Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

Noor in Zuid-Afrika | Selectietraining op Bloempoort School

Noor Verhaar (18) voetbalt normaal gesproken bij sv Buitenveldert, maar is de komende maanden in Zuid-Afrika om samen met de Tjommie Foundation voetbaltraining te geven aan meisjes in townships in de plattelandsprovincie Limpopo. Via vrouwenvoetbalnieuws.nl houdt Noor ons de komende tijd op de hoogte van haar ervaringen met als uiteindelijk hoogtepunt de opening van een Cruyff Court in township Bloempoort!

Wil je meer lezen over het project van Tjommie in Zuid-Afrika? Kijk dan hier!

Weekblog 11 september – 15 september Voetbaltraining Zuid-Afrika

Maandag gingen Godfrey, collega coach, en ik naar Mapula Primary School. Een kleine school waar zowel meisjes als jongens op zitten. Bij aankomst was het een beetje rommelig, niet elk meisje had namelijk sportkleding mee. Ze liepen in hun uniform. Godfrey en ik hebben liever niet dat zij daarin sporten omdat de rokjes niet altijd comfortabel zijn en het slijt ook sneller. De meisjes lopen allemaal op nette, zwarte schoenen, die mij doen denken aan schoenen van heel lang geleden, zie foto.  Het zijn harde leren schoentjes die snel kapot gaan tijdens voetbal.

We trainen nu best al veel kinderen in verschillende leeftijden. De jongste meisjes die wij trainen (aantal ongeveer 20) zijn 11-12 jaar. Bij Bloempoort School, leeftijd 12-15, hebben wij een enorme grote groep, namelijk 39! Die grote verschillen in aantallen, leeftijd en persoonlijke ambitie geven ons leuke uitdagingen. Zo doen wij met de jongsten bijvoorbeeld veel meer spelletjes, en helpen de jongens van de Bloemport School tijdens de training om het tempo erin te houden. Hierdoor kunnen wij in kleinere groepjes oefenen, maar ook nieuwe oefeningen doen zoals meer met de goal! 

Tijdens de training hebben wij al veel supporters langs de lijn, hoe leuk is dat! 

Godfrey en ik vinden het ook belangrijk, dat de drie scholen zoveel mogelijk blijven trainen als wij er niet zijn. We hebben 5 middagen voor trainen en 3 scholen, maar we kunnen niet elke school tweemaal bezoeken. Volgende week gaan we controleren of de scholen ook zonder ons met de meisjes voetballen. Dat is natuurlijk belangrijk om in vorm te komen voor de belangrijke wedstrijd op 25 november bij de opening van het Cruijff Court, maar nog veel belangrijker is dat we willen dat de meisjes ook blijven voetballen als ik weer in Nederland ben.

Continuïteit is een probleem wat vaak voorkomt bij vrijwilligerswerk. Iedereen is heel enthousiast, maar als de vrijwilliger weer vertrekt, dan verwatert het. Dit heb ik ook meegemaakt toen ik 2013 met een vriendin voor een ChildCare Program in Kenia was. We gingen toen sporten, knutselen en spelen met weeskinderen en organiseerden een voetbalwedstrijd in de sloppenwijk van Nakuru. Wij waren hier tijdens de zomervakantie en gingen weg met het idee iets goeds gedaan te hebben. Dat was ook wel zo, maar we hebben hen geen handvatten voor de toekomst gegeven (denk bijvoorbeeld aan trainingsschema’s of voedingsleer), zodat zij het zelf kunnen doen. Hier in Zuid-Afrika, hopen wij de meisjes door deze trainingen een positie te geven waardoor zij zich zelfverzekerd voelen en niet het gevoel hebben ‘minder’ te zijn dan wie dan ook. Door de trainingen blijven de meisjes ook bezig en krijgen zij nieuwe vriendinnen.

Vrijdag hebben wij onze eerste selectietraining gehouden op Bloempoort School! Dat is best een uitdaging en ook lastig. Je maakt tenslotte onderscheidt tussen ‘beter’ en ‘iets minder goed’. We hadden de meisjes beoordeeld op hun pass-en trap vermogen, hun dribbel en bewegingssnelheid. We begonnen eerst met Onder 13 en in de tussentijd ging Onder 15 hun eigen spelletje doen. Tot mijn verbazing zag ik dat een van de drie jongens die ons hielpen met orde houden, Onder 15 aan het helpen was. Hij maakte een rondo en ging in het midden staat en gaf aanwijzingen, ik vond dat bijzonder om te zien hoe snel meisjesvoetbal tot nu toe geaccepteerd wordt en veel mensen vrouwenvoetbal écht leuk vinden. 

Ik weet uit eigen ervaring hoe spannend selectietrainingen zijn en ben dan vaak blij dat de trainers je kennen en weten hoe je normaal speelt en niet alles baseren op die paar trainingen. Maar net als in het echt; zo nu en dan kunnen ‘nieuwelingen’ aansluiten en plekken kunnen altijd nog worden gewisseld. 

Het was weer een erg drukke maar vooral leuke week, tot volgende week!

Het bericht Noor in Zuid-Afrika | Selectietraining op Bloempoort School verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *