Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Voorbeschouwing | Groep C: Zwitserland – Frankrijk

Om 20.45 uur staan in het Rat Verlegh stadion (Breda) Zwitserland en Frankrijk tegenover elkaar voor een plek in de kwartfinale. De Swiss staan op de derde plaats met drie punten en het enige wat vanavond telt is winst. Een gelijkspel zou nog kunnen, maar dan is het erg afhankelijk van de andere wedstrijd. Die gaat tussen IJsland en Oostenrijk dat op hetzelfde tijdstip wordt gespeeld op Het Kasteel in Rotterdam.

Zwitserland verloor zeer verrassend haar eerste poulewedstrijd met 1-0 van Oostenrijk waarin Rahel Kiwic zelfs tegen een rode kaart aanliep. Ondanks dat waren er mogelijkheden om een punt uit het vuur te slepen, maar dat gebeurde niet. De debutant op het EK moest dan maar een historische overwinning op IJsland pakken. Die wedstrijd begon niet goed maar via Lara Dickenmann (VfL Wolfsburg) en Ramona Bachmann (Chelsea) werden de eerste drie punten toch gepakt. Dit duel was gelijk goed om het zelfvertrouwen op te krikken richting Frankrijk. Tegenover de Zwitserse bond vertelt bondscoach Voss-Tecklenburg dat alleen de winst telt. “Het feit dat we tegen IJsland het tij hebben kunnen keren moet ons nieuwe krachten geven.” Interessant detail, de Duitse Martina Voss-Tecklenburg is pas de tweede vrouwelijke bondscoach van Zwitersland, ze volgde in 2012 Béatrice von Siebenthal op.

De eerste keer dat beide landen elkaar tegen kwamen op een EK was in 1983, beide keren werd het een gelijkspel (1-1 en 0-0). In totaal troffen de landen elkaar twintig keer waarvan Frankrijk twaalf duels wist te winnen en Zwitserland er vier. Beide teams weten goed bij elkaar te scoren, Zwitserland trof 22 keer doel en Frankrijk 39 keer.

Frankrijk won afgelopen jaar de She Believes Cup, een vier landentoernooi georganiseerd door de Verenigde Staten aangevuld met Duitsland en Engeland. In de finale wonnen de Fransen met 0-3 van de VS. Ze waren daarnaast ook nog actief op de Olympische Spelen van 2016, maar gingen daar in de kwartfinale onderuit tegen Canada.

Het is algemeen bekend dat de Olympique Lyonnais hofleverancier is van de sterke Franse selectie, echter komt het potentieel nu nog niet naar boven. IJsland wist met een sterke verdediging en kort dekken de Fransen lang tegen te houden, maar een discutabele penalty zorgde voor de nodige opluchting. In de tweede poulewedstrijd ging het ook zeer moeizaam tegen Oostenrijk dat zeer verrassend op voorsprong kwam via Lisa Marie Makas. Na rust herstelden de Fransen zich, maar de trekker overhalen kostte nog heel veel moeite. Om die reden alleen al maken de Zwitsers kans om de winst te pakken. Of weet bondscoach Olivier Echouafni de basiself zo te motiveren dat ze het niveau aan weten te tikken van de She Believes Cup?

Tekst: Lindsay de Swart
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Voorbeschouwing | Groep C: Zwitserland – Frankrijk verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *