Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Joëlle Smits: “Ik wil heel graag naar het buitenland.”

Joëlle Smits (17) uit Rosmalen speelt aankomend seizoen in de Eredivisie voor FC Twente. Haar hele leven staat in het teken van voetbal. Ze wil uiteindelijk graag in het A-team van het Nederlands elftal terecht komen. Met haar huidige plaats in het Nederlands elftal onder de 19 jaar is ze goed op weg haar doelstelling te halen.

Joëlle woont in Hintham en begon op haar zesde te voetballen bij OJC Rosmalen en dat bleef ze doen tot haar veertiende. Vervolgens gaat haar carrière als een trein. Ze komt terecht bij Brabant United, een gezamenlijke jeugdopleiding van RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Na een jaar verlaat ze deze opleidingsplaats weer en stroomt door naar CTO Eindhoven. Dit is een opleidingscentrum van de KNVB waar ze in het vrouwenteam van 15- tot en met 18-jarige terecht komt. Twee jaar heeft ze daar getraind en gespeeld als FC Twente haar in het vizier krijgt en Joëlle sinds 1 juli haar carrière in Enschede voortzet.

Voetbal en school

Joëlle “Ik zit op Havo 5 en ben nu geslaagd voor een aantal vakken. De rest van mijn examenvakken doe ik komend schooljaar. Omdat ik veel sport, mag ik de examens over twee school jaren verdelen. Dat extra jaar komt goed uit, want ik weet helemaal nog niet wat voor vervolg opleiding ik wil gaan doen. Ik train vijf keer per week met het eredivisie-elftal van FC Twente en op vrijdagavond spelen we de wedstrijden. Samen met twee teamgenoten woon ik in een appartement in Enschede. Die woonruimte heeft FC Twente voor ons geregeld. Ik speel sinds kort in het Nederlands elftal onder de 19 jaar en hoop over een paar jaar door te mogen stromen naar het A-team van het Nederlands elftal. De jongste in dat team is nu 20, dus dat gaat nog wel even duren. Dat ik in het Nederlands elftal mag spelen, is voor mij een beloning voor het harde werken.”

67 doelpunten

De UEFA noemt haar hun oranje heldin. Ze scoorde afgelopen seizoen twaalf doelpunten in Oranje onder de 17 jaar. In totaal maakte ze het afgelopen seizoen 67 doelpunten. Haar nieuwe hoofdtrainer bij FC Twente, Tommy Stroot, vindt haar een technisch vaardige speelster, die makkelijk scoort. Doelpunten maken en winnen, daar doe je het tenslotte voor.

Op dit moment loopt de selectieprocedure voor het Nederlands elftal -19 jaar voor het EK vrouwenvoetbal, dat van 8 tot en met 22 augustus gehouden wordt in Noord Ierland. Joëlle hoopt dat ze geselecteerd wordt. Joëlle “Ik vind het keileuk om te mogen voetballen in het buitenland. Zo heb ik al eens een trainingsweek in La Manga in Spanje mee mogen maken. Daar speelde we dan een oefenwedstrijd tegen een buitenlandse club.

Met het CTO-team hebben we eens zelf geld ingezameld om op trainingskamp te kunnen naar Hongarije, waar we vervolgens een oefen wedstrijd tegen Ferencvárosi gespeeld hebben. Hier doen we veel ervaring mee op. Ik heb nog geen idee hoe lang ik doorga met voetballen. Voorlopig wil ik niets anders, ik heb ook geen andere hobby’s. Misschien wil ik in de toekomst wel bij een buitenlands team gaan spelen. Er komt ook in Nederland steeds meer aandacht voor het vrouwenvoetbal. Nederland telt momenteel negen eredivisie vrouwenteams. We hopen dat sponsoren ook zien dat vrouwenvoetbal in de lift zit.”

Trainingsstage

Alvorens Joëlle bij FC Twente haar contract mocht ondertekenen, heeft ze daar een trainingsstage doorlopen. Ze hield daar een goed gevoel aan over en ook met de trainers, de andere meiden en de staf klikte het. Ze heeft de overstap naar Enschede durven nemen. “Je moet er iets voor over hebben om op een hoger nivo te kunnen spelen.”

Ouders

De vader en moeder van Joëlle staan helemaal achter de keuze van hun dochter. Toine Smits “ik vind het super leuk dat ze zo goed presteert en probeer haar zo goed als mogelijk te volgen en zo veel mogelijk wedstrijden bij te wonen. Wij steunen haar en hopen dat ze ervan geniet en er veel plezier aan beleeft. Ze moet er wel veel voor over hebben, zoals aangepaste voeding, niet gaan stappen en geen alcohol drinken en zorgen dat ze altijd fit is en een goede conditie heeft. Ze moeten vijftig weken per jaar aan de bak. Dat moet ze wel leuk blijven vinden anders hou je zoiets niet vol.”

Tekst: Janenjanmedia.nl

Het bericht Joëlle Smits: “Ik wil heel graag naar het buitenland.” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *