Oranje | Romée Leuchter: “Ze nemen ons nu serieus”

Twee talentvolle voetbalmeiden uit één dorp. Ze wonen twee straten bij elkaar vandaan in Schinveld, speelden in de jeugd tussen de jongens, deden niet voor hen onder en haalden zelfs de nationale jeugdteams. Maak kennis met Romée Leuchter en Anne Heemskerk.

Romée Leuchter en Anne Heemskerk mochten beiden al het oranje shirt van het Nederlands elftal aantrekken, Romée Leuchter en Anne Heemskerk mochten beiden al het oranje shirt van het Nederlands elftal aantrekken.

De een draagt een stoer spijkerjack, de ander een houthakkershemd. Met ferme tred lopen ze naar de plek die de fotograaf als ideaal decor heeft aangewezen. Schoenen uit (want dat is leuk) en haren in een paardenstaart (want dat schijnt de dresscode te zijn in het Nederlandse vrouwenvoetbal). „Nee, dat is gewoon handig. Los haar voor je ogen is vervelend tijdens het voetballen. Oké, het ziet er ook beter uit.” En make-up à la Shanice van de Sanden? „Nooit! Dat loopt toch uit? Ik weet echt niet hoe zij dat doet.”

Oranje

Even voorstellen: Romée Leuchter (16) en Anne Heemskerk (15). Beide afkomstig uit Schinveld, twee straten bij elkaar vandaan. Zowel Romée als Anne mocht al eens het oranje shirt van het Nederlands elftal aantrekken, respectievelijk voor de vertegenwoordigende teams onder 17 en onder 15 jaar.
Tijdens de uitgebreide fotoshoot van de twee meiden, hebben de jongens onder 13 van Schinveld zich inmiddels al omgekleed, opgewarmd en is er zelfs al afgetrapt. Tussen elf jongens lopen twee meisjes. Lieve, de kleinste, schijnt ook al zo getalenteerd te zijn. Voor een volledig meisjesteam is de aanwas echter niet groot genoeg in het dorp.

Sinds kort is ook het vrouwenelftal opgeheven. Romée en Anne speelden altijd al met jongens. „Daar leer je heel veel van, omdat ze sterker zijn. Als je ook vaste waarde blijft in een jongensteam als je ouder wordt, ga je beseffen dat je ook echt goed bent.”

Tikkertje

Beide meiden stopten vrijwel direct na hun eerste stappen op het voetbalveld voor even met de sport. „Het was meer bezigheidstherapie dan voetbaltraining”, herinnert Romée zich. „Gingen we tikkertje spelen, terwijl ik gewoon wilde voetballen.” Anne vond in eerste instantie weinig aansluiting bij de teamgenootjes. „Ik ben toen even gestopt. In de E begon ik weer. Daar zagen de jongens dat ik niet voor hen onderdeed en was de binding er sneller.”

Niet onderdeed. Wat heet. Tot vorig seizoen bleef Anne moeiteloos overeind tussen de jongens onder 15 van BSV Limburgia. KNVB-trainster Sandra Swinkels haalde haar naar vrouwenhoofdklasser Fortuna’54.

Romée traint dagelijks in Eindhoven, waar ze ook naar een school voor topsporters gaat. Zij is intussen vaste klant bij Oranje onder 17. Haar debuut zal ze nooit vergeten. „Tegen België maakte ik als invaller de winnende.” Ze zegt het tussen neus en lippen door, bescheiden als ze is. „Nu sta ik op elf goals in ongeveer twintig wedstrijden. Mijn moeder houdt een heel schema bij, ik heb er laatst even naar gekeken.”

Anne kwam vooralsnog één keer in actie voor Oranje. „Als linksbuiten verdedigde ik tegen Duitsland meer dan ooit mee terug. Die waren goed! We verloren met 2-0.” Ze hoopt op een nieuwe uitnodiging. „Ik ben nog afhankelijk van de fitheid en ontwikkeling van andere speelsters. Ik zie de mail wel komen.”

Fangirl

De afspraak met het tweetal kwam tot stand na enig over en weer ge-app met Romée. Haar profielfoto boven de berichten toonde haar bij de huldiging van de Leeuwinnen in Utrecht na het behalen van de Europese titel. Vlak voor het podium hing ze er de fangirl uit, terwijl ze over vier jaar misschien zelf op de bühne staat mee te blèren met zanger John de Bever. „Hard werken en fit blijven, dan kan dat best. Maar die EK-winst was een mijlpaal voor het vrouwenvoetbal.” Anne zat op dat moment in Thailand en sliep helaas als er gevoetbald werd. „Maar ik vond het heel sjiek. Ze nemen ons nu serieus. Kijk maar naar de kijkcijfers.”

Tekst: De Limburger (Nick Bruls)
Foto: KNVB media

Het bericht Oranje | Romée Leuchter: “Ze nemen ons nu serieus” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.


Formule1 Volg het FIFA ULTIMATETEAM op INSTAGRAM! En win een WEDSTRIJDSHIRT VAN JE CLUPPIE!! Formule1

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!