Damesvoetbal RSS

Dagelijks het laatste damesvoetbalnieuws voor jou verzameld!

De 15-jarige Sam Bosma matchwinnaar voor VIOD VR1

VIOD Driesum VR1 schreef historie door voor het eerst in de geschiedenis in Zwolle te winnen van Be Quick ’28 VR1 dat zich dit seizoen versterkte met drie speelsters van PEC Zwolle. Sam Bosma scoorde vlak voor tijd de enige en winnende treffer

De Leeuwarder Courant zoekt in de rubriek Nij Frysk Wurdboek eens in de week naar een betere vertaling voor een leenwoord. De damescommissie van VIOD Driesum stelt voor om in de eerstkomende editie het woord catenaccio aan de lezers voor te leggen. Catenaccio is een voornamelijk in Italië toegepaste speelstijl in het voetbal. Catenaccio is het Italiaanse woord voor ‘grendel’. Het is dan ook een systeem dat zich vooral richt op een goed georganiseerde en effectieve verdediging, die de aanvallen van de opponenten moet neutraliseren. VIOD beheerst deze speelstijl tot in de finesse. Ook Be Quick ’28 ondervond dit en dan met name in de tweede helft. Hierbij enkele suggesties: ôfbraakfuotbal of skoateltechnyk.

De ouders van matchwinnaar Sam Bosma hadden amper hun plekje op de tribune gevonden of zagen hun dochter in de 88e minuut de winnende treffer scoren. Deze treffer toonde eens te meer aan hoe belangrijk opleiden is. Drie jonge (allen 16 jaar), slimme maar nog te bescheiden meiden stonden aan de basis van deze bijzondere maar onterechte overwinning. Het was Lisa Grendel die Silke van der Wal de bal bezorgde, die op haar beurt met een steekballetje de intelligentste van het stel Sam Bosma alleen voor keepster Tess van der Flier zette. En op dat moment kwamen de Amsterdamse bluf van haar vader en de Groningse nuchterheid en kalmte van haar moeder de studente aan het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden goed van pas. Zij behield het overzicht en schoot koeltjes doch bewust de bal in de verste hoek. Wat daarna volgde, laat zich raden.

Met name in het eerste halfuur van de wedstrijd overklasten de Zwollenaren VIOD Driesum op alle fronten. Grote kansen waren niet besteed aan Valerie Seinen en Daniëlle van der Velde. Rianne Bosma claimde misschien wel terecht een penalty toen zij in het strafschopgebied licht werd geraakt. VIOD was in een aanval verdeeld over twee bedrijven één keer dicht bij een doelpunt. Aafke de Hoek stuurde Femke Reitsma de diepte in. Maar de zieke Reitsma koos in plaats van op goal te rammen voor een tikkie breed. Echter VIOD bleef balbezit houden en uiteindelijk kon Elissa Halbesma in kansrijke positie aanleggen voor een schot. De bal verdween rakelings over het doel.

In de tweede helft liet VIOD zich nog meer inzakken. Het gevaar Lydia Borg, de bewegelijke kilometervreter op het middenveld van Be Quick ’28, werd hierdoor steeds beter beteugeld. De ruimte tussen keepster Joukje van der Meer en de achterste linie was voor haar nu te beperkt om in te ‘duiken’. Een grote kans zou Be Quick nog creëren. Rechtsbuiten Lianne Ekkel schoot de bal rakelings voorlangs. Hoewel geen kans moest zij later keepster Joukje van der Meer nog tot een uiterste krachtsinspanning dwingen, die de bal uit een afstandsschot met de vingertoppen via de lat over het doel tikte. De grootste kans in de tweede helft was voor Lisanne Kempe. Uit een klutssituatie kreeg zij de bal in het doelgebied voor de voeten maar schoot deze recht in de handen van Van der Flier. Elissa Halbesma produceerde even later de bijna perfecte vrije trap: hard en laag over de grond. Alleen verdween de bal 10 centimeter langs de verkeerde kant van de paal.

VIOD stijgt door deze overwinning naar de tweede plaats. Maar na afloop was dit niet het belangrijkste gespreksonderwerp. De prachtige kleedkamer, waar iedereen tegelijkertijd kon genieten van een welverdiende warme douche, maakte meer indruk.

Tekst en foto: Rtvnof.nl

Het bericht De 15-jarige Sam Bosma matchwinnaar voor VIOD VR1 verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *