Engeland | Miedema: “Engeland binnen twee à drie jaar de sterkste competitie ter wereld”

De Engelse voetbalbond heeft grote plannen met het vrouwenvoetbal en dus staan er een hoop veranderingen op de planning in de FA WSL. Zo moet komend jaar elke speelster een fullprofcontract hebben en wordt van alle clubs verwacht dat ze een meisjesjeugdopleiding hebben. Zo niet? Dan deelt de voetbalbond geen licentie uit.

“Een heel belangrijke stap”, zo noemt Vivianne Miedema het in gesprek met de NOS. “Ik denk dat de FA de meest vooruitdenkende organisatie is in het hele voetbal op dit moment. Ik heb eerder in Duitsland gevoetbald. Daar is alles goed geregeld, maar de stap die ze hier maken, is ongekend in Europa. Ik denk dat Engeland binnen twee à drie jaar de sterkste competitie ter wereld heeft.”

Voor de vier OranjeLeeuwinnen verandert er weinig: zij hadden al een profcontract. Het gaat meer om de breedte van de competitie, legt Sari van Veenendaal uit. “De grote clubs in het Engelse vrouwenvoetbal, zoals Chelsea, Manchester City en Arsenal, hadden het al heel goed voor elkaar”, vertelt de keepster. “Die investeren al veel in speelsters en faciliteiten. Het gaat vooral om de clubs die daaronder zitten.”

De Engelse vrouwenteams met minder klinkende namen hebben de afgelopen tijd alles op alles gezet om hun budget rond te krijgen. En dat lijkt gelukt: de competitie is komend seizoen nagenoeg onveranderd.

De Engelse bond dwingt de clubs dus tot een grote geldinjectie. De vraag rijst of de KNVB in Nederland hetzelfde zou moeten doen. “Dat is een lastige”, aldus Daniëlle van de Donk. “Engeland is veel verder in de ontwikkeling. Natuurlijk hoop ik dat het in Nederland ook zover komt, maar ik denk dat ze het nu nog even klein moeten houden en dat eerst het niveau van de competitie omhoog moet voordat ze moeten gaan investeren in jeugdopleidingen.”

Het verschil tussen beide landen is groot: in Nederland moet er aan clubs worden getrokken om mee te doen in de Eredivisie, in Engeland kan de FA al verregaande eisen stellen. Van Veenendaal knikt: “Ik denk dat de clubs hier inmiddels ook echt de waarde van vrouwenvoetbal inzien. En van vrouwen in de hele organisatie. Dat is nog wel een slag die in Nederland gemaakt moet worden.”

Ook op lange termijn is er volgens de FA commercieel veel te winnen: “De FA is daarmee zeker een voorbeeld voor andere voetbalbonden”, zegt Dominique Janssen. “Ook als je kijkt naar het totaalplaatje. Engeland is er standaard bij op de grote toernooien en dat is wat wij als Nederland ook willen.”

De Engelse voetbalbond betaalt zijn internationals al jaren een standaardsalaris van rond de 25.000 pond. Daardoor konden alle speelsters van de nationale ploeg zich volledig op hun sport richten, ondanks dat sommigen van hen bijna niets van hun clubs kregen.

“Ze pompen er inderdaad heel veel geld in en dat is heel goed”, zegt Van Veenendaal. Maar of de KNVB ook standaardsalarissen zou moeten gaan uitkeren, daar wil ze niet direct aan. “Wat ze hier doen heeft heel goed gewerkt, maar dat betekent niet meteen dat hetzelfde systeem in Nederland ook succesvol zou zijn.”

Miedema, die zich het afgelopen jaar in het openbaar sterk maakte voor betere betalingen voor de Nederlandse dames, sluit zich daarbij aan: “Ik denk niet dat wij ons kunnen vergelijken met wat de FA aan het doen is voor vrouwenvoetbal. Dat heeft natuurlijk met geld te maken: de FA is een van de rijkste bonden ter wereld.”

“De deal die wij onlangs hebben gesloten met de KNVB is gewoon heel goed. Daar mogen we heel blij mee zijn. Wat mij betreft was dat weer een nieuwe stap. Het kan in de toekomst alleen nog maar beter worden”, aldus Miedema.

Het bericht Engeland | Miedema: “Engeland binnen twee à drie jaar de sterkste competitie ter wereld” verscheen eerst op Vrouwenvoetbalnieuws.Formule1 Volg MAX VERSTAPPEN op INSTAGRAM! En maak kans op een officieel RED BULL SHIRT!! Formule1


Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! ons op FACEBOOK!

FOLLOW! ons op TWITTER!