Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

sc Heerenveen | Fenna Kalma: ,,Uiteindelijk was het gewoon heerlijk.’’

Als de eerste resultaten niet bedriegen, heeft het vrouwenelftal van SC Heerenveen met Fenna Kalma weer een groeibriljant in de spits staan.

Vivianne Miedema is pas 21 jaar en kan dus nog jaren vooruit in het Nederlands elftal, waarmee de aanvalster van Arsenal (en eerder Heerenveen en Bayern München) deze zomer Europees kampioen werd. Maar dat gegeven schrikt Fenna Kalma, 17 jaar en afkomstig uit Haskerhorne, geenszins af. ,,Pech voor mij? Nee. Ik denk dat Vivianne Miedema juist pech heeft dat ze de komende jaren enorme concurrentie gaat krijgen.’’

Nee, Fenna Kalma is niet vals bescheiden. Ze weet wat ze kan, ook in het shirt van Nederland. Deze maand schoot ze tijdens een oefentoernooi voor het vrouwenteam met speelsters onder 19 jaar twee keer raak tegen het sterke Noorwegen, waardoor de Nederlandse talentenploeg met 3-1 won. En deze zomer was ze erbij toen Oranje de halve finale van het EK haalde.

De zelfverzekerdheid die Kalma, zowel binnen als buiten het veld, uitstraalt, heeft ze mede te danken aan het feit dat ze op haar veertiende het ouderlijk huis in Haskerhorne verliet en in Amsterdam ging wonen. Daar kreeg Kalma een plekje in het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO), nadat ze opviel bij het noordelijke districtsteam van voetbalbond KNVB.

‘Als het niet werkt, kom je na de kerst gewoon weer thuis’

,,Mijn eerste reactie was dat ik de uitnodiging zou afslaan. Maar toen ik er wat langer over nadacht en nog een paar gesprekken voerde, ook met mijn ouders, besloot ik het toch te doen. Ik wilde geen spijt krijgen dat ik de kans had laten lopen. Mijn moeder zei ook: als het niet werkt, kom je na de kerst gewoon weer thuis.’’

Het bleek een onnodige vluchtroute. Kalma had namelijk niks te klagen in Amsterdam, waar ze met negen ploeggenoten onder begeleiding samenwoonde in een flat in Osdorp. ,,’s Ochtends deden we krachttraining, daarna gingen we naar school en ’s middags trainden we opnieuw. Je huiswerk maakte je ’s avonds na het eten. Op vrijdag speelden we dan meestal een wedstrijd en daarna ging je naar huis voor het weekeinde.”

Het voelde een beetje alsof de jonge voetbalster prof was. ,,Alles was echt perfect geregeld. We hadden een eigen fysieke trainer, je ging aan de slag met een diëtiste en ook qua school was alles afgestemd op het sporten.’’

Gevlieg en gepuzzel

Voor haar overstap naar het CTO was haar week ook volledig gevuld met voetbal, maar was het veel meer gevlieg en gepuzzel. ,,Uiteindelijk was het gewoon heerlijk.’’

Toch koos ze voor een terugkeer naar Friesland, waar ze eind vorig seizoen aansloot bij Heerenveen en dit seizoen de onbetwiste centrumspits is. Met haar 1 meter 80 steekt ze regelmatig boven haar tegenstanders uit, maar ook over de grond is Kalma altijd gevaarlijk.

Vrijdag tegen Achilles ’29 demonstreerde ze haar kwaliteiten met een fraaie assist voor de 1-0, om in de slotfase zelf twee keer raak te schieten. ,,Ik ben rechts, maar als hij voor mijn linker ligt, schiet ik daar net zo makkelijk mee.’’

Ambities

Van een te halen doelpuntenaantal wil ze niks weten. ,,Ik ben niet bezig met cijfertjes, maar met winnen. Tegen de topclubs willen we goed voetbal laten zien. Het valt bij deze ploeg steeds meer op zijn plaats. De trainer Roeland ten Berge vult het goed in, ook al is hij pas in een laat stadium voor de groep gekomen. Alles is goed geregeld. Dat is fijn.’’

Nadenken over een volgende stap doet Kalma nog niet, al zou ze wel graag het grote Oranje halen. ,,Ik heb genoten van het EK in Nederland. Zelf waren we toen met onder 19 op trainingskamp, maar we hebben alles gezien. Het succes zorgde er voor dat we nog meer gebrand waren om zelf eerste te worden op het EK. Helaas verloren we van Spanje, maar dat geeft extra motivatie om nog harder te werken.’’

Tekst: Lc.nl

Het bericht sc Heerenveen | Fenna Kalma: ,,Uiteindelijk was het gewoon heerlijk.’’ verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *