Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Voorbeschouwing | Kwartfinale: Nederland- Zweden

De eerste kwartfinale van het EK wordt gespeeld om 18.00 uur in stadion de Vijverberg te Doetinchem. In deze kwartfinale mogen Nederland (winnaar groep A) en Zweden (tweede in groep B) het tegen elkaar opnemen. Nederland heeft tot nu al haar wedstrijden gewonnen terwijl de Zweedse equipe naar de kwartfinale is gekomen met slechts één overwinning op zak.

Nederland en Zweden stonden al 24 keer eerder tegenover elkaar. Misschien onverwacht, maar Oranje won het merendeel van deze ontmoetingen: elf keer. Zweden pakt acht keer de winst en de ploegen speelden vijf keer gelijk. Ondanks dat de geschiedenis in het voordeel van Nederland is, levert de Zweedse ploeg duidelijk meer scorend vermogen: 48 tegenover 45 voor Oranje.

Lieke Martens is één van de speelsters van Nederland die verantwoordelijk is het voor succesvol verlopen van dit EK. Martens speelde afgelopen seizoen voor FC Rosengård (Zweden), waar zij in elke wedstrijd (elf in totaal) in de basis stond en zeven keer tot scoren kwam. Na de zomer zal zij te bewonderen zijn het in shirt van Barcelona, de vleugelspeelster maakte namelijk tijdens het EK haar droomtransfer bekend. Martens debuteerde in 2011 tegen China in Oranje en speelde tot dusver 77 interlands waarin zij 31 keer tot scoren kwam. Volgens velen zit zij momenteel in een goede flow, ze speelt menig tegenstanders voorbij wanneer zij aan de bal is. Voor Martens wordt het ook nog een beladen wedstrijd want zij komt veel van haar oude teamgenoten tegen waarmee zij in Zweden speelde.

Caroline Seger speelt momenteel bij Olympique Lyonnais. De 32-jarige middenvelder is één van de vaste krachten binnen het Zweedse team. Met haar club won ze afgelopen jaar de ‘treble’ en heeft ze vervolgens voor de andere clubs waar zij gespeeld heeft vaak de landstitel gepakt. Ze weet dus onderhand wel wat winnen is. Met Zweden hoopt zij deze lijn voort te zetten. De aanvoerder van de Zweedse ploeg is nog nooit verder gekomen op het EK dan een halve finaleplek. Zij zal haar team goed moeten aansporen om tegen Nederland hun beste spel te spelen willen zij dit EK überhaupt de halve finale halen.

Nederland heeft al haar wedstrijden gewonnen in de groepsfase en is dus overtuigend door naar de kwartfinales. Zweden daarentegen speelde gelijk tegen huidige Europees kampioen Duitsland, won van Rusland en verloor zelfs van Italië. Zweden is nog niet constant in het spel dat ze willen spelen, maar dat betekent niet dat ze niet gevaarlijk zijn. Ze hebben een zeer sterke verdediging en hun voorhoede speelsters zijn een klasse apart. Het wordt een hele klus voor Nederland om er met de winst ervandoor te gaan, maar met een enthousiast thuispubliek en de kwaliteiten van Nederland is niets onmogelijk.

Tekst: Lindsay de Swart
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Voorbeschouwing | Kwartfinale: Nederland- Zweden verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *