Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Voorbeschouwing | Halve finale: Denemarken – Oostenrijk

De eerste halve finale van het EK wordt om 18.00 gespeeld in het Rat Verlegh stadion in Breda. Het is de halve finale van de twee stuntteams, Denemarken en Oostenrijk. Denemarken versloeg zesvoudig (!) Europees kampioen Duitsland in een zinderde kwartfinale. Oostenrijk speelde haar kwartfinale tegen Spanje, de ontknoping van dit duel viel pas na een strafschoppenserie.

Denemarken en Oostenrijk stonden nog maar twee keer eerder tegenover elkaar in een officiële wedstrijd. Beide landen wonnen één keer. De laatste keer dat ze elkaar tegen kwamen was tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in juli, Oostenrijk won toen met 4-2. Het land verloor dit EK overigens nog geen wedstrijd, er werd alleen gelijkgespeeld tegen Frankrijk. Oostenrijk is hierdoor als verrassende groepswinnaar doorgegaan naar de kwartfinales. Denemarken daarentegen stapte wél één keer van het veld als verliezer, er werd met 1-0 verloren van Nederland. Hierdoor werden zij tweede in de groep.

Katrine Veje is dit toernooi één van de uitblinkers in het Deense team. De 26-jarige middenveldster speelt momenteel bij HSC Montpellier (Frankrijk) en werd tweede in de competitie. Ze heeft al meer dan honderd interlands achter haar naam staan en is dus één van de vaste krachten van het Deense team. Ze is aanvallend heel sterk, maar weet ook goed mee te verdedigen. Samen met de rest van haar Deense teamgenoten zijn ze heel gevaarlijk voorin en solide achterin. Oostenrijk zal het lastig gaan krijgen.

Nina Burger is één van de speelsters van Oostenrijk om in de gaten te houden. Zij speelt momenteel voor SC Sand in de Duitse Bundesliga. De 29-jarige spits is ‘all-time’ topscoorder voor Oostenrijk met 46 doelpunten. Kracht van Oostenrijk is ook dat zij niet op één speelster hoeven te rekenen voor de doelpunten. In de kwalificatie hebben maar liefst negen verschillende speelsters minimaal één doelpunt gemaakt.

De wedstrijd tussen Denemarken en Oostenrijk gaat geschiedenis schrijven want de laatste keer dat een debutant op het EK de halve finale bereikte was in 2009, dat was destijds Nederland. Echter nog nooit eerder bereikte een debutant de finale. Voor Denemarken wordt dit de zesde halve finale, alle vorige vijf halve finales wisten zij niet te winnen. De laatste keer dat beide teams tegenover elkaar stonden werd het een doelpuntrijk duel, hopelijk krijgen we daarvan vanavond een herhaling.

Tekst: Lindsay de Swart
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Voorbeschouwing | Halve finale: Denemarken – Oostenrijk verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *