Hoe werkt de play-off Eredivisie veld?

Na afloop van de anderhalve competitie in de Eredivisie Vrouwen wordt in twee poules een play-off gespeeld. Hoe werkt het precies?

Op basis van de ranglijst na achttien speelrondes zal een poule met de bovenste vijf teams worden gerealiseerd en een poule met de onderste vier teams. De bovenste vijf ploegen spelen nog acht wedstrijden tegen elkaar (verdeeld over tien wedstrijddagen). De onderste vier spelen nog driemaal tegen elkaar, in totaal dus nog negen wedstrijden.

Wanneer twee of meer teams op de ranglijst na alle speelrondes een gelijk aantal wedstrijdpunten hebben en in aanmerking komen voor deelname aan de bovenste of onderste poule van de play-off, is het doelsaldo bepalend. Is het doelsaldo gelijk, dan is het aantal doelpunten ‘voor’ beslissend.

Is ook het aantal doelpunten ‘voor’ gelijk, dan is het totale resultaat van de eerste twee onderlinge competitiewedstrijden beslissend waarbij de in een uitwedstrijd gescoorde doelpunten dubbel tellen. Is ook het totale resultaat gelijk dan wordt een beslissingswedstrijd of een beslissingsreeks gespeeld.

Punten gehalveerd

De teams nemen bij aanvang van de play-offs de helft van het aantal behaalde wedstrijdpunten van de ranglijst na achttien speelrondes mee, waarbij halve punten naar boven worden afgerond. Het doelsaldo wordt niet meegenomen en is bij aanvang van de play-offs voor ieder team weer gelijk. In de play-offs wordt een hele competitie tegen elkaar gespeeld, waarbij de teams twee keer tegen elkaar spelen.

Kampioen

Het team dat in de play-off met de bovenste vijf teams na afloop van de play-off de meeste wedstrijdpunten heeft behaald is kampioen van de Eredivisie Vrouwen seizoen 2017/’18. Daarbij geldt dat indien twee of meer teams bij een gelijk aantal wedstrijdpunten in aanmerking komen voor de titel, eerst gekeken wordt of er voor deelname aan de play-off sprake was van het afronden van behaalde punten uit de competitie van achttien speelrondes. Het team dat géén afronding van punten heeft gehad zal tot kampioen van de Eredivisie Vrouwen worden uitgeroepen.

Doelsaldo

Als er géén afronding van punten heeft plaatsgevonden, is het doelsaldo van de play-off competitie bepalend. Is het doelsaldo gelijk, dan is het aantal doelpunten ‘voor’ beslissend. Is ook het aantal doelpunten ‘voor’ gelijk, dan is het totale resultaat van de eerste twee onderlinge wedstrijden uit de competitie van achttien speelrondes beslissend, waarbij de in een uitwedstrijd gescoorde doelpunten dubbel tellen. Is ook het totale resultaat gelijk dan wordt een beslissingswedstrijd of een beslissingsreeks gespeeld.

Foto: Nienke van der Tak

Het bericht Hoe werkt de play-off Eredivisie veld? verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.


Formule1 Volg het FIFA ULTIMATETEAM op INSTAGRAM! En win een WEDSTRIJDSHIRT VAN JE CLUPPIE!! Formule1

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!