Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

De drie voetballende zusje van Ajax talenten

Ajax herbergt veel talenten, die in veel gevallen ook het eerste elftal halen. Voetballers die vaak al jaren bij Ajax spelen, alles laten voor het uiteindelijke doel en daarbij de volledige steun krijgen van hun familie. Maar bij de families van Matthijs de Ligt, Giovanni de la Vega en Jurgen Ekkelenkamp is er meer dan alleen De Toekomst.

Deze drie talenten hebben namelijk allemaal een jongere zus, alle drie zitten zij ook op voetbal, alle drie spelen ze bij het in vrouwenvoetbal hoog aangeschreven SC Buitenveldert en alle drie hebben ze hetzelfde doel: Ajax halen. Ajax Showtime sprak met Fleur de Ligt (15), Tamara de la Vega (14) en Kristel Ekkelenkamp (14) over onder meer beroemde broers, Ajax, vrouwenvoetbal en het EK.

Het drietal was er al vroeg bij wat betreft voetbal. Waar De Ligt vanaf haar achtste bij FC Abcoude in een jongensteam ging spelen, begonnen De la Vega en Ekkelenkamp op hun zevende bij respectievelijk RAP en ASC Waterwijk. Allemaal speelden ze weleens in een elftal met jongens en allemaal stonden ze in het veld al regelmatig tegenover jongens. De Ligt als nummer tien, De la Vega als centrale verdedigster en Ekkelenkamp ook als middenveldster. De Ligt begint aan haar derde seizoen bij Buitenveldert, de andere twee aan hun tweede seizoen. De laatste twee zijn tevens vriendinnen en spelen bij elkaar in het team.

We hebben begrepen dat het doel is om de Ajax Vrouwen te halen?

De Ligt: ‘Absoluut! Amsterdam is natuurlijk de stad waar ik ben geboren en daardoor is Ajax de club waar ik voor ben. Maar daarnaast zou ik het extra graag willen, omdat mijn broer er ook al speelt en het leuk is om er als zusje net als hem ook te spelen.’
De la Vega: ‘Ik wil ieder seizoen proberen om de selectie te halen, die op zondag in de jongenscompetitie speelt. Het afgelopen seizoen werd ik na een half jaar doorgeschoven naar die selectie en daar blijf ik in spelen. Ik hoop inderdaad zo hoog mogelijk te gaan voetballen, met Ajax als doel.’
Ekkelenkamp: ‘Dat klopt. Omdat Ajax mijn favoriete club is en dat het hoogste niveau is in Nederland.’

Waarom zijn jullie precies begonnen met voetballen?

De Ligt: ‘Vroeger wilde ik altijd op hockey, omdat ik graag samen met vriendinnen in een team wilde spelen. Bij de loting om te worden toegelaten werd echter gekeken of je broers of zussen had die al op hockey zaten. Dat was bij mijn vriendinnen wel het geval, bij mij niet. Mijn twee broers voetbalden en na school deed ik weleens met ze mee in de tuin. Dat vond ik erg leuk en ik kon al snel een aardig balletje trappen. Ik heb toen besloten om op voetbal te gaan en daar heb ik totaal geen spijt van.’

Ekkelenkamp: ‘Mijn broer en zus zaten al op voetbal en ik ging vaak bij hun wedstrijden kijken. Het leek me toen leuk om het ook te doen.’
De la Vega: ‘Ik wilde al heel lang op voetbal, maar mijn vader wilde dat ik eerst andere sporten ging proberen. Toch ben ik gaan voetballen toen ik zes was, eerst nog in combinatie met turnen en dansen.’

Jij hebt er als voetbalster verstand van: wat vind je van jouw broer als voetballer?

De Ligt: ‘Hij is heel volwassen in zijn spel, fysiek sterk, hij heeft een goede trap en pass met links en rechts. Hij ziet het spelletje goed, voornamelijk in verdedigend opzicht. Hij moet in mijn ogen nog werken aan zijn startsnelheid en wendbaarheid, maar daar werkt hij al hard aan. Als ik kan, ga ik kijken naar de thuiswedstrijden. En ik ben ook naar PSV – Ajax en de finale in Stockholm geweest. We hebben het thuis natuurlijk veel over voetbal, vooral na een wedstrijd van Ajax. Maar ook als we een Champions League-wedstrijd kijken of over hoe knap het is van de Leeuwinnen dat ze zich zo goed hebben kunnen presenteren op het EK.’

De la Vega: ‘Giovanni is heel technisch, maar hij kan niet tegen zijn verlies, haha. We praten dagelijks over voetbal en ik sta best wel vaak langs de lijn. Ik ga vaak mee als ik zelf niet hoef te voetballen of als mijn wedstrijd al is afgelopen.’

Ekkelenkamp: ‘Jurgen heeft een goed overzicht, goede loopacties, dieptepasses en hij kan goed koppen. Zijn zwakke punt is dat hij verlegen is. Thuis hebben we het over transfers en met het hele gezin doen we mee aan Voetbalmanager, waar je elf spelers uit de Eredivisie kiest en dan het hele seizoen punten scoort. Als ik zelf geen wedstrijd heb, ga ik bij Jurgen kijken.’

En als je jezelf moet beoordelen; wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

De la Vega: ‘Mijn sterkte punten zijn mijn pass en mijn balaannames, het zwakke punt is koppen.’

Ekkelenkamp: ‘Mijn sterke punten zijn mijn overzicht, snelheid en conditie. Mijn zwakke punt is dat ik nog sterker kan worden.’

De Ligt: ‘Mijn sterke punten zijn mijn pass en trap met zowel links als rechts, mijn techniek en mijn inzicht, denk ik. Mijn zwakke punten zijn de duels en het terug verdedigen na een mislukte aanval. Dat is best gek, omdat mijn breide broers juist centrale verdedigers zijn en goed zijn in verdedigen.’

Hoeveel zin heb je om weer te beginnen bij Buitenveldert na zo’n geweldig verlopen EK voor vrouwen en het vrouwenvoetbal?

De Ligt: ‘Ik heb zeker zin om weer te beginnen, maar dat had ik ook gehad als het EK niet zo geweldig was verlopen. Na een vakantie met veel uitrusten, heb je altijd weer zin in een nieuw voetbalseizoen, zeker als je het voetbal op televisie ziet. Het EK heb ik thuis gekeken. Ik heb niet alle wedstrijden gezien, want ik was een week op vakantie, maar de halve finale en finale heb ik samen met mijn broers en mijn vader gekeken.’

De la Vega: ‘Ik heb heel veel zin om weer te gaan voetballen. Mijn teamgenoten zijn naar de openingswedstrijd geweest, maar helaas kon ik niet mee omdat we op vakantie gingen. Ik heb wel alle wedstrijden kunnen volgen en heb de finale thuis gekeken.’

Ekkelenkamp: ‘Ik heb er zin in en ben benieuwd hoe we het gaan doen in het nieuwe seizoen. Het EK heb ik thuis met familie en vrienden gevolgd. Er waren helaas geen kaarten meer.’

Veel jongens hebben Ronaldo of Messi als voorbeeld, wie is dit bij jou?

De Ligt: ‘Ik denk Lieke Martens. Ze heeft een goede techniek, een goed schot met links en rechts en veel rendement. Op het EK heb ik het meest van haar en Jackie Groenen genoten. Groenen omdat ze zich goed heeft laten zien met haar passes en intercepties en ongeveer op dezelfde positie staat als ik. Martens is een speelster waar mensen voor naar het stadion komen.’

De la Vega: ‘Ik heb David Luiz als voorbeeld. Op het EK heb ik van het hele team genoten, maar wie er voor mij echt uitsprong, was Shanice van der Sanden.’

Ekkelenkamp: ‘Jackie Groenen is mijn voorbeeld. Ze verloor op het EK bijna nooit de bal.’

Wat hoop je dat dit EK teweeg gaat brengen voor het vrouwenvoetbal?

De Ligt: ‘Ik denk dat het aandeel van meisjes dat op voetbal gaat, toe zal nemen en dat het vrouwenvoetbal bekender wordt in Europa. Het niveau zal hierdoor stijgen, waardoor de kans op grotere talenten ook stijgt.’

De la Vega: ‘Ik hoop dat de betaald voetbalorganisaties ook meiden gaan opleiden en ik verwacht dat er veel meisjes op voetbal gaan.’

Ekkelenkamp: ‘Ik hoop dat meer mensen naar vrouwenvoetbal gaan kijken en dat er meer meiden op voetbal gaan. Tijdens het EK keken er 3,3 miljoen mensen in Nederland!’

Tekst en foto: Bram van der Ploeg (Ajaxshowtime)

Het bericht De drie voetballende zusje van Ajax talenten verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.