Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Over de grens | De Duitse Bundesliga

Elk weekend een korte voor- en nabeschouwing van de Duitse ‘Bundesliga Frauen’ met uiteraard de verrichtingen van de Nederlandse speelsters. En ook een review van de Nederlandse meiden die actief zijn in de ‘Bundesliga 2 Frauen’.

Jackie Groenen (1. FFC Frankfurt), Eshly Bakker en Pia Rijsdijk (beide MSV Duisburg) en het trio van FC Bayern München Jacintha Weimar, Jill Roord en Lineth Beerensteyn.

Op zaterdag speelt FC Bayern München haar eerste competitiewedstrijd uit tegen SGS Essen, aftrap is om 14.00 uur. FCB won vijf van de laatste competitie ontmoetingen en speelde in 2014 voor het laatst met 0-0 gelijk tegen SGS Essen. De wedstrijd is live te volgen via het Duitse kanaal WDR.

Op zondag 3 september begint Jackie Groenen aan haar nieuwe seizoen bij 1. FCC Frankfurt. Om 11.00 uur is de aftrap tegen Köln.

MSV Duisburg won haar laatste competitiewedstrijd in het afgelopen seizoen met 1-3 en kende ook een goede voorbereiding tegen o.a. Achilles’29 en FC Twente. Beide Nederlandse speelsters spelen eerst een uitwedstrijd tegen sc Freiburg, aftrap is om 14.00 uur.

De regerend kampioen, VfL Wolfsburg, opent het seizoen op zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Hoffenheim dat afgelopen seizoen op plaats zeven wist te eindigen.

Bundesliga 2

Ook genoeg Nederlandse vlaggetjes te zien in de 2e divisie van Duitsland. Kelly Simons, Kelsey Geraedts, Kyara Rosalina en Liv Aerts (allen Borussia Mönchengladbach), Kyra Speel (sv Meppen), Lysanne van der Wal en keepster Nienke Olthof (beide BV Cloppenburg). Fabiënne Hendriks (keepster) is ook actief in Duitsland maar zal zich vooral bewegen in het belofteteam van Borussia Mönchengladbach.

De competitie is ingedeeld over Zuid en Noord, de speelsters zijn toevallig allemaal actief in district Noord.

Voor sv Meppen speelden in het nabije verleden nog Nangila van Eyck (aanvaller) en Hilde Winters (verdediger). Winters was in Nederland actief voor sc Heerenveen en vertrok in het seizoen 2012/13 naar Duitsland waar ze in vier seizoen meer dan 70 wedstrijden wist te spelen.
Van Eyck begon ooit haar voetbalcarrière bij sv DWO (Zoetermeer) en vertrok toen naar het vrouwenvoetbal bolwerk van Delft, KFC ’71.
Voordat ze bij ADO Den Haag en sc Heerenveen terecht kwam speelde ze nog bij sv Saestum. In de weinig georganiseerde Nederlandse Super Cups wisten Nangila van Eyck en teamgenoot Lisanne Vermeulen als enige twee ieder drie keer te scoren. In het seizoen 2005/06 werd KNVB Beker winnaar Oranje Nassau met 8-0 verslagen. Terug naar Kyra Speel, ze opent zondag om 14.00 uur met een thuis wedstrijd tegen Arminia Bielefeld.

Lysanne van der Wal vertrok bij sc Heerenveen voor een mooi avontuur in het buitenland. Ze is samen met keepster Nienke Olthof met haar tweede seizoen bezig bij sv Cloppenburg. Van der Wal wist vorig jaar al vijf keer te scoren waarvan twee keer in de uitwedstrijd tegen Herdorder sv. Overigens waren beide speelsters onderdeel van het succesvolle 2014 team van KNVB coach André Koolhof dat het EK Onder 19 op haar naam wist te schrijven. In de finale werd Spanje met 1-0 verslagen door een doelpunt van Arsenal speelster Vivianne Miedema. In ieder geval, BV Cloppenburg speelt zondag een uitwedstrijd tegen Gütersloh. De aftrap is om 14.00 uur in het ‘Tönnies Arena’.

Borussia Mönchengladbach kent vele Nederlandse speelsters en vooral in de jeugdopleiding van het Duitse team lopen vele stagiaires met een Nederlands paspoort. Liv Aerst speelde ‘Betaald Voetbal’ voor onder andere Roda JC (2008/09) en Gent (2014/15) voordat ze afgelopen jaar een contract tekende bij Borussia Mönchengladbach. Ondanks blessures kwam ze toch nog tot twaalf wedstrijden in de Bundesliga en degradeerde ze met BMG naar de 2e divisie. Ze heeft ook nog een voetbalverleden bij RKTSV en Fortuna Sittard.

De 22-jarige Kelly Simons afkomstig uit Heerle (Roosendaal) speelt al enkele jaren voor Borussia Mönchengladbach. Als we de goede statistieken hebben dan heeft ze meer dan 103 wedstrijden gespeeld en daarin 49 keer gescoord, zowel competitie als beker.

Kelsey Geraedts kwam voorheen nog uit voor het Oranje jeugdteam, begon haar voetballoopbaan bij Reuver (Limburg) maar zat al snel in de jeugdopleiding van BMG. In mei 2017 stond ze nog met O17 op het EK in Tsjechië tegenover Spanje en verloor met 3-4.

Kyara Rosalina zat vorig seizoen als reservekeepster op de bank in de uitwedstrijd tegen Bayern München. De wedstrijd werd met 1-0 verloren door een doelpunt van Vivianne Miedema. BMG speelt zondag om 11.00 uur uit tegen Henstedt-Ulzburg in het Sportanlage Alsterquelle stadion.

Het bericht Over de grens | De Duitse Bundesliga verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *