Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Oranje maakt hoge verwachtingen meer dan waar


29 juli was het er op of er onder voor de Oranje Leeuwinnen. In een uitverkocht stadion De Vijverberg in Doetinchem moesten zij het in de kwartfinale opnemen tegen Zweden. De plek in de halve finale werd echter zekergesteld door doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Beide ploegen stonden al vaker tegenover elkaar. Ze wisten dus wat hen te wachten stond en gingen er vol in. Dit resulteerde in eerste instantie in redelijk gelijk spel over en weer, maar leidde uiteindelijk tot iets meer balbezit voor Oranje in de eerste fase van de wedstrijd.

Na bijna een kwartier spelen werd Lieke Martens neergehaald, waaruit een vrije trap volgde. Sherida Spitse schoot echter over. Niet veel later volgde een corner voor Nederland die er ook net niet in wilde. In de 24e minuut een kans voor Zweden via een corner. Ook deze ging over. Daarna volgden opnieuw twee tevergeefse kansen voor Nederland.

Zweden hield de achterhoede aardig dicht waardoor er weinig ruimte voor Nederland lag. Bovendien werd Miedema regelmatig geblokt door meerdere Zweedse speelsters. In het eerste half uur werden zo weinig kansen gecreëerd en was geen van beide ploegen echt dominant.

Totdat Martens even later mocht aanleggen op randje strafschopgebied na een overtreding van Jessica Samuelsson op Miedema. De voormalig speelster van het Zweedse FC Rosengård deed wat ze moest doen en bracht Nederland op een 1-0 voorsprong.

Vijf minuten voor rust maakte Stina Blackstenius nog bijna de gelijkmaker, waarna even later Stefanie van der Gragt geblesseerd naar de kant moest. Oranje moest derhalve even met tien speelsters verder. Van der Gragt, die pas net weer een basisplaats terug heeft na een langdurige blessure, kon even later weliswaar weer het veld op, maar werd in de rust toch gewisseld voor Mandy van de Berg.

Uiteindelijk gingen de Leeuwinnen met een minieme voorsprong de rust in, maar kwamen ze in de eerste helft niet echt in de problemen.

Na de rust zette Nederland gelijk druk, maar ook Zweden wilde scoren. Niet veel later volgde dan ook een aantal kansen voor de ploeg van Pia Sundhage, maar deze leverden niets op. Zweden werd in de tweede helft duidelijk gevaarlijker waardoor Nederland moest oppassen.

In de 61e minuut een mooie voorzet van Jackie Groenen naar Martens die vervolgens naar Miedema passte. De bal ging echter net over. Maar in de 64e minuut was het dan toch raak na een uitstekende pass van Martens op Van de Sanden. Zij ging echter niet zelf, maar passte naar Miedema die hiermee haar eerste goal dit toernooi kon binnenschieten. Nederland kwam zo op een prettige 2-0 voorsprong, ondertussen aangemoedigd door een uitzinnige Oranje menigte op de tribune.

In de 73e minuut werd het nog bijna 3-0, maar Miedema schoot rakelings naast. Even leek het er op dat Lotta Schelin de 2-1 maakte, maar dit bleek een buitenspel doelpunt. En zo werd de slotfase buitengewoon spannend. Uiteindelijk wisten de Leeuwinnen echter stand te houden. Nederland won verdiend met 2-0.

Na een zinderende kwartfinale mag Sarina Wiegman zich dus gaan voorbereiden op de halve finale op 3 augustus in Enschede.

 

Opstelling:
Nederland: Sari van Veenendaal (k), Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt (45′ Mandy van den Berg), Kika van Es, Anouk Dekker, Shanice van de Sanden (75′ Renate , Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk, Lieke Martens (87′ Lineth Beerensteyn), Jackie Groenen

Zweden: Hedvig Lindahl (k), Jonna Andersson (81′ Mimmi Larsson), Linda Sembrant, Nilla Fischer, Lisa Dahlkvist, Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Jessica Samuelsson, Caroline Seger, Fridolina Rolfö (73′ Hanna Folkesson)

Tekst: Judith Williams
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Oranje maakt hoge verwachtingen meer dan waar verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *