met nul punten. De Leeuwinnen gingen er met de winst vandoor en kunnen zich gaan opmaken voor de kwartfinale.

 

Opstelling
België: Justien Odeurs (k), Davina Philtjens, Heleen Jaques, Maud Coutereels (45′ Davina Vanmechelen), Tine de Caigny, Elke van Gorp (57′ Jana Coryn), Leonie Onzia (76′ Yana Daniels), Tessa Wullaert, Aline Zeler, Janice Cayman, Laura Deloose

Nederland: Sari van Veenendaal (k), Stefanie van de Gragt, Kika van Es, Anouk Dekker, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse, Vivianne Miedema (86′ Vanity Lewerissa), Danielle van de Donk (74′ Kelly Zeeman), Lieke Martens, Jackie Groenen (80′ Jill Roord), Liza van der Most

Tekst: Judith Williams
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Nederland door naar kwartfinale verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *