Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Van den Berg: “Daar heb ik geen band voor nodig”

De Oranjetrein dendert nog even door. Na de 2-0 overwinning op Zweden gisteravond mogen de Leeuwinnen zich gaan opmaken voor de halve finale. Samen met aanvoerster Mandy van de Berg blikte vrouwenvoetbalnieuws.nl terug op de wedstrijd van gisteren en wordt al kort vooruit gekeken naar 3 augustus.

Van den Berg is logischerwijs in een uitgelaten stemming na afloop van de wedstrijd. “Het is echt fantastisch dat we de winst hebben gepakt en in de halve finale staan. De sfeer en de ambiance waren geweldig. Weer een wedstrijd om nooit te vergeten.” Net als vorige keer begon de aanvoerster niet in de basis. “Dat was natuurlijk teleurstellend, want net als al die meiden wil ik ook graag spelen.” In de tweede helft kwam ze er wel in, ten koste van de eerder in de wedstrijd geblesseerd geraakte Stefanie van de Gragt. Dat bracht echter geen extra druk met zich mee. “Laat ik vooropstellen dat ik het het allerbelangrijkste vind dat het goed gaat met Stefanie. Gezondheid staat op nummer één, maar de druk werd voor mij niet hoger toen ik er in kwam. Ik heb altijd in mezelf geloofd. Ik ken mijn kwaliteiten en ik weet wat ik kan. Ook het team weet dat. Dus toen ik erin kwam, wist ik wat er van mij werd verwacht. Ik deed wat ik altijd doe: de rust achterin terugbrengen en het team aansturen vanuit de achterste lijn.”

Wat opviel was dat ze niet de aanvoerdersband kreeg toen ze het veld in kwam. Dat vond Van de Berg echter niet meer dan logisch. “Dat zijn gewoon afspraken die we in het team hebben gemaakt. Degene die start met de band, houdt deze de hele wedstrijd. En uiteindelijk weten zowel ik als het team waarom ik aanvoerder ben. Daar heb ik geen band voor nodig.”

De winst op Zweden was overigens geen gelopen race, weet ook de verdedigster.  “Zweden speelde zoals verwacht veel lange ballen. Ze waren opportunistisch maar ook slordig. Ik vond dat ze geforceerd speelden en daarmee waren ze voorspelbaar en dus goed te verdedigen. Natuurlijk hadden we ook moeilijke momenten. Zeker toen we met vijf à zes man in de voorste linie stonden. Maar ik vind het vooral goed dat we het hebben weten vast te houden. Daar ligt denk ik ook onze kracht. In het aan de bal zijn en dingen weten te creëren. En dat lukt misschien niet altijd, maar vandaag waren we wel de bovenliggende partij.”

En dat betekent dat Nederland donderdag aanstaande de halve finale mag spelen in Enschede. De vraag is alleen nog tegen wie. Ook voor Van de Berg is dit gissen. “Engeland speelt een goed toernooi, Frankrijk komt nog niet helemaal uit de verf. Tegelijkertijd moeten we Frankrijk niet onderschatten. Het is gewoon een hele goede ploeg. Het is dus lastig aan te geven wie er gaat winnen. Het levert in ieder geval een mooi affiche op.”

Mogen we als Nederland dan misschien al gaan dromen van de finale? “Nou laten we er in ieder geval op hopen!”, lacht Van de Berg. “Maar we gaan ons nu eerst voorbereiden op de halve finale.”

Tekst: Judith Williams
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Van den Berg: “Daar heb ik geen band voor nodig” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *