Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Voorbeschouwing | Groep A: Noorwegen – Denemarken

Vier jaar na de zinderende halve finale tussen Noorwegen en Denemarken ontmoeten beiden elkaar vanavond in Stadion de Adelaarshorst in Deventer.

De vorige keer dat ze tegenover elkaar stonden was tijdens de gedenkwaardige halve finale van het EK  in Norrkoping in 2013. Denemarken bereikte deze halve finale via een penaltyreeks tegen Frankrijk. Hier trof zij Noorwegen. Al na drie minuten wist Noorwegen de stand op 1-0 te brengen. Maar toen viel drie minuten voor het eind de gelijkmaker via een goal van de Deense Mariann Gajhede Knudsen en werd ook de halve finale uiteindelijk beslist via penalty’s. Ditmaal trok Denemarken aan het kortste eind. Dat was overigens niet de eerste keer. Want ook in 1991 en 1993 speelden deze Scandinavische buren een halve finale tegen elkaar en beide keren won Noorwegen. Eén keer nipt met 1-0 en één keer ook weer via penalty’s.

Inclusief de vriendschappelijke wedstrijden, hebben Noorwegen en Denemarken elkaar 43 keer ontmoet. Hiervan won Noorwegen negentien keer en Denemarken elf keer. Noorwegen leidt het scorebord met 85 tegen 54 goals. Ook in hun laatste ontmoeting tijdens de Algarve cup in 2015 won Noorwegen met 5-2.

De aanstelling van de coach Martin Sjögren in december vorige jaar, viel tegelijk met het afscheid van een aantal topspeelsters. Zo vlak voor het EK een aderlating voor het Noorse team. Desondanks heeft Sjögren nog aardig wat talent tot zijn beschikking. Met name voor de 22-jarige aanvalster Ada Hegerberg en de eveneens 22-jarige Caroline Graham Hansen moet worden gevreesd. Maar ook Guro Reiter mag niet worden onderschat.

Aan de andere kant, Hegerberger mag dan de Award voor UEFA Best Women’s player in Europa op zak hebben, maar deze speelster van Olympique Lyonnais staat tegenover een ijzersterke Deense verdediging. In de hele kwalificatiereeks werd slechts één goal geïncasseerd.

De resultaten in de huidige groep zijn wisselend. Noorwegen verloor zowel van Nederland als van België en staat daarmee onderaan in groep A. Denemarken staat met één keer winst en één keer verlies op de derde plek. Het beloofd dus een interessante wedstrijd te worden tussen beide landen, maar gezien het verloop van het huidige toernooi, lijkt Denemarken net iets betere kaarten te hebben.

Tekst: Judith Williams
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Voorbeschouwing | Groep A: Noorwegen – Denemarken verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *