Oranje Europees Kampioen!!


Vanavond schreven de Oranjeleeuwinnen geschiedenis. In een uitverkocht Twente Stadion speelden ze voor het eerst in de historie een Europese finale. In een tot dan toe ongeslagen toernooi restte nog één hobbel: Denemarken.

De ploeg van Nils Nielsen liet echter zien net als Nederland terecht in de finale te staan. Uiteindelijk mocht Nederland na een zinderende wedstrijd de beker in ontvangst nemen en zich Europees Kampioen noemen. Doelpuntenmakers waren Nadia Nadim, Vivianne Miedema (2), Lieke Martens, Pernille Harder en Sherida Spitse

De spectaculaire finale begon al bij de ‘closing ceremonie’ waarbij aan de hand van de vlaggen van de deelnemende landen het verloop van het toernooi werd getoond. Daarna hield EK ambassafeur Pierre van Hooijdonk de beker omhoog en kon de wedstrijd beginnen.

Na  het startsignaal zette Nederland meteen de druk erop, maar na vijf minuten wist Denemarken uit te breken. In strafschopgebied volgde een overtreding van Kika van Es met een penalty tot gevolg. Deze werd door Nadia Nadim keurig ingeschoten, waardoor Nederland  al gelijk op een 0-1 achterstand kwam.

Maar de leeuwinnen lieten dit niet op zich zitten. Na een keurig opgezette aanval gaf Shanice van de Sanden de bal voor op Vivianne Miedema en zij scoorde de 1-1. En daarmee werd al in de openingsfase de toon gezet.

Na ongeveer een kwartier spelen volgde een mooie kans voor Lieke Martens na wederom een voorzet van Van de Sanden, maar Martens kon deze net niet verzilveren. Ook Denemarken ging weer in de aanval. Het was duidelijk dat geen van beide teams van plan was de overwinning cadeau te geven.

In de 28e minuut trok Nederland vooralsnog aan het langste eind: Lieke Martens schoot de 2-1 binnen. Niet veel later kwam een fout van Sari van Veenendaal Nederland bijna duur te staan, maar de Leeuwinnen kwamen met de schrik vrij.

Oranje opende direct de tegenaanval maar wist niet te scoren. Pernille Harder wist dit in de counter echter wel te doen, nadat de verdediging van Nederland te ver was uitgekomen. Na ruim een half uur spelen kwam de stand op het scorebord daarmee op 2-2. Na een zeer spannende eerste helft was dit tevens de stand waarmee beide ploegen de rust in gingen.

Gelijk na rust wist Van Veenendaal te voorkomen dat werd gescoord vanuit een corner. De daarop volgende counter van Nederland leidde tot niets. In de 50e minuut werd Danielle van de Donk neergehaald net voor strafschopgebied. Sherida Spitse zette de stand vervolgens op 3-2 via een trap. Niet veel later probeerde Van Es het van een afstand maar schoot net naast.

In de 62e minuut kwamen de Denen met de schrik vrij nadat Miedema de bal bijna kon inkoppen. Niet veel later belandde een schot Katrine Veje tegen de lat. De bijna 30.000 toeschouwers waren dus niet voor niets gekomen en kreeg een waar spektakel voorgeschoteld met kansen over en weer.

In de 70e minuut volgde een afstandsschot van Jackie Groenen, maar deze ging net over. De wedstrijd werd in deze fase nog fysieker met enkele vrije trappen over en weer tot gevolg. Zo maakte Stefanie van der Gragt een overtreding op Harder. Van Veenendaal wist echter te voorkomen dat de vrije trap er in ging. Daarna volgden nog enkele vrije trappen voor de Denen.

De corner van de Denen in de 84e minuut ging er niet in, maar werd gevolgd door een schot op doel van Sanne Troelsgaard. Deze ging net naast. En zo braken er nog vijf zeer spannende minuten aan voor de Leeuwinnen. Het publiek stond echter pal achter hen en moedigde Oranje via een staande ovatie aan. In de 89e minuut wist Miedema het publiek te belonen door de bal snoeihard in het net te schieten.

Nederland won in een uitzinnig stadion de finale met 4-2 en mag zich zelf Europees kampioen noemen.

Opstelling:
Nederland: Sari van Veenendaal (k), Desiree van Lunteren (57′ Dominique Janssen) Stefanie van der Gragt, Kika van Es (90′ Mandy van den Berg), Anouk Dekker, Shanice van de Sanden (89′ Renate Jansen), Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk, Lieke Martens, Jackie Groenen

Denemarken: Stina Lykke Petersen (k), Maja Kildemoes (61′ Frederikke Thørgersen), Simone Boye Sørensen (77′ Linne Røddik), Sanne Troelsgaard, Theresa Nielsen, Nadia Nadim, Pernille Harder, Katrine Veje, Stine Larsen, Sofie Junge Pedersen (83′ Maria Christensen), Cecilie Sandvej

Tekst: Judith Williams
Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Oranje Europees Kampioen!! verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.


Formule1 Volg het FIFA ULTIMATETEAM op INSTAGRAM! En win een WEDSTRIJDSHIRT VAN JE CLUPPIE!! Formule1

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!