Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Nederland in de finale!

De Oranjeleeuwinnen tegen de Lionesses. Dat was het affiche vanavond waar bijna 30.000 toeschouwers op afkwamen in het FC Twente Stadion. Het was een alles of niets wedstrijd, want winst betekende een ticket naar de finale.

Uiteindelijk sleepte Nederland dit felbegeerde ticket in de wacht na een zinderende wedstrijd die eindigde in 3-0 na doelpunten van Vivianne Miedema, Danielle van de Donk en Lieke Martens.

In het EK van 2009 stonden beide ploegen al tegenover elkaar in de halve finale. Engeland won toen na verlenging nipt met 2-1. Zou Nederland in staat zijn er dit keer met de winst van door te gaan?

De opening was er gelijk een met kansen over en weer, maar geen van beide ploegen maakte het af. Het overweldigende oranjegeluid vanaf de tribune ten spijt, werd vooralsnog slordig gespeeld.

Al snel bleek dat het geen vriendelijke wedstrijd zou worden. Zo liepen Desiree van Lunteren en Millie Bright in het eerste kwartier al een gele kaart op.

Even later volgde een mooie kans voor Nederland. Shanice van de Sanden legde de bal echter niet nauwkeurig genoeg voor. Maar in de 22e minuut deed Jackie Groenen dat wel en kon Vivianne Miedeman de 1-0 binnenkoppen. De Lionesses gingen daarop gelijk in de tegenaanval, maar deden dat vooralsnog zonder succes. De ploeg van Sarina Wiegman ging na een uiterst spannende eerste helft dan ook met een kleine voorspong de rust in.

In de tweede helft kwamen eerst wat schoten van Engeland op doel, maar deze waren kinderspel voor Sari van Veenendaal. Zo’n vijf minuten na rust gaf Groenen – die een uitstekende wedstrijd speelde – een pass op Van de Sande. Het lukte echter niet de bal tussen de palen te krijgen. Niet veel later probeerde Groenen het zelf, via een afstandsschot. Maar deze ging over.

De Engelsen gaven echter niet op.  Jodie Taylor kreeg een kans maar stond net buitenspel. Vervolgens maakte Ellen White bijna een doelpunt maar weer wist Van Veendendaal dit te voorkomen.  En zo werd ook de tweede helft zeer spannend.

Maar in de 62e minuut maakte de Engelse verdediging een cruciale fout door de bal terug te spelen op keepster Siobhan Chamberlain. Danielle van de Donk zag dit echter aankomen en wist de bal in het net te schieten. Daarmee bracht ze Nederland op 2-0 en met een half been in de finale.

De ploeg van Mark Sampson gaf echter niet op en bleef fel spelen. Van Veendendaal bleek echter niet te passeren. Tegelijkertijd bleven de Leeuwinnen jagen op doelpunt nummer drie. In de laatste fase van de wedstrijd zat iedereen in het stadion dan ook op het puntje van zijn stoel.

Na 92 minuten kon het publiek echter opgelucht ademhalen, want vlak voor het eind schoot Lieke Martens de 3-0. Nederland staat in de finale!

Opstelling:
Nederland: Sari van Veenendaal (k), Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt (70′ Kelly Zeeman), Kika van Es, Anouk Dekker, Shanice van de Sanden (89′ Renate Jansen), Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk (91′ Jill Roord), Lieke Martens, Jackie Groenen

Engeland: Siobhan Chamerlain (k), Lucia Bronze, Demi Stokes, Steph Houghton, Jordan Nobbs, Jodie Taylor, Fara Williams (67′ Toni Duggan), Jade Moore (76′ Karen Carney), Millie Bright, Ellen White, Francesca Kirby

Tekst: Judith Williams
Foto: Nienke van der Tak

 

Het bericht Nederland in de finale! verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *